Slik blir du kvitt halsbrannen

Flere enn 1 av 6 nordmenn er hardt rammet.

NÅR LEGE? - Går du stadig på syrehemmere, ville jeg ikke latt det gått mange måneder før jeg gikk til legen for å få symptomene på reflukssykdom sjekket, sier avdelingssjef Anders Rydning ved avdeling for fordøyelsessykdommer på Ahus. Foto: NTB SCANPIX
NÅR LEGE? - Går du stadig på syrehemmere, ville jeg ikke latt det gått mange måneder før jeg gikk til legen for å få symptomene på reflukssykdom sjekket, sier avdelingssjef Anders Rydning ved avdeling for fordøyelsessykdommer på Ahus. Foto: NTB SCANPIXVis mer

(Dagbladet): - Vi fant en økning på nesten 50 prosent i andelen av befolkningen som er plaget med reflukssykdom fra åra 1995- 97 til 2005-2007, slår stipendiat Eivind Ness-Jensen ved NTNU fast.

Ness-Jensen har de siste åra publisert en serie artikler om reflukssykdom - her definert som halsbrann og sure oppstøt minst en gang i uka - basert på informasjon om 30 000 nordmenn fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT).

I sin forskning fant han at omtrent 17 prosent av nordmenn har halsbrann eller sure oppstøt en eller flere ganger i uka.

- Hovedårsaken til at flere oppgir symptomer, er at vekta i befolkningen øker. Men det kan være flere årsaker, sier Ness-Jensen.