PLAGSOMME: Stikkmygg er slanke insekter med lange, tynne bein. De er blodsugende og kan gjøre sommeren utrivelig for mange.Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
PLAGSOMME: Stikkmygg er slanke insekter med lange, tynne bein. De er blodsugende og kan gjøre sommeren utrivelig for mange.Illustrasjonsfoto: Colourbox.noVis mer

Slik blir du kvitt mygg på terrassen

Med disse grepene blir myggplagene mindre.

Stikkmygg (Culicidae) er blodsugende insekter som kan gjøre sommeren utrivelig når de surrer rundt på terrassen.

I Norge er stikkene ufarlige, men de kan, i likhet med bananfluer, være ubehagelige.

Heldigvis er det bare hunnmyggen som suger blod.

Dokumentert effekt At de surrer rundt på terrassen kan være irriterende. Etter ett stikk kan du få kløe og opphovning, men det er altså fullt mulig å bekjempe myggen.

- Se etter myggmidler som inneholder stoffene DEET eller Icaridin. Det er dokumentert at disse stoffene virker mot mygg, sier forsker Tone Birkemoe ved Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI) til klikk.no

Hvitløk og vifte Hvitløk og B-vitaminer skal også fungere. Når dette spises dunster det ut gjennom huden og det gjør at myggen blir mindre plagsom.

Enkelte har god erfaring med bordvifter. Et råd Birkemoe i FHI mener du gjerne må forsøke.

- Vi opplever jo myggen som regel i stille luft, så det skader absolutt ikke å prøve, sier hun.

Men elektriske apparater som lager ultralyd, som liksom skal bekjempe mygg, fungerer ikke, ifølge instituttet.

Utvikles i små dammer Stikkmygglarvene utvikler seg for øvrig i stillestående vann. De fleste arter foretrekker små dammer, men noen finnes også i større, grunne dammer, i sumper eller myrer, og på oversvømte marker langs de store elvene på Østlandet. De vanlige artene som plager oss mennesker er av slekten Aedes.

Romerikes Blad kunne tidligere i sommer fortelle om den såkalte flommyggen. Den er, som navnet indikerer, spesielt utbredt i områdene hvor det har vært flom, og spesielt i områdene rundt Øyeren kan det i sommer betegnes som myggår.

Men også langs Vorma og Glomma er det mye flommygg, og den oppsøker områder hvor det ikke har vært flom.

Myggtekke Det er for øvrig en kjent sak at noen personer har såkalt myggtekke og tiltrekker seg langt flere mygg enn andre. Sannsynligvis skyldes dette visse luktstoffer som myggen flyr etter, men hvilke er ikke helt klarlagt, tross mye forskning.

Stikkmyggene orienterer seg både ved synet, ved luktesansene og ved at de oppfatter varmeutstråling fra vertsdyret og vanndamp fra pusten. Karbondioksid fra pusten aktiverer myggene til å fly søkende omkring, mens andre lukter fra huden, bl.a. melkesyre, virker tiltrekkende.

Hudreaksjonene på stikket, som blemmer og kløe, er en allergisk reaksjon som skyldes at insektene sprøyter spytt inn i såret.

Røyk og nett Myggspiral som gir fra seg røyk kan også fungere, forklarer Birkemoe, men husk at enkelte personer får luftveisreaksjoner av å puste inn disse stoffene og en bør derfor mest mulig unngå å puste inn aerosoler og røyk fra slike midler.

Ellers er finmasket nett over hodet og i åpne vinduer effektiv beskyttelse mot mygg, men kanskje ikke like koselig.

Les også:

Slik blir du kvitt bananfluer
Se Berlins sprøeste hotell
Over 1000 inspirerende bilder

Saken ble opprinnelig skrevet av Hytteliv for Klikk.no. Les her.