OPPSKRIFT PÅ KALVESTEIK: Kalvesteika blir best med to små triks. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ KALVESTEIK: Kalvesteika blir best med to små triks. Foto: Erik HannemannVis mer

Slik blir kalvesteik best

To tips gjør steika god.

Det var umulig å gå forbi den i butikken. Det er nemlig ikke hver handletur man snubler over en kalvesteik.

Jeg vet jo at dette kjøttet blir en formidabel fest. Og det er ikke mye som skal til for at det blir perfekt. Det er i bunn og grunn bare to ting.

Kalvesteik - første leksjon Første leksjon handler om overflaten (andre leksjon handler om inventaret). Det viktigste du gjør før du setter kalvesteika i ovnen, er å brune den på utsiden. Og da snakker jeg ikke om en forsiktig runde i stekepanna. Nei. Jeg snakker om å fyre opp grillpanna di, den med riller som du aldri bruker (jeg snakker litt til meg selv her), og varme den opp til bristepunktet. Så er poenget å la kalvesteika få fine grillspor rundt det hele.

Ja, det kommer til å ryke. Og det er ikke usannsynlig at røyvarseleren din går av. Kjøkkenet er, for en stakket stund, ute av kontroll når jeg lager kalvesteik.

Poenget med all denne ståheien er å skape det som vitenskapen kaller «The maillard reaction».

Kalvesteik - andre leksjon Å vite hvor høy kjernetemperatur kjøttet skal ha er avgjørende. Det finnes ikke noen annen måte å gjøre dette på enn å bruke steketermometer. Når det er sagt, så vil dette kjøttet bli veldig godt om du steker det litt lite eller litt for mye.

Men, det ville være dumt å sleive når man håndterer så fint og kostbart kjøtt som kalvesteik. Et digitalt termometer er det enkleste å bruke. Sett målepinnen midt i kjøttet. Det er en smaksak om man liker kjøttet rødt, rosa eller grått. Selv liker jeg det best rundt 60 grader, ganske så rosa.

Når du tar ut kjøttet av ovnen, husk at temperaturen gjerne stiger 3-6 grader til.

Hvor varm skal ovnen være? Oppskrifter varierer fra 120 til 200 grader. Det er ikke så viktig, det er kjernetemperaturen som avgjør.

Sist, men ikke minst: La kalvesteika hvile, gjerne så lenge som 30 minutter. Da sprer saftene seg utover igjen, etter at de under oppvarmingen har blitt trengt innover.

Hva med krydder? Selv bruker jeg bare salt og pepper, som jeg har på før den går i ovnen.

Hva serverer du til kalvesteik? Det er liten tvil om at jeg skal servere kalvesteika med rikelig av den nydelige armagnac- og portvinsausen. Men, det er ingenting i veien for å velge en mer tradisjonell fløtesaus (oppskrift nedenfor). I begge tilfeller er det smart å bruke kraften i langpanna som kalvesteika ligger på.

I begge tilfellene ville jeg stekt en masse finhakket løk og sopp og blandet det inn med sausen.

Poteter? Jeg tror valget faller på en en super potetmos med sellerirot (oppskrift nedenfor). Hasselbackpoteter er et alternativ. Sopprisotto et annet.

Les også:
Slik blir det tre forretter av en salmalaks
Dette er det beste brødet du kan bake
Her er alle ukemenyene
Denne kyllinggryta lager du i dag

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.