Slik blir du tidenes drittsekk

De verste bruddene.

SENDTE MMS: Man sender ikke et klinebilde av seg selv til kjæresten når man vil ut av forholdet. En post-it lapp på stuebordet er også toppen av respektløshet. Illustrasjonsbilde: Thinkstock /  Illustrasjon: Anne Victoria Frogner
SENDTE MMS: Man sender ikke et klinebilde av seg selv til kjæresten når man vil ut av forholdet. En post-it lapp på stuebordet er også toppen av respektløshet. Illustrasjonsbilde: Thinkstock / Illustrasjon: Anne Victoria FrognerVis mer

Det e'kke meg, det er deg, synger Erik og Kriss. Og den gamle klisjeen det er ikke deg, det er meg, får et kraftig skudd for baugen. For hvem er egentlig problemet når en relasjon tar slutt?

Det kan være ganske mange grunner til at folk velger å gå. Det er tross alt ingen forbrytelse å ikke ha følelser for noen lenger.

Men i og med at dette gjør grusomt vondt, og man i de fleste tilfeller sårer motparten kraftig, er det kanskje ikke så dumt å børste støv av litt god gammeldags takt og tone.

Sms, MMS, Facebook eller enda verre Instagram, hvor bildene lyser mot deg i høyoppløselig format, bør ikke brukes når man er uforelsket. Det er ikke måten å bruke dagens fortreffelige teknologi på.

Sendte bestemor Ingen fortjener å bli dumpet på flyplassen før avreise, mens mannen i samme slengen nevner at han venter barn med en annen.

Eller at kjæresten sender bestemor for å gjøre det slutt, og hun forklarer at hun godt skjønner at barnebarnet ikke ønsker å gjøre noe slikt selv.

Eller dumper deg på sms en uke etter et dødsfall i familien, fordi «det nå er på tide å ta seg sammen».

- Å gjøre det slutt via sms eller via et brev får meg til å tenke på ungdomstida. Man ble kjærester via klassevenner og lapper og slo opp på samme måten, sier privatpraktiserende psykologspesialist Kristina S. Moberg.

Men det er slett ikke bare på ungdomsskolen dette skjer. Voksne folk er også fan av lettvinte løsninger, skal vi tro forumbrukerne på Kvinneguiden, som diskuterer noen helt hårreisende dumpingshistorier (se flere av dem i faktaboksen).

Moberg tror frykt ligger bak avgjørelsen om en dramatisk, men lettvint exit.

- Frykten for den andres reaksjon er vel en god grunn til at noen velger en slik løsning. Noen takler kanskje ikke spørsmål, tårer og diskusjon. Ved å gå uten et ord, slipper man represalier og den påkjenningen det er å såre noen der og da. På den annen side møter jo personen sanksjoner fra omgivelsene, som f.eks. fra felles barn, familie, venner eller andre. Denne typen oppførsel er ikke sosialt akseptert og ikke noe som blir glemt med det første heller, forteller hun.

Moberg har selv vært vitne til lettvinte løsninger.

- Jeg vet om en dame som søkte om skilsmisse via sms. Det tok lang tid før hennes eksmann kom seg igjen, naturlig nok. Dette er virkelig å vise finger'n til ekspartneren og det samlivet man tross alt selv også har investert tid og krefter i. Heldigvis er det ikke normen, sier hun.

- Jeg skjønner ikke hvorfor han gikk Hvordan kan to mennesker ha en så radikalt ulik oppfatning av et forhold? Har ikke personen som er usikker gitt noen form for hint? Eller kanskje hintingen har gått partneren hus forbi? Kanskje var det ekstremt dårlige hint? Det er mye støy som kan påvirke budskap fra avsender til mottaker. Tidligere erfaringer er helt klart med på å forme oppfatningen av andres kommunikasjon.

- Det er tøft å være den som går, fordi det oppleves vondt å skulle såre andre. Til dem som ikke vil bli overrasket: Still spørsmål, selv om du er redd for svaret. Da vil du unngå de store svingningene i forholdet, fordi du bedre vet hvor du har partneren din. Ved å tie og tro at det vedvarende dårlige humøret eller den manglende entusiasmen «går over», gjør du deg selv en bjørnetjeneste. Da er det ikke rart du ikke skjønner noe når bruddet er et faktum. Men klar og god kommunikasjon er begges ansvar, understreker hun og legger til:

- Kommunikasjon er ikke farlig. Selv ikke når man snakker alvorlig om de mindre positive tingene ved et forhold. Den første forelskelsen legger seg etter hvert, og man ser partnerens gode og dårlige kvaliteter med andre øyne. Kommunikasjonen blir desto viktigere for å vedlikeholde forholdet. Det går ikke lenger av seg selv, og man må i større grad gjenvinne hverandres gunst enn å bare ta den for gitt. Hva som skjer i et forhold, er mye opp til en selv og egen innsatsvilje.

Fra Facebook til flørt En som ser problemer på nært hold, er klinisk sosionom og parterapeut Bente Skog ved psykolog-, familie- og samlivskontoret Samtalen i Oslo. Og hun trekker fram sosiale medier som inntrengere i mange forhold. Folk trenger ikke gå langt for å få bekreftelsene partneren ikke lenger er så raus med.

Vi lever i en tid hvor vi vet mye om hverandre og har hyppig kontakt med mennesker vi sjelden ville sett ellers. Dette bringer med seg fordeler og ulemper. Plutselig kan fortida bli en ubehagelig del av nåtida. Gamlekjærester, elskerinner og de du aldri fikk, dukker opp i skjønn forening, og det i blankpolerte utgaver av seg selv.

SKILSMISSE-SMS: Det er mange måter å bruke teknologien på, men god gammeldags takt og tone har definitivt noe for seg iblant. Illustrasjonsbilde: Anne Victoria Frogner
SKILSMISSE-SMS: Det er mange måter å bruke teknologien på, men god gammeldags takt og tone har definitivt noe for seg iblant. Illustrasjonsbilde: Anne Victoria Frogner Vis mer

Man er omringet av oppdateringene til sine gamle flammer, og jammen meg holder de seg svinaktig godt også. Kan det egentlig bli verre?

- Du vil ikke tro hvor mange som opplever utroskap som følge av de nye mediene. I mange av mine terapitimer som omhandler utroskap, starter det hele på Facebook. Gamle flammer er bare noen tastetrykk unna. Tidligere måtte man anstrenge seg mer hvis man ville være utro, og risikoen for å bli oppdaget var vesentlig større. Nå er det mye enklere, selv om jeg tror at folk blir mer bevisst på de negative sidene ved sosiale medier, og stadig blir mer oppmerksomme på hva de kan føre med seg, sier hun.

Respektløst å bryte på sms Skog er opptatt av at samhørigheten og intimiteten et velfungerende par deler, er noe som bør respekteres dypt av begge parter for at det skal fungere.

Oppførsel som avviker fra den sosiale normen og dermed bryter med det som er alment akseptert, framstår da som et stort sjokk for den som blir utsatt for det.

- Det å være to er noe som ligger dypt i oss, og det er sterke og dype følelser som settes i sving. Derfor er det helt naturlig at det forventes at man har den dypeste respekt for en slik relasjon, selv om man vil ut av den. Det er selvsagt forskjell på det å ha møttes et par ganger og det å være i en langvarig relasjon. Å bryte med noen via sosiale medier eller sms er uansett respektløst. Disse historiene er ekstreme og hører forhåpentligvis til mindretallet, sier hun.

Så, hvordan går man? - Det finnes egentlig ingen bra måte å dumpe noen på, men man kan gjøre det så respektfullt og ryddig som mulig, sier psykologspesialist Moberg.

- Har du vært sammen med vedkommende lenge, er det vanlig folkeskikk å sette seg ned med vedkommende ansikt til ansikt og i korte trekk si det som det er, samt være mottagelig for de spørsmålene vedkommende måtte ha. Er kommunikasjonen normalt god, har kanskje vedkommende skjønt det for lenge siden og gått i samme tanker selv, sier hun.

Samlivsterapeut Skog trekker også fram tid og sted som viktige elementer.

- Sørg for å sette av tid til å snakke uforstyrret og la det ta den tida det trenger. Et brudd er tøft, også for den som går, men den som blir forlatt har det ofte vesentlig verre. Å få svar på en del av de vanskelige spørsmålene, kan gjøre det lettere for den andre å gå videre med sitt liv. Det kan være vanskelig, men nøytral grunn er kanskje også det beste. Respekt, tid og sted, er stikkord, avslutter hun.

Les mer:
Slik overlever du kjærlighetssorg
Slik takler du skilsmisser
Vi stiller skyhøye krav til kjærligheten
Har sex med eksen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.