Slik blir du kvitt vann i beina

Hovne bein og ankler? Her er rådene du trenger.

BEINA OPP: Har du hovne bein, hjelper det å hvile beina høyt. Colourbox.com
BEINA OPP: Har du hovne bein, hjelper det å hvile beina høyt. Colourbox.comVis mer

- Kvinner er spesielt utsatt for vann i kroppen, sier Harriet Haukeland, spesialist i allmennmedisin ved Tanum legekontor i Bærum.

- Mange får ekstra mye væske i kroppen når de skal ha mensen, under graviditet eller når de legger på seg.

Når vannet hoper seg opp i selve kroppsvevet, blir det ubehagelig. Den medisinske benevnelsen er ødemer (hevelser), og disse kan oppstå alle steder i kroppen. Vanligst er hovne ankler og bein.

Under svangerskapet oppstår ofte åreknuter i bena. Åreknutene gjør at blodet ikke får nok fart tilbake til hjertet, og bena blir hovne.

- Synlige merker etter sokkestrikken om kvelden er utbredt blant kvinner som har født og hos andre med veneskader i bena, opplyser Haukeland.

Slik sjekker du Slik tester du om du har vann i kroppen:

- Klem tommelen inn i huden, og hold den der i ti sekunder. Hvis huden fortsatt har en grop når du fjerner fingeren, har du vann i kroppen (ødem).

- Økt vekt og økt ødem er to sider av samme sak. Kroppen består av 60 prosent vann, og for hvert kilo du legger på deg, vil 60 prosent være vann, sier Haukeland.

- Mange fyldige damer plages av hovne ankler. Med mye stillesitting vil magen være til hinder for blodsirkulasjonen. Kroppsvekten vil i seg selv være en ekstra belastning for ben og vener. Her kan man fort komme inn i en ond sirkel, sier hun.

Vannet fester seg ikke rundt midjen.

- Vann renner nedover og ender alltid i kroppens laveste punkt, nemlig i ankler og legger. Har du ekstra polstring rundt midjen dreier det seg om fett, ikke vann, fastslår Haukeland.

Bare hos sengeliggende pasienter vil vann samle seg på midten, nærmere bestemt i nedre del av korsryggen.

Sykdom Mye vann kan være tegn på sykdom, deriblant nyresvikt, leversykdom, stoffskiftesykdommer, skader på lymfesystem, blodpropp, svangerskapsforgiftning og hjertesvikt.

Mange medisiner gir også økt væskeansamling, deriblant kortison og kalsiumblokkere.

Vær obs på akutte hevelser, som ikke skyldes skade, allergi, insektstikk, medisiner eller betennelser.

- Hvis du hovner opp i bare ett bein, og ikke begge, kan det dreie seg om blodpropp. Dette bør unge jenter som går på p-piller være oppmerksomme på. Også hovne bein i kombinasjon med tung pust bør undersøkes raskt av lege, fordi dette er et typisk symptom på hjertesvikt, sier Haukeland.

Sleng beina på bordet Både stillesittende jobb og arbeidsdager med mye ståing og gåing kan gi hovne ankler.

En måte å redusere problemet på er å ta små pauser, der beina får hvile høyt. Hvis det ikke passer seg å slenge beina på bordet, kan du be sjefen om en fotskammel.

Ekstra hjerte Et annet tips er å tenke på leggmusklene som kroppens hjerte nummer to.

Når du bruker leggmusklene, skal du tenke deg at dette er hjerteslag. Disse hjerteslagene er helt nødvendige for at blod skal pumpes fra beina og tilbake til hjertet.

- Særlig for de med stillesittende arbeid er det viktig at leggmuskulaturen får kjørt seg i løpet av dagen. All fysisk aktivitet for beina er bra. Gå i ulendt terreng, gå i trapper eller å ta en liten pause med knebøy mens du står på tærne, foreslår Haukeland.

Sukker og salt Salt binder vann i kroppen og øker vannmengden i blodet.

Det som ikke er så godt kjent, er at høyt sukkerinntak og alkohol virker vannopphopende.

Dette forklarer hvorfor vi kan våkne med hovne fingre og føtter og følelsen av oppblåsthet etter en kveld med mye god mat og drikke.

Te fordriver vann - Enkelte pasienter ber om vanndrivende medisiner uten at det feiler dem annet enn at de har lagt på seg, sier Haukeland.

- Da pleier jeg å anbefale vanndrivende urtete istedet for medisiner.

- Te av kjerringrokk er et gammelt og godt kjerringråd for å holde væskenivået nede, sier hun.

Lakrisrot Homeopat og akupunktør Irene Korsmo ved Clinic 1 i Sandvika anbefaler urtemedisin, og sier til at vi både kan drikke og spise vanndrivende vekster.

- Sliter du med mye vann i kroppen i forbindelse med menstruasjon er det lurt å drikke te av lakrisrot. Denne urten regulerer binyrebarken, som igjen påvirker hormonsystemet vårt. Start med teen to-tre dager før forventet menstruasjon, og fortsette med daglig inntak til den er over, sier Korsmo.

- Kvinner med høyt blodtrykk må være forsiktige med lakrisrot, advarer Korsmo.

Hun anbefaler ellers å drikke nype- eller nestlete, samt å spise rotselleri, stangselleri, fennikel, persille, nesle og løvetann.

LES OGSÅ:

Derfor får du rynker av sukker

Detox-marerittet: For mye vann kan være livsfarlig

Slank med slankepiller

Øvelsene som gir stram mage

Saken ble opprinnelig skrevet av Bedre Helse for Klikk.no. Les her.