MATOS: Vi har alle kjent lukten som henger igjen i rommene etter at stekepanna har gått for fullt. God gjennomlufting etterpå kan være en av løsningene for å bli kvitt sjenerende matlukt. Illustrasjonsfoto: Skovdal/colourbox.com
MATOS: Vi har alle kjent lukten som henger igjen i rommene etter at stekepanna har gått for fullt. God gjennomlufting etterpå kan være en av løsningene for å bli kvitt sjenerende matlukt. Illustrasjonsfoto: Skovdal/colourbox.comVis mer

Slik blir du kvitt matosen

Åpner du kjøkkenvinduet? Sjekk heller disse tipsene.

Matos kan bli liggende i huset i flere dager.

Du kjenner helt sikkert til problematikken: Mens kjøkkenviften går for fullt, sniker det seg likevel matos og lukt ut av kjøkkenet og inn i de andre rommene.

Når middagen er vel fortært, kan du gå inn på soverommet og lukte hva du hadde til middag.

Skikkelig rengjort kjøkkenvifte, gjennomlufting etter matlagingen og en skål med eddik kan være løsningen for å fjerne den sjenerende lukten.

Rens kjøkkenviften Problemet med lukt fra matlaging kan være så enkelt som at avtrekksviften trenger rengjøring.

- Man bør sjekke at viften er godt nok rengjort, fordi effektiviteten blir dårligere med en gang den blir tilsmusset, forteller rådgiver hos Teknologisk Institutt, Lena Furuberg, til klikk.no.

Ikke lukk opp kjøkkenvinduet Hører du til dem som lukker opp kjøkkenvinduet samtidig som du lager mat, i den tro at matosen vil forsvinne ut av vinduet?

Da gjør du sannsynligvis feil. Ifølge det danske forbrukernettstedet Bolius.dk skal man ikke åpne vinduet under matlagingen.

Resultatet kan bli at matos trekkes unna avtrekksviften og lukten forsvinner innover i boligen.

Det man ifølge bolius.dk imidlertid kan gjøre, er å åpne et vindu et annet sted i boligen. Det vil kunne hindre det undertrykket avtrekksviften skaper, og som gjør at den kan fungere dårligere.

La kjøkkenviften gå en stund etter matlagingen Når matlagingen er ferdig, er rådet fra Bolius.dk å la kjøkkenviften gå noen minutter etterpå for å trekke ut mest mulig av matosen.

De skriver også at det kan være fornuftig å kjøre full gjennomtrekk rett etter matlagingen. Det kan lette fjerningen av matos og -lukt.


Eddik Når det gjelder midler som fanger opp matlukt, er eddik velkjent.

- Jeg vet at folk setter ut små skåler med eddik rundt om i boligen for å fange opp matlukt, sier Lena Furuberg.

- Det er også noe som skal funke mot røyklukt.

Hos bolius.dk er rådet å stille en vase med et par desiliter eddik oppe på en høy hylle, fordi matosen stiger opp.

Stekeos og helse Yrkeshygieniker ved HMS-avdelingen på NTNU, Ann Kristin Sjaastad, har skrevet doktorgrad om eksponering for matos.

Og selv om resultatene ikke er entydige, gir de indikasjoner på at os fra steking kan ha en negativ helseeffekt.

- Vi fant at det det dannes mest av ved steking er små partikler, og at det er disse vi puster inn. Disse små partiklene fungerer igjen som transportører av kjemiske forbindelser som kan ha negative helsemessige effekter.

Kraften på avtrekket viktig Sjaastad fant videre at kvaliteten på avtrekksviften var meget avgjørende for hvor mye av matosen man fikk i seg.

- Jo kraftigere viften var, desto mer av matosen klarer den å trekke ut av kjøkkenet. Derfor bør man kjøre viften på maks hastighet hele tiden, selv om den da vil avgi mer støy.

Hun erfarte også at arealet på innsugingsområdet i viften hadde betydning.

- Dess større åpning for innsuging, jo bedre er det.

- I tillegg fant vi at dersom komfyren og avtrekksviften sto inne i et hjørne, så hadde det positiv effekt på avtrekket.

- Derfor vil kjøkkenøyer, som jo står fritt, kreve mer av viften.

Les også:
Råd for et bedre inneklima
Slik unngår du heksesot

Her er maten gravide kan spise

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.