LUSETOPP AKKURAT NÅ: Mange barn opplever å ha lus i håret i disse dager. Kjøp en lusekam og sjekk nøye, gjerne ukentlig, er rådet fra Folkehelseinstituttet. Foto: colourbox.com
LUSETOPP AKKURAT NÅ: Mange barn opplever å ha lus i håret i disse dager. Kjøp en lusekam og sjekk nøye, gjerne ukentlig, er rådet fra Folkehelseinstituttet. Foto: colourbox.comVis mer

Slik blir du kvitt lusa

Spar deg selv og barna dine for høstens store plage.

- Vi har hatt flere tilfeller av lus i barnehagen. Sjekk barna deres nøye. Slike plakater finnes for tiden i mange barnehager. I ranselposten fra skolene kommer melding om at det er oppdaget hodelus på elevene, og at alle må sjekke barna sine.

Familier som Foreldre & Barn har vært i kontakt med har forsøkt å bli kvitt lus i barnas hår i flere måneder. Den er kommet tilbake gjentatte ganger til tross for behandling med ulike produkter. Etter en behandling med det nye produktet på markedet, Linicin, ser det ut som om lusa endelig er borte vekk - i denne omgang, melder en av familiene.

Lusa er for alle Alle kan få lus. Lus har ingen sammenheng med dårlig hygiene. Ofte trives lusa faktisk best i rent og nyvasket hår. Den smitter fra hode til hode (lettest mellom jenter med langt hår), sjelden via møbler eller klær.

På en vanlig dag i løpet av høsten har to til fire prosent hodelus. Mellom sju og åtte prosent av alle norske barn får lus i løpet av et år.

Når barna er 11 år, har 60 prosent av jentene og 50 prosent av guttene hatt lus, ifølge tall fra FHI. Selv om det varierer litt rundt i landet, er det ikke store forskjeller på for eksempel Oslo øst og vest.

- Men desto flere barn man har, desto større er sjansen for at barna får lus - rett og slett fordi barna smitter hverandre, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

HØYSESONG: Lusa er på vei til skoler og barnehager. Slike plakater henger ofte i barnehagene rundt i landet. Foto: Hege K. Fosser Pedersen
HØYSESONG: Lusa er på vei til skoler og barnehager. Slike plakater henger ofte i barnehagene rundt i landet. Foto: Hege K. Fosser Pedersen Vis mer

Se video om hvordan du blir kvitt hodelusa her.

Lusetopp akkurat nå Høsten er lusenes toppmåneder, selv om lusa er aktiv hele året. De siste 10 år er salget av brukerdoser over doblet. I fjor ble det kjøpt inn 14 000 pakker med lusekurer (mest Prioderm og Malation) bare i løpet av august.

I fjor var det flere som fikk hodelus enn året før. Tendensen ser med andre ord ut til å være økende.

Dette kan ha å gjøre med en kampanje som organisasjonen Lusfri Norge arrangerte fra 2006 til 2009, men ikke i 2010.

- Vi sendte ut over 400 000 lusekammer, og det var stor fokus på kamming to helger i året, sier Anne Louise Leikfoss, ildsjelen bak prosjektet Lusfri Norge.

Ikke slurve med behandlingen Folkehelsa sier at årsken til at enkelte familier ikke blir kvitt lusa kan være at de ikke følger bruksanvisningen til punkt og prikke. Flere av behandlingene skal sitte i nærmere 12 timer, og gjentas etter omkring 8 dager.

- Hvis middelet ikke virker, forsøk et annet virkemiddel, sier Heidi Lindstedt, rådgiver i Folkehelseinstituttet (FHI). Hun sier at noen foretrekker kamming.

Da må det kammes nøye med lusekam (fra apoteket) daglig i en lang periode. Håret på hodet kan også barberes vekk, eller klippes helt kort.

Kur til alle - Uavhengig av hvilket lusemiddel man velger til behandlingen av hodelus, er det viktig å følge bruksanvisningen nøye. En vanlig feil som gjøres, etter første behandling, er å gjennomføre lusebehandling nummer to tidligere eller senere enn det som står i bruksanvisningen.

- Ved behandling i langt hår er det også viktig at man bruker nok middel og passer på at det blir godt fordelt, sier Heidi Lindstedt.

Personer som verken har egg eller levende lus, skal ikke behandles.

Lusa er resistent Rapporter fra USA, Storbritannia, Frankrike og Sverige viser at lus er blitt stadig mer ufølsomme (resistente) for den kjemiske nervegiften som har vært brukt i de tradisjonelle lusemidlene.

Folkeinstituttet i Norge opplyser at dette ikke har vært tilfelle i
Norge - så langt.

Lusa er kommet for å bli Før i Norge var det en skikk at alle mødre sjekket ungene sine for lus hver lørdag.

- Alle foreldre må ha lusekam og sjekke barna sine for hodelus så ofte de orker nå som det er høysesong - og sette i gang med behandling dersom de finner noe, sier Heidi Lindstedt i FHI. - Hvis foreldrene hadde sjekket barna jevnlig, så ville mange av barnas venner og familie unngått å bli smittet av lus.

NYTT PRODUKT: Linicin inneholder ikke nervegift og lusa kan ikke bli resistent. Foreløpige tester viser at den tar både egg og lus.  Foto: Produsenten
NYTT PRODUKT: Linicin inneholder ikke nervegift og lusa kan ikke bli resistent. Foreløpige tester viser at den tar både egg og lus. Foto: Produsenten Vis mer

Barn kan gjerne gå med lus i flere måneder før de begynner å klø. Det er heller ikke alle som begynner å klø. På den tiden har lusa hatt mange generasjoner, som har funnet veien videre til nye hoder.

Hvis andre i familien eller omgangskretsen har lus, skal disse behandles samtidig for å hindre gjensmitte. Hvis man ikke forteller omgivelsene at man har lus, risikerer man jo bare å bli smittet igjen, sier Lindstedt.

- At hodelus oppdages tidlig og bekjempes er derfor det aller viktigste for å redusere spredningen, sier hun.

Sjelden over 100 lus I de fleste tilfeller er lusebestanden 1-10 lus per hode, mellom 11 og 100 lus er vanlig, mens over 100 er sjelden. En voksen hunnlus lever i cirka 25 døgn, og i løpet av denne tiden legger hun bortimot 90 egg. Eggene klekker etter cirka åtte døgn.

Har du funnet lus eller egg? De kan bekjempes med lusemiddel, ved kjemming eller ved å barbere håret på hodet kortere enn 0,5 cm, skriver FHI. Les mer i FHIs faktaark om hodelus.

Anbefaler ingen spesielle Det selges mange midler til behandling av hodelus via apotek, helsekostbutikker og internett.

I utlandet har undersøkelser vist at lusene er blitt resistente mot flere midler, og det myldrer av gode behandlingsråd på internett. Det er ingen offentlige etater i Norge som har til oppgave å anbefale bestemte lusemidler. Her gir imidlertid Folkehelsa en oversikt over hva som finnes. I Norge er legemidler med følgende virkestoffer godkjent:

Malation (Prioderm og Malation) Permetrin (Nix sjampo)
Malation og permetrin virker som nervegifter på lusene, men de senere årene har det fra mange land blitt rapportert om resistens mot disse stoffene. Selv om det er mye resistens mot et middel i ett land kan midlet virke helt fint i et annet land.

I Norge har vi sett tegn på resistens mot permetrin, men foreløpig ser det ut til at produkter med malation har god effekt.

Av lusemidler klassifisert som medisinsk utstyr har vi produkter med følgende grupper av virkestoffer:

Dimetikon (f. eks det nye produktet Linicin) Planteoljer Ikke farlig, bare ekkelt Lusa er ikke farlig, den sprer ingen sykdommer.

- Det største problemet med den er at folk synes det er ekkelt å ha lus, sier Heidi Lindstedt. Hun sier at et barn som har fått lus ikke trenger å gå hjem fra skolen eller barnehagen. Dagen etter at kuren er startet, kan barnet igjen være sammen med andre.

Nytt lusemiddel Tidligere i år kom det nye lusemiddelet Linicin på markedet i Norge.

- Salget i landets apotek har klart tatt seg opp siden lanseringen tidligere i år, sier produktsjef Merethe Haugen Baklid i Meda.

Hun sier at mange foreldre lenge har etterlyst et effektivt produkt som virker på minutter og som ikke lukter.

BEVEGER SEG RASKT: Voksne lus er bare 2-3 mm lange. De kan være alt fra lyse, nesten gjennomsiktige til mørkebrune.  Foto: www.colourbox.com
BEVEGER SEG RASKT: Voksne lus er bare 2-3 mm lange. De kan være alt fra lyse, nesten gjennomsiktige til mørkebrune. Foto: www.colourbox.com Vis mer

- Våre midler (et liniment og en sjampo) har en behandlingstid på henholdsvis 10 og 15 minutter og tar knekken på både lus og egg. Med de nye produktene øker sannsynligheten for at flere gjennomfører behandlingen riktig og blir kvitt lusa, sier Haugen Baklid. I deres sortiment finnes også en forebyggende spray mot lusesmitte.

- Vi har ingen insektsgift i våre produkter. Det betyr at lusa heller ikke blir resistent mot Linicin, sier produktsjefen.

Har du andre metoder for å fjerne lus? Del dine tips i kommentarfeltet!

Les også:
Lesbisk par fikk trillinger
Løsningen når barna er umulige
Slik blir du kvitt flekken
De beste dåps- og navnegavene

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

EN LITEN RAKKER: Den lille skapningen er ufarlig, men ekkel, mener de fleste. Og den kan være vanskelig å bli kvitt.   Foto: Organisasjonen Lusfri Norge
EN LITEN RAKKER: Den lille skapningen er ufarlig, men ekkel, mener de fleste. Og den kan være vanskelig å bli kvitt. Foto: Organisasjonen Lusfri Norge Vis mer