FRISTENDE: - Nikolai (2) er i ferd med å oppdage at han kan bestemme ting selv, sier mamma Ingrid Sigmond Selås. Dagbladet møter dem sammen med pappa Torbjørn på lekeplassen ved Sofienbergparken i Oslo. De blir introdusert for Marshmallow-studien, og Nikolai sender et sultent blikk bort på det illustrerende marshmallow-tårnet Dagbladet har laget. Han rører ikke marshmallowsene.  Foto: Thomas  Rasmus Skaug / Dagbladet
FRISTENDE: - Nikolai (2) er i ferd med å oppdage at han kan bestemme ting selv, sier mamma Ingrid Sigmond Selås. Dagbladet møter dem sammen med pappa Torbjørn på lekeplassen ved Sofienbergparken i Oslo. De blir introdusert for Marshmallow-studien, og Nikolai sender et sultent blikk bort på det illustrerende marshmallow-tårnet Dagbladet har laget. Han rører ikke marshmallowsene.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Slik blir du sjef i eget liv

Det er ikke helt tilfeldig at noen når målene sine, mens andre ikke gjør det.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Se for deg følgende situasjon: Du er invitert på fest i kveld, men må egentlig lese til neste ukes eksamen. Festen er fristende, men du ønsker også gode karakterer for å øke sjansene dine i jakten på drømmejobben. I denne situasjonen kommer primærbehovet - det morsomme du kan gjøre med én gang, i konflikt med sekundærbehovet - karrieren du ønsker deg i framtida.

Evnen til å regulere egen atferd begynner å utvikle seg i barnealder, og er viktig for hvor godt vi gjør det - og har det - også seinere i livet.

- Forskning viser at de som klarer å regulere seg selv som barn, får høyere utdanning, bedre økonomi og helse, og bedre relasjoner til andre når de blir voksne, forteller stipendiat ved Atferdssenteret og Universitetet i Oslo, Agathe Backer-Grøndahl til Dagbladet. Hun forsker på barn og selvregulering.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn