PÅ JAKT ETTER NY JOBB: -  Jeg har lastet ned appen «indeed» som tipser om nye stillinger hver dag, følger med på Nav og andre jobbsider hver dag. Så har jeg selvsagt en linkedinprofil, sier Linda Eggen. Foto: Tomm W. Christiansen
PÅ JAKT ETTER NY JOBB: - Jeg har lastet ned appen «indeed» som tipser om nye stillinger hver dag, følger med på Nav og andre jobbsider hver dag. Så har jeg selvsagt en linkedinprofil, sier Linda Eggen. Foto: Tomm W. ChristiansenVis mer

Slik blir du en vinner på jobbmarkedet

Her er tipsene for å vise fram dine styrker.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Mange av dem som har mistet jobben som følge av nedgang i oljebransjen og den svake krona, har lite erfaring som jobbsøkere.

- Mange av dem som blir ledige nå, har aldri vært jobbsøkere. De ble gjerne rekruttert inn i oljejobber mens de holdt på med studier, og har derfor ikke måttet forholde seg til jobbsøknader og CV-skriving. Å gå fra å tjene godt, og tro at du aldri noen gang skal trenge å søke jobb igjen, til at både du og kollegaen din plutselig blir arbeidsledige, kan selvsagt være vanskelig. Da er det viktig å klare å erkjenne situasjonen så fort som mulig, og komme i gang, sier tjenestedirektør i NAV, Kjell Hugvik til Dagbladet.

Skiftet navn på Facebook for å bli mer søkbar - Nå tror jeg folk er desperate. Jeg har hørt om ingeniører som søker om å sitte i kassa på Rimi, sier Linda Eggen.«Da var siste dag på NOV over for denne gang, så hvis det er noen der ute som er på jakt etter en sekretær/assistent, eller teknisk tegner, så er det bare å gi beskjed» skriver Linda Eggen (36) på facebookstatusen sin like før jul i fjor. For første gang står hun uten jobb.Nå er facebooknavnet hennes «Linda Eggen Jobbsøker». - Jeg gjorde det for å være mer søkbar på nett, forteller hun. - Jeg skriver søknader på egenhånd. Det er vanskelig, fordi de fleste av mine tidligere jobber har jeg fått via kjente, sier 36-åringen, som fikk sin første jobb som sjetteklassing i den lokale matbutikken. Hun har seinere jobbet seg oppover, men har ingen grad å vise til. Eggen startet i National Oilwell Varco (NOV) på Sørlandet i 2008, som assistent. Seinere ble hun teknisk tegner, men i desember 2015 gikk kontrakten ut, uten fornyelse. Situasjonen ble lik for mange av hennes tidligere kollegaer, da NOV skulle kutte 1500 ansatte i Norge før utgangen av fjoråret. - Nå tror jeg folk er desperate. Jeg har hørt om ingeniører som søker om å sitte i kassa på Rimi, sier hun. Selv er hun også åpen for forandring. Hittil har hun sendt ut 10—15 søknader på diverse sekretærjobber. - Jeg blir nødt til å søke i nærheten av der jeg bor, ettersom vi har to barn som skal i barnehage og på skolen. - Det er jo tøft, med det løser seg alltid, sier Eggen optimistisk.

Midt i desember var 80 800 personer registrert som helt ledige hos NAV. Det er 9 100 flere enn for ett år siden.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn