Du leser nå Dagbladet Pluss

Slik blir du kvitt magefettet

Det hjelper ikke med 200 situps om dagen.

TREN SMART: For å bli kvitt magefettet må man trene både styrke og utholdenhet - og spise mindre og sunnere. Her viser personlig trener Ronny Døhli en øvelse som tar på sideflesket. Alle foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TREN SMART: For å bli kvitt magefettet må man trene både styrke og utholdenhet - og spise mindre og sunnere. Her viser personlig trener Ronny Døhli en øvelse som tar på sideflesket. Alle foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

De siste åra har det vært mye fokus på det såkalte magefettet - fett som legger seg rundt magen både hos kvinner og menn. Økt midjemål fører til høyere risiko for både hjerte- og karsykdommer, diabetes og metabolsk syndrom. Og ikke bare er det farlig - det er også det fettet og den kroppsdelen mange av oss er mest misfornøyd med.

- Det er de ekstra kiloene som legger seg rundt midjen som er den største risikoen for helsa di. Faktisk er det større sammenheng mellom livvidde og helserisiko enn det er mellom BMI og helserisiko, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Genetisk

Menn legger lettere på seg rundt magen enn kvinner gjør - der samler fettet seg oftere på rumpe og lår. Men etter menopausen legger også kvinner lettere på seg rundt magen. Anbefalt livvidde for kvinner er maksimalt 80 centimeter - over 88 centimeter regnes som fedme. For menn er anbefalt livvidde maksimalt 94 cm., mens 102 anses som fedme.