Slik blir pizzaen digg

Den enkle og kjappe måten å lage super pizza på.

DIGG: Pizza med bacon, tomat, aromasopp, rødløk, vårløk og persille. FOTO: Håvard Egge
DIGG: Pizza med bacon, tomat, aromasopp, rødløk, vårløk og persille. FOTO: Håvard EggeVis mer

Mye av det beste som finnes av mat og drikke er elsket og hatet på samme tid. Bare tenk på bearnaisesaus, vin og foie gras.

Det samme gjelder dog ikke for pizzaen. Alle, og da mener jeg absolutt alle, elsker jo pizza. Kanskje er det fordi det er så enkelt å lage en god en. Under følger min oppskrift på en kjapp og digg pizza.

Bunnen Til deigen bruker jeg gjerne en blanding av siktet hvetemel og tipo 00, men om du kun har vanlig hvetemel, så duger det og.

Jeg elter i intervaller, hvor deigen får heve noen minutter dekket til i mellom hver elterunde. Bruker du tipo 00 mel kan du elte med olivenolje, og vil få en mer elastisk deig.

Jeg pleier ofte å ordne deigen slik at den kun behøver å heve den tiden det tar å gjøre klart fyll og pizzasaus (skulle jeg være ute i god tid og setter deigen på formiddagen så bruker jeg kun en tredjedel av gjæren, og lar så deigen heve i kjøleskapet).

For å få tynnest mulig bunn gjelder det å kjevle tålmodig en og en porsjonspizza. De gangene jeg blir utålmodig, og kjevler ut for mye deig på en gang, så ender det med å bli en panpizza isteden.

Her er en deig som er enda enklere.

Digg fyll Mitt favorittfyll er bacon, rødløk, chili, sopp i tynne skiver og friske tomater.

Når pizzaen er ferdig stekt blir det hele enda et hakk bedre ved å strø over vårløk eller friske urter, som persille eller ruccola.

Bruk den osten du liker enten det er jarlsberg, parmesan, blåskimmelost eller noe annet.

Pizzasaus Pizzasausen kan du lage på utallige vis.

En kjapp og enkel måte er å frese noen fedd finhakket hvitløk i olivenolje, tilsette litt tomatpuré og tomat, gjerne med en tørket chili eller to, og koke det inn så lenge du gidder.

Kjør sausen glatt med en mikser, og husk å smake til med salt og en skvett eddik.

Varmen Jeg får alltid litt dårlig samvittighet når jeg baker pizza i ovnen hjemme. Grunnen til det er at jeg kjører ovnen hardt. Full peis er sikreste veien til en knasende sprø bunn.

Om du vil du være snill med ovnen din skrur du litt ned, men 250 grader er et minimum, synes jeg.

Vinen En god og saftig italiensk vin setter naturligvis prikken over i-en, og gjør det hele ekstra trivelig.

Sjekk ut denne eller denne fra pizzaland nummero uno.

Dessert Prøv med en panna cotta (italiensk fløtepudding). Denne lager du i en fei, og trenger kun fem minutter ekstra med røring for å bli helt optimal (til sammen ti minutter tar det).

Les også:
ABC til italiensk vin
Foccacia lager du på denne måten
Slik blir kyllingen skikkelig saftig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.