Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik blir pølsa helt perfekt

Sjekk eksperttipsene.

GOD PØLSE: Minst mulig tilbehør gjør susen i følge ekspertene Øivind Lie
GOD PØLSE: Minst mulig tilbehør gjør susen i følge ekspertene Øivind Lie Vis mer

Pølse kan utmerket godt brukes i en fyldig omelett eller som en egen rett sammen med nydelig tilbehør. Klarer du å steke bacon helt perfekt, blir det virkelig godt, men skal du nyte pølse på enkleste måte snakker vi om wiener i lompe. Her serverer vi deg eksperttipsene på Norges enkleste middagsrett.

Ikke koke - Hvis du koker en pølse koker vannet inne i pølsa også. Da sprekker den som kjent, og all den gode smaken går ut i vannet, forklarer Ellen Flø Skagen. Hun er informasjonssjef hos Nortura.

Det finnes også en metode for å sjekke når pølsa er klar.

- Når pølsene flyter opp dytter du litt i dem med pekefingeren for å kjenne at de har en viss spenst og fasthet. De skal også sprette tilbake til overflaten. Da er pølsa perfekt.

Mye fett Du bør sjekke deklarasjonen på pakken, men ikke for å finne den magreste pølsa. Det er i fettet smaken sitter og det er det som avgjør om pølsa er god. Med en kjøttmengde på 50-60 prosent og fettinnhold på rundt 18-20 har du grunnlag for en god wienerpølse.

- Mange av våre fagfolk skulle nok gjerne hatt enda mer fett, men da kan man selvsagt ikke spise for mange hvis man skal tenke på linjene, sier Informasjonssjefen.

En ekte wiener skal selvsagt også være laget av naturtarm.

- Når du setter tennene i pølsa skal du merke en tydelig knekk, avslutter Skagen

Ikke frosne Først og fremst bør pølsene være ferske. I hvert fall må de være opptint, sier Lars Rustad. Han er kjedeansvarlig hos Leiv Vidar pølsemakeri.

Bruk mye og rent vann. Når vannet koker skrur du ned til laveste temperatur og legger i pølsene. Er det kun 5-6 pølser skal de ligge i fem minutter. Er det flere pølser skal de ligge lenger.

Perfekt temperatur Pølsene skal fortest mulig opp i temperatur. Da blir de best. Perfekt kjernetemperatur på en pølse er 72 grader. Da kommer krydderet best frem samtidig som pølsa ikke er for varm til å spises.

Ikke buljong -Har du pølser som smaker dårligere enn buljong kan det ha noe for seg, men gode pølser trenger ingen tilsetning i vannet. Da mister pølsene sin særegenhet, forklarer Rustad.

Damping Skal du servere mye pølser kan du dampe dem. Da legger du en rist i bunnen av kjelen og sørger for at temperaturen er 75 grader. Da skal pølsene ligge minimum i 20 minutter, og de kan ligge slik en time uten at de blir vannete.

Tilbehør På en wienerpølse skal du være forsiktig med tilbehøret. Først og fremst må du ha ferske lomper eller varme brød.

Pølseeksperten er klar på hva han synes er det beste tilbehøret:

-Personlig synes jeg en Wiener blir best med en stripe sterk sennep og litt finhakket løk, forklarer han. Når folk laster på med ketchup, sennep, løk og rekesalat kveler de den gode pølsesmaken, avslutter Rustad.

Den perfekte lompa - Den skal være laget av skikkelig potetmos, forteller Ragnar Enger. Han er daglig leder hos Engers Lefsebakeri.

- I tillegg bruker jeg hvete og rug. Da blir den myk, saftig og smidig. Lompa skal ha små, brune flekker. Er det store flekker har noe gått galt i bakingen sier Enger.

Kort holdbarhet. En god lompe skal ha mest mulig potet og minst mulig kjemikalier. Vi bruker kun ett konserveringsmiddel, og vi bruker så lite som mulig. Da blir lompa god, men med en holdbarhet på 0 til 3 dager. Har lompa lang holdbarhet er det trolig også brukt mye konserveringsmidler, avslutter Enger.

Les også:
Stor test av grillpølser
Superrask tomatsuppe
Gratinert potet og pølseform
Dette er det beste brødet du kan bake
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media