OPPSKRIFT PÅ BAKTE GULRØTTER: Slik blir gulrøttene morsomme igjen. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ BAKTE GULRØTTER: Slik blir gulrøttene morsomme igjen. Foto: Erik HannemannVis mer

Slik blir gulrøttene knasende gode

Lei av kokte gulrøtter? Sjekk her...

Jeg kjenner ingen som blir oppglødd og entusiastisk over synet av kokte gulrøtter. De havner stort sett på en tallerken av samvittighetsgrunner. De er vårt trofaste, grønne (oransje?) alibi i hverdagen.

Men, er det lov å si at det er litt kjedelig? Jeg tar ikke til orde for å kvitte oss med fenomenet. (Jeg spiste det seinest i går sammen med fennikel, fisk og denne gode risen her). Men, gulrøttene trenger og fortjener litt mer variasjon. De burde møte nye venner og komme seg litt mer ut.

Tross alt dyrkes det 13 000 mål gulrøtter spredt utover hele landet (bortsett fra Finnmark). Vi kan da ikke bare koke alt sammen.

Hva gjør vi med gulrot? Vi kunne, selvsagt, lage en super gulrotsuppe (denne får jeg stadig skryt for...). Eller den ukompliserte og veldig gode gulrotsalaten med valnøtter. Vi kunne til og med bakt de nydelige gulrot- og peanøttmuffinsene til Clotilde.

Men, så er det noe med gulrot og krydderet spisskummen (cumin på engelsk) som gjør at vi må tenke oss om en gang til.

Den trauste gulroten og det eksotiske krydderet blir helt magisk. Og jeg har laget en (jeg vet ikke om det kvalifiserer til oppskrift) fremgangsmåte som får fram denne magien. Den finner du nedenfor.

Ikke gå på en skrell Men, først noen ord om skrelling av gulrøtter. På sommeren og en god stund utover høsten er gulrøttene ferske og fine. Da holder det lenge å bare børste gulrøttene godt. Mye av smaken sitter i skallet, nemlig.

Nå gulrøttene er børstet legger du dem i en ildfast form sammen med sitron, olje, krydder og lar ovnen gjøre resten. Servér gulrøttene til fisk, kylling eller kjøtt. De gjør seg også godt på et tapasbord.

Dersom ingenting frister kan du alltid ty til verdens beste gulrotkake. Her finner du den oppskriften.

Les også:
Slik lager du pesto
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du ostebrød
10 oppskrifter med kjøttdeig
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.