Slik blir potetene sprø i ovnen

Clotilde har et triks, og det er veldig enkelt.

OPPSKRIFT PÅ OVNSBAKTE POTETER: Her kommer Clotildes herlige poteter - med et lite triks blir det supert... Foto: Clotilde Dusoulier
OPPSKRIFT PÅ OVNSBAKTE POTETER: Her kommer Clotildes herlige poteter - med et lite triks blir det supert... Foto: Clotilde DusoulierVis mer

Clotilde Dusoulier er en fransk matblogger som bor i Paris. Med ujevne mellomrom deler hun sine tanker og oppskrifter med oss på Klikk.

Her kommer hennes (svært lovende...) variant av ovnsbakte poteter.

Er du glad i poteter så sjekk også våre rosmarinstekte poteter, fløtegratinerte poteter og denne heidundrende potetmosen.

Nå slipper vi til Clotilde som forteller om hennes rivende utvikling som potetbaker:


Lager hjemmelaget mat Jeg har trua på at øvelse gjør mester med enkle retter. Selv har jeg ikke noe ønske om at folk skal si «for en ambisiøs kokk!», om meg. Eller «hun burde starte egen restaurant!».

Først og fremst vil jeg være en du kan stole på kan lage et skikkelig hjemmelaget måltid. Et måltid med personlighet, ja visst, men også et som ikke prøver for hardt og som hovedsakelig beror på god smak og god teknikk.

Nettopp derfor er det så frustrerende å kunne så lite om poteter. Og ja, jeg har bakt en anselig menge poteter, men aldri helt klart å få balansen jeg vil ha: gyllen og skikkelig sprø på utsiden, myke, men ikke tørre på innsiden.

Og jeg har alltid endt opp med noe som ligner litt for mye på papp. Ikke at det var uspiselig, for all del. Det skal nemlig temmelig mye til for at en potet blir uspiselig, tenker jeg. Men, potetene var langt fra den platoniske, bakte poteten jeg har forestilt meg.


Ovnsbakte potetmagi Og så, for noen uker siden, fikk jeg min venn Pascales oppskriften på pommes de terre rôties, som hun faktisk hadde lært av sin britiske svigermor. Jeg stoler hundre prosent på Pascale i kjøkkenet - hun har aldri gitt meg et dårlig tips - og jeg var veldig nysgjerrig på teknikken. Og her var det et triks jeg aldri hadde sett før.

Pascales ovnsbakte potetmagi kan oppsummeres slik: Potetene forkokes i fem minutter, tørkes og has tilbake i kjelen. Og nå - dette er det kritiske punkt, så følg med - setter du på lokket og tar tak i håndtakene og rister skikkelig godt.

Den morsomme ristingen skaper en ruglete overflate på potetene ettersom de krasjer inn i hverandre.

Og skulle du ha sett, det er nettopp denne ujevne overflaten som skaper den fantastiske, sprø overflaten når du baker potetene. Forkokingen reduserer baketiden og sørger for at potetene ikke blir tørre inni.


Vanvittige resultater Fra jeg leste Pascales oppskrift til det var poteter i ovnen tok det bare én time. Ny TTK-tid (tid-til-kjøkkenet).

Den eneste endringen jeg gjorde var å redusere mengden av stekefett. Jeg lot også litt av skallet være med (jeg skrelte dem bare delvis) for å holde litt igjen på næringsstoffene - og dessuten synes jeg de ser bedre ut slik og teksturen blir bedre.

Mindre enn én måned etter den første runden hadde jeg laget potetene seks-syv ganger. Jeg bruker både olje og gåsefett og forskjellige potettyper. Og hver gang med vanvittige resultater!

Oppskriften er også kjekk fordi du kan gjøre unna kokingen på forhånd, før gjestene kommer.

Og så setter du dem inn i den varme ovnen når det ringer på døra. Jeg har servert dem med Muriels kylling, med whiskyflambert kalv og til andebryst, men favoritten var nok noen vaktler jeg fylte med stuffing og ovnsbakte (en oppskrift fra Tomas Keller).


Oppskriften finner du under:

Clotildes ovnsbakte poteter Her er Clotildes variant på ovnsbakte poteter - med et lite triks...

Ingredienser:
1,2 kg poteter
2 ss olje eller gåsefett
havsalt

Fremgangsmåte:
Forvarm ovnen til 210 grader.

Dersom potetene har glatt skinn, skrubb dem skikkelig og skrell dem slik at de får et stripete mønster (la altså halvparten av skallet være på. Dersom, på den annen side, potetene ikke er glatte, skrell dem helt og rens potetene i rennende vann.
 
Del potetene i like biter, på størrelse med munnfuller. Ha dem i en kjele og dekk med kaldt vann. Ha i et teskje salt. Kok dem under lokk og la det syde i fem minutter.

Når vannet koker, ha olje/gåsefett i en dyp langpanne. Sett det i ovnen slik at fett og langpanna varmes opp.

Etter at potetene har kokt i fem minutter, tørk av potetene - de er ikke gjennomkokt - og ha dem tilbake i kjelen. Ha på et lokk. Bruk grytekluter og hold lokket tett mens du rister skikkelig i noen sekunder til overflaten på potetene ikke er glatt. Dette vil gjøre overflaten sprø.

Ta ut langpanna. Ha i potetene i, strø over salt og vend godt slik at potetene dekkes med olje (eller fett).

Bak i ovnen i 25-30 minutter. Vend på potetene omtrent halveis. Kjenn etter om de er ferdig. De skal være gylne og sprø. Bruk eventuelt grill-elementet på slutten. Servér straks.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (5200 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du omelett

Lars Barmens fløtegratinerte poteter

10 oppskrifter med kjøttdeig

Den aller, aller beste sjokoladekaken...

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.