Slik blir du kvitt skjemmede ansiktshår

Du kan enten gjøre det hjemme, eller i salong.

HÅRVEKST: Mange kvinner har dårlig selvtillit på grunn av ansiktshår. Illustrasjonsfoto: Crestock
HÅRVEKST: Mange kvinner har dårlig selvtillit på grunn av ansiktshår. Illustrasjonsfoto: CrestockVis mer

||| Hårvekst i ansiktet er noe man forbinder med menn, men det er også vanlig blant kvinner.

For mange kvinner oppleves denne hårveksten sjenerende, siden ansiktet er den delen av kroppen som alltid er synlig.

Men det er ingen grunn til å fortvile, det finnes mange måter å kvitte seg med det på, både permanent og midlertidig, hjemme eller i salong.

Under finner du oversikten over metodene, og fordeler og ulemper med dem
 

Voksing i salong - Effektivt, men ikke permanent Det er to typer voks å veleg mellom, azylenvok og vanlig voks.

Azylenvoksen er flytende og varm i det man tar den på, så må man vente til voksen er stivner før man drar den av.

- Denne voksen er mer skånsom mot huden enn vanlig voks, men tar ofte litt lengre tid, sier Guro Høgås, daglig leder ved Bare Clinic.

Ved vanlig voksing smører man på varm voks, og fjerner den ved strips.

- Denne metoden er veldig effektiv, men har man en sart hud kan den bli litt for tøff, forklarer Høgås.

Ved voksing vil hårene komme tilbake etter hvert, men ved gjentatt voksing vil man kunne merke mindre hårvekst.

Laser og lys i salong - Dyrt og effektivt Laser fjerner hår permanent, men det tar flere behandlinger før håret er borte.

- Med laser kan vi fjerne mellom 50 til 70 prosent av det synlige håret per behandling. Men hver hårsekk har flere håranlegg, og vi får kun behandlet det som er fremme, forklarer Sissel Karin Finvold, daglig leder ved Oslo kosmetiske lasersenter As.

Både laser og Intenst pulserende lys (IPL) buker lys som sendes mot huden, og som fanger opp melaninet, pigmentet, i håret, som omdannes til varme.

Varmen ødelegger cellene som sitter i hårrøttene, som hindrer derfor at håret stimuleres til å gro.

FØR: Slik så hårveksten ut før laserbehandling. Foto: Ellipse klinikken
FØR: Slik så hårveksten ut før laserbehandling. Foto: Ellipse klinikken Vis mer

- IPL og laser kan kun benyttes på mørke hår, da lyse hår ikke har nok pigmenter til å bli varmet opp tilstrekkelig. I tillegg er mørke hudtyper vanskelige å behandle, siden de har så mye pigmenter i huden. Det beste resultatet får man med mørkt hår på lys hud, forklarer Marianne Jægtvik, Kvalitet - og Opplæringsansvarlig ved Ellipse Klinikken.

Hormonpåvirkning gjør at vi hele livet stadig danner nye hår, og derfor blir man heller aldri helt uten hår. Men med laser og IPL vil du bli tilnærmet hårfri.

- Det er viktig å unngå sol, solarium og selvbruningskremer minimum fire uker før og etter behandling. Gjør man ikke det, kan man bli brent av laseren. Du må også oppgi om du går på faste medisiner, forteller Jægtvik

Lysbehandling hjemme - Trygt og enkelt Nå kan du også fjerne hår langvarig hjemme, ved Silk'n SensEpil, som fungerer på samme måte som IPL. Det er et apparat til hjemmebruk, som sender lysstråler ned i hårsekken og omdanner det til varme.

Apparatet er trygt å bruke hjemme, og skal etter gjentatte behandlingen fjerne håret permanent. Som ved IPL gir Silk'n SnsEpil varierende effekt på mørk hud og lyst hår.

- Før bruk skal man barbere området, og deretter vente et døgn før behandling. Dette fordi lystet følger hårstrået inn i hårsekken, og om håret er for langt, kommer ikke lyset godt nok inn, forklarer Tommy Myhre ved Elkjøp Nordic As.

Unngå soling og solarium minst to uker før og etter behandling med Silk`n SensEpil.

Elektrolyse - Fjerner lyse hår Elektrolyse er en behandling som utføres på salong ved at man ødelegger hårsekkene ved hjelp av strøm.

- Man kan fjerne lyse hår permanent med elektrolyse, hvor man går ned i hver enkelt hårsekk med en nål og varmer opp ved hjelp av strøm. Denne metoden egner seg kun for små områder som for eksempel overleppe, forklarer Jægtvik.

Ved elektrolyse må man treffe håret i sin riktige vekstfase, derfor må man gjøre det en del ganger for at det skal virke permanent.


Voks og krem hjemme - billig og smertefritt I butikken finnes det flere typer spesialvoks til fjerning av bikinilinjen, og det finnes også voks spesielt beregnet på ansiktshår.

Den varmes enkelt opp i varmt vann, og påføres på huden. Voksen dras av med strips som kan klippes og formes som du ønsker. Husk å holde huden stram, og dra mot hårets groretning.

Hårfjerningskrem finnes også til ansiktet, og fjerne hårene smertefritt. Derimot så varer ikke resultatet så lenge.

- Det varer kun i noen dager, og i tillegg blir det brukt sterke ingredienser ned i huden, sier Høgås.

Epilator - Enkelt, men kan gi inngrodde hår Epilator er en maskin til hjemmebruk, som rulles over huden og napper ut hår. Resultatet varer omtrent like lenge som voksing, og etter lang tids bruk kan du få litt mindre hårvekst.

- Et minus med epilatoren er at den kan kutte hårene i stedet for å rive de ut med roten, og da er det lett for å få inngrodde hår, forklarer Høgås.

ETTER: Og slik ble resultatet etter laserbehandlingen. Foto: Ellipse klinikken
ETTER: Og slik ble resultatet etter laserbehandlingen. Foto: Ellipse klinikken Vis mer

Les også:

Hårfarging svekker immunforsvaret

Slik blir du kvitt hudormene

Sannheten om skjønnhetsmytene

Finn din biologiske alder

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.