Slik blir du kvitt hudormene

Her er løsningen som fjerner de sorte prikkene.

PROBLEMOMRÅDE: Hudormene er ofte å se i området rundt nesen. Illustrasjonsfoto: Crestock
PROBLEMOMRÅDE: Hudormene er ofte å se i området rundt nesen. Illustrasjonsfoto: CrestockVis mer

|||Hudormer er noe som plager folk i alle aldre. De dukker først opp når man kommer i puberteten, og blir gjerne værende der i årene etterpå.

- Hudormer er talg, døde hudceller og skitt som har samlet seg i porene, forteller Natasha Gamble hud-og kroppsterapeut, og eier av Divino Kroppspleie.

- Ikke klem på dem Det er flere årsaker til at talgen samler seg i porene. De vanligste er dårlige hudpleieprodukter, bruk av sminke og forurensing. På solskadet hud som har mistet elastisiteten, vil det også samle seg mye i de store porene.

- Det finnes både hvit og svart hudorm. De svarte hudormene er åpne og talget i huden oksiderer i kontakt med luft. Derfor blir de svarte, forklarer hudlege Bjørn E Bondevik hos Dr. Bondeviks hudklinikk.

Det er fristende å klemme på hudormene, men ekspertene mener dette kun gjør problemet verre.

- Det er ikke lurt å klemme på alt du ser, det vil kun øke talgproduksjonene og gjøre ting verre på sikt, forteller Gamble.

Bruk riktig hudpleie Første steg for å bli kvitt hudormene er å ha en daglig renserutine og finne en krem som passer din hudtype.

- For dem som har veldig høy talgproduksjon og en fet hudtype, er det ekstra viktig å bruke produkter som unngår tilstopping av porene. Kremer som inneholder mineralolje vil tette porene og gjøre problemet verre, sier Gamble.

Mellom ansiktsvasken og dagkremen anbefaler Bondevik å bruke en toner for å få en jevnere hud.

- Etter rens bør det påføres en toner. Da får man bort det øvre fettlaget, som ofte er betingelsen for dannelse av hudormene, sier han.

I tillegg kan hudlegen anbefale å prøve peeling med svak trikloreddiksyre, eller kremer som inneholder a-vitaminsyre, fruktsyre eller bensylperoxid.

Blir aldri helt borte - Man blir kvit hudormene for godt, men god rens og hudpleie kan minimere det.

Hun anbefaler de som er sterkest rammet av akne og hudormer å gå til en hudpleier, for å få de riktige produktene.

- I tillegg kan det være lurt å unngå sukker i kosten, da dette kan påvirke hormonene, legger Bondevik til.

Les også:

Tipsene som redder huden din

Slik avsløres alderen din

Fiks huden med ansiktsmasker

10 bud mot rynker

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.