Slik blir du kvitt vond lukt på kjøkkenet

Øk varmen i rommet, er ett av ekspertens tips.

FJERNE LUKT: De fleste har erfart hvordan lukt fra matos setter seg. Som oftest forsvinner lukten av seg selv, men det finnes flere alternativer måter å fjerne den på. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
FJERNE LUKT: De fleste har erfart hvordan lukt fra matos setter seg. Som oftest forsvinner lukten av seg selv, men det finnes flere alternativer måter å fjerne den på. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.comVis mer

Kjøkkenet hører til boligens favorittrom, men det er også stedet hvor det produseres lukt som sprer seg rundt i resten av boligen og setter seg fast i tekstiler.

En ting er å fjerne flekker, men hvordan fjerner du noe du bare fornemmer, og ikke kan se?

- Dreier det seg om lukt fra matlaging, så er det enkleste å lufte ut og tenke på lukten som måtte bli igjen som et minne fra en god middag, sier rådgiver i nettstedet Lukt.no, Karina Ødegård, til klikk.no.

Eddik og eplebiter Noen av rådene som går igjen når du søker på nettet, er bruk av eddik, sitron og eplebiter. Særlig går eddik igjen.

- Eddik hjelper, fordi det trekker til seg lukten, men det går ikke så fort, sier Ødegård.

Temperatur og fuktighet Dersom det er behov for å gå kraftigere til verks, er rådet fra Ødegård å skru opp romtemperaturen og øke luftfuktigheten.

- Lukt setter seg i alle porøse overflater, og etter hvert vil den begynne å svette ut, som vi sier. Men dersom du vil forsere den prosessen, skal du skru opp temperaturen i rommet, øke luftfuktigheten og til slutt lufte skikkelig ut.

Økt luftfuktighet får du ved å sette en kjele med vann til koking. Pass selvfølgelig på at den ikke tørrkoker.

- Men dette er en prosess du må gjøre flere ganger for at lukten skal bli borte, understreker hun.

Vaske ned og fjern papir Dersom heller ikke dette hjelper, må man ifølge Ødegård gå på med vaskeklut.

- Da må man vaske ned det rommet hvor lukten sitter, og alle løse tekstiler må sendes gjennom vaskemaskinen, utdyper hun, og understreker at løst papir også må fjernes, fordi dette er et reservoir for lukt som folk ofte ikke tenker på.

Male over Dersom heller ikke vaskingen hjelper, kan neste alternativ være å male veggene.

- Det finnes maling som er spesielt beregnet på å innkapsle lukt, forklarer Ødegård.

Luktsanering Dersom ingen ting annet hjelper og lukten fortsatt sitter i, som for eksempel kattepiss, er det neppe annen utvei enn å få profesjonelle til å fjerne lukten, og da er det ofte også en forsikringssak.

- Da går vi inn med et såkalt ozonapparat og lar dette stå på i et par døgn, samtidig som temperaturen i rommet presses opp til 40 til 50 grader, forteller daglig leder i saneringsfirmaet SkaTec, Geir Løvø, til klikk.no.

Etter en slik omgang skal ifølge Løvø selv de verste luktene måtte gi tapt.

- Men i løpet av en slik prosess kan det ikke hver mennesker eller dyr i boligen, fordi apparatet produsere negativt ozon som spiser opp hvite blodlegemer.

Ta kontakt med forsikringsselskapet Rådet fra Løvø dersom det dreier seg om lukter som ikke lar seg fjerne på vanlig måte, er å ta kontakt med forsikringsselskapet.

- 99 prosent av de jobbene vi gjør er forsikringssaker, fordi dette er jo en prosess som koster penger.

Røyklukt I boliger hvor det har vært røkt over lengre tid, sitter lukten hardt i veggene.

På lukt.no finnes en fremgangsmåte for å få fjernet denne lukten. Det handler enten om å gjennomføre en grundig vask av alle rommene som det lukter i og eventuelt male veggene med luktisolerende maling.

Kattelukt Lukt fra katter eller hunder er en odør som setter seg blytungt fast i tekstiler og lignende.

På en våt flekk kan man strø på en absorbent, som er et pulver med stor sugeevne, for eksempel potetmel. Når det har ligget å en stund kan det støvsuges opp.

Et annet alternativ er å vaske med et vaskemiddel, som for eksempel flytende OMO eller Blenda (inneholder enzymer).

«Vask deretter med vann/zalo (løser fett). Gni gjerne godt dersom tekstilene tåler det. Skyll godt med vann flere ganger, slik at alle rester av vaskemiddel fjernes. Avslutt gjerne med ren teknisk sprit om du har det», skriver Lukt.no på sine nettsider.

En tredje variant er bruk av sitron eller eddik. Det kan effektivt fjerne restlukt.

Enkelte dyrebutikker selger også spray du kan bruke.

Les også:
Slik rengjør du kjøleskap og fryser
Tips til rengjøring
Slik rengjør du komfyren
Slik venner du babyen av med amming

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.