Slik blir du kvitt sosial angst

Lar du være å gjøre noe, kan problemet vare hele livet.

ALENE: - Dersom man alltid får slippe unna sosiale situasjoner hvor det er naturlig å føle en viss usikkerhet, får man ikke den nødvendige treningen som gjør at man føler seg i stand til å mestre situasjonene, sier Ove Heradstveidt. Foto: CRESTOCK.
ALENE: - Dersom man alltid får slippe unna sosiale situasjoner hvor det er naturlig å føle en viss usikkerhet, får man ikke den nødvendige treningen som gjør at man føler seg i stand til å mestre situasjonene, sier Ove Heradstveidt. Foto: CRESTOCK. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Blir du klam i hendene av å skulle spise sammen med andre i kantinen på jobb? Dunker hjertet ditt ut av brystet når du snakker med en autoritetsperson? Eller synes du at det er umulig å ta initiativ til å snakke med noen du ikke kjenner så godt?

Kjenner du på noe av dette mens du er på jobb, kan det hende du har sosial angst.

- Mennesker med sosial angst vil i det lengste unngå å få for mye oppmerksomhet. De er også overdrevent beskjedne, i en så stor grad at de opplever et sterkt ubehag ved å omgås andre. Hele 10-15 prosent av oss vil i løpet av livet oppleve å ha sosial angst, forteller Ove Heradstveit, daglig leder ved Hjelp til Hjelp AS .

Han mener at sosial angst kan oppstå på ulike måter. Noen mennesker har en medfødt sårbarhet for å få sosial angst, men det kan også komme dersom vi opplever for mye kritikk eller ydmykelse.

Vær sosial på jobb - Det kan for eksempel handle om at andre hele tiden forteller oss hvor dumme vi er, eller at vi er blitt utsatt for mobbing. Overbeskyttelse kan også føre til sosial angst. Dersom man får erfaring med at man alltid får "slippe unna" sosiale situasjoner hvor det er naturlig å føle en viss usikkerhet, får man ikke den nødvendige treningen som gjør at man føler seg i stand til å mestre situasjonene. I stedet tar man usikkerheten med seg, og fortsetter å unngå det man gruer seg for, sier Heradstveit til Kvinneguiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer