Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik blir du god til å småprate

Triksene som gjør at du overlever ethvert juleselskap.

SPØR: Om du vil overleve en slitsom sosial sammenheng, er det bra å stille spørsmål for å holde småpratingen i gang.  ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
SPØR: Om du vil overleve en slitsom sosial sammenheng, er det bra å stille spørsmål for å holde småpratingen i gang. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no Vis mer

Småsnakk med hvem som helst, om (nesten) hva som helst! Her er tipsene til hvordan du blir god i small talk både på jobb og i private sammenhenger.

- Så det regner fortsatt? spør en kvinne i det du kommer dryppende våt inn på venterommet på legekontoret. Du har aldri sett henne før, men svarer høflig: - Ja! Gjett om! mens du smekker sammen paraplyen.

Kvinnen som spurte kunne lett ha sett ut av vinduet og rask konstatert værforholdene selv. Men fordi hun spurte deg i stedet, innleder dere en liten samtale.

Men hvorfor småprater vi egentlig om regn, vind og «ingenting» med fremmede?

Kan vi ikke bare la andre være i fred og holde tankene for oss selv?

Viktig småprating Svaret ligger i at småprating, eller small talk, er så mye mer enn bare overfladiske utsagn om været.

Faktisk er småpratingen svært verdifull i de fleste sosiale sammenhenger. Småsnakk kommer vi simpelthen ikke utenom, enten det er i jobbsituasjoner, selskap, på butikken eller legekontoret.

Den kan være døråpneren til nye vennskap, jobber, partnere, kunnskap eller den kan rett og slett bidra at dagen blir litt mer sosial.

Noen ganger handler det rett og slett om å «overleve» et seminar, en bryllupsfest hvor man bare kjenner bruden og sitter til bords med fremmede i timevis, eller et familieselskap med slektninger man ikke har sett på lang tid.

Langt fra alle føler seg like komfortable med denne småsnakkingen.

Heldigvis kan alle lære small talk og unngå pinlige og stille øyeblikk i situasjoner hvor det faktisk hadde vært hyggeligere og mer verdifullt å bruke snakketøyet!

Tenningsnøkkelen Thomas Leikvoll har, sammen med Erling Arvola, skrevet boken «Small talk - hvordan snakke om det meste med de fleste».

Som programleder og reporter i en rekke programmer på TV2 og TV3, kan han simpelthen ikke unngå å nettopp snakke med de fleste om det meste.

-I boka snakker vi om å finne «tenningsnøkkelen». Det vil si et tema eller en interesse som fenger samtalepartneren og som du selv godt kan engasjere deg i, sier Leikvoll.

Småprat er ikke enkelt -For å finne denne tenningsnøkkelen bør man begynne å snakke om temaer som er generelle, men som likevel innbyr til å gå i dybden, forklarer Leikvoll.

-Bruk gjerne sammenhengen man møtes i som utgangspunkt. For eksempel kan du stille spørsmål som: Liker du musikk/musikken i kveld? Har du spilt noe instrument selv? Går du på konserter/festivaler? Hva er din beste/verste musikkopplevelse? Hva synes du om maten? Er du glad i å lage mat? Har du funnet noen spennende retter/restauranter i det siste? Småprat er ikke nødvendigvis enkelt - selv for dem som kan det, trøster Leikvoll.

Gjør det til en konkurranse Men dersom du skal lykkes i å starte og holde en samtale gående, er første regel å heve deg over sjenansen og prøve.

- Utfordre deg selv og sett deg mål: Hvor mange nye mennesker skal jeg prate med i kveld? Klarer jeg å finne ut to nye personlige ting om et menneske jeg aldri har møtt før? Gjør det med andre ord til en liten konkurranse for deg selv, råder han.

-Man må si til seg selv at andre føler stort sett takknemlighet for at du tar initiativet, slik at de slipper. Og mislykkes man er det den andre personen som har et problem, ikke du. Du har i det minste prøvd og gått videre med hodet hevet.

Trygt å spørre Enkelte ganger er småprating bare noe man må gjennom.

På obligatoriske tilstelninger, som for eksempel et jobbtreff eller bursdagsselskap hos en fjern slektning, hender det jo at man egentlig heller ønsker å være hjemme alene foran tv-en enn å prate om kakene som blir servert.

Om du vil overleve en slitsom sosial sammenheng, mener Leikvoll det er bra å stille spørsmål for å holde småpratingen i gang.

-Still spørsmål og følg opp svaret om det fenger deg. Om ikke, still et nytt spørsmål. For eksempel:

«Jeg kom nettopp. Har det skjedd noe før jeg kom?»

«Jeg har aldri vært her før. Har du?»

«Blir det noe underholdning og musikk etterpå?»

«Jeg liker/liker ikke å danse.»

Unngå død og fordervelse Hva bør man ikke snakke om?

VÆR VARSOM: Hold deg unna temaer som død, skilsmisse og sykdommer så sant ikke tonen er lett og spøkefull, som her. Tjohei! ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
VÆR VARSOM: Hold deg unna temaer som død, skilsmisse og sykdommer så sant ikke tonen er lett og spøkefull, som her. Tjohei! ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Vis mer

- Unngå å bli for personlig for fort. Hold deg med andre ord unna temaer som død, skilsmisse og sykdommer så sant ikke tonen er lett og spøkefull og temaene omtales deretter, sier Leikvoll.

Han legger til at det som oftest alltid er trygt å stille spørsmål til personen man snakker med, og heller dele gradvis av egne erfaringer og liv.

Skaper kontakt og tillit At vi bør våge å småprate, er Birgitte Sally enig i.

Hun har skrevet to bøker om small talk og eier det danske firmaet Sally Kommunikation som holder kurs om relasjoner og kommunikasjon.

I sin nyeste bok Tag kontakt - Guide til small talk, forteller Sally om hvordan man kan bli bedre til å småprate.

Hun fremholder at dersom du forbedrer evnene dine til å skape kontakt og tillit, vil du kunne bruke småprating som en strategi og et gode i mange sosiale sammenhenger som for eksempel i kontakt med naboen, sjefen, kollegaer og andre nettverk.

Gjør arbeidslivet bedre I jobbsammenheng, mener Sally at småprating rett og slett gjør arbeidslivet bedre.

Likevel er det nå slik at noen synes det er litt skummelt å skulle føre en samtale med et menneske man ikke kjenner.

Sally, som har utdannelse innen blant annet psykoterapi, mener det er naturlig å føle det slik. Men du kan bli flinkere til å takle både frykten og småpratingen om du øver deg.

- Frykt for avvisning ligger dypt i mennesket. Du blir bedre på å småsnakke jo mer du øver, forsikrer Sally.

Tør å være banal - Hvilke tips vil du gi dem som kjenner seg dårlig på small talk? Og hvordan kan de innlede en samtale?

- Ha mot til å være banal. Bruk all den gratis informasjonen som er rundt deg. Sted, anledning, bygninger, vær, fotografier, kunst, natur - alt du ser rundt deg kan du kommentere, sier Sally.

- Aktuelle temaer kan også være arbeid, familie, hobbyer, utdanning og ting i tiden, tillegger hun.

 LES OGSÅ: Regn ut om forholdet vil vare
Slik avslører du psykopaten
8 tegn på at du har et helseproblem
Dette avslører løgneren

Saken ble opprinnelig skrevet av Bedre Helse for Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media