ANNERLEDES STUDENTHVERDAG: Theodor S. Øksdal (11) kommer til å få en nokså annerledes studenthverdag enn dagens studenter. Framtidas studenter vil være online hele tida, sosiale medier vil være sentrale i forelesningene, og mobilen vil erstatte mye av pugginga. 
Illustrasjonsfoto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
ANNERLEDES STUDENTHVERDAG: Theodor S. Øksdal (11) kommer til å få en nokså annerledes studenthverdag enn dagens studenter. Framtidas studenter vil være online hele tida, sosiale medier vil være sentrale i forelesningene, og mobilen vil erstatte mye av pugginga. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Slik blir Theodors (11) studentliv

Theodor (11) trenger ikke pugge så mye til eksamen når han skal studere om noen år. Han kan bruke mobiltelefonen til å huske for seg.

||| Dagbladets papirutgave har et 16 siders temabilag om Jobb og utdanning i dag.

Teknologien vil endre studentenes hverdag drastisk i løpet av de neste ti åra, mener forskere Dagbladet har snakket med:

Mobilen avlaster hjernen- Folk har dårlig hukommelse når det dreier seg om tall og navn. Men det er ekstremt lett å slå opp informasjon på mobilen. Den husker ting du glemmer, og de nye smarttelefonene vil løfte dette til et annet nivå ved å bli en slags utvidelse av hjernen, sier astrofysiker og framtidsforsker Eirik Newth.

Når vi lar mobilen huske stadig mer for oss, betyr det at eksamen må endres.

- I dag handler det om å begrense studentenes tilgang til informasjon. Mens når de unge kommer ut i arbeidslivet, vil de løse oppgavene ved å slå opp og bruke all tilgjengelig informasjon. Framover blir det viktig å lage undervisning som er genuint yrkesforberedende - og det innebærer også at studentene får kontinuerlig tilgang til nettet - også under eksamen, sier Newth.

Kafeene nye lesesalerFramtidas studenter vil fortsatt gå på forelesninger. Men de møtes på nye arenaer for å lese etterpå.

- Den digitale teknologien vil ikke redusere behovet for sosial kontakt, men den åpner for at det er mulig å studere hvor som helst. Lesesaler og biblioteker blir ikke lenger like viktige møteplasser. I en spørreundersøkelse ble canadiske studenter spurt om hva som var favorittbiblioteket deres. Svaret var kaffebaren Starbucks. Slik blir det nok her også, sier Eirik Newth.

Studerer hjemmefraFjernstudier blir vanligere i framtida, tror seniorforsker Robert Salomon ved Arbeidsforskningsinstituttet (Afi).

- Utviklingen har gått sakte sett i forhold til de teknologiske nyvinningene. Men med de interaktive verktøyene som finnes nå, er det vanskelig å tenke seg at ikke nye pedagogiske muligheter i interaktiv læring får større gjennomslagskraft enn til nå. Liksom fjernarbeid kan man tenke seg at mye av studiearbeidet kan gjøres hjemmefra, sier han.

Det betyr at du like gjerne kan studere i USA selv om du velger å bli boende i Norge.

Men de fleste vil fremdeles føle behov for å treffe medstudenter og forelesere ansikt til ansikt. Derfor kan interaktive selvstudier kombinert med samlinger bli en realitet.

- Vi kan tenke oss at det blir mulig å hekte seg på forelesninger til noen av de aller fremste, for eksempel Nobelprisvinnere. De lokale foreleserne blir dermed kanskje mer undervisningsassistenter, rollen deres blir å videretolke, forklare og sette det som blir sagt inn i en norsk kontekst, sier Salomon.

Styres av IKT- Tekniske utdanninger, som medisin og ingeniørutdanningen, vil anvende IKT som selvstendig læringsinstrument. Leger må for eksempel pugge mye informasjon og forstå mange komplekse sammenhenger. Det blir mye lettere ved å bruke PC-en. Mens noen lærer best når de ser bilder, foretrekker andre tekst. PC-en gir mulighet til mer individuelle læremetoder, sier Jesper Bo Jensen, framtidsforsker ved Institutt for Fremtidsforskning i København.

Lærebøkene forsvinner- Faglitteraturen er utdatert når bøkene kommer ut. Allerede nå ser vi at studiematerial begynner å bli digitalisert. Artikler blir snart vanligere enn lærebøker, sier Jensen.

Sosiale medier gir deg jobbFacebook, Twitter og LinkedIn blir helt avgjørende når framtidas studenter skal ut i jobb.

- Unge lever livet sitt på nettet, og bruk av sosiale medier er en måte å fortelle historien om seg selv på. Og selge seg selv. Foreløpig er det ganske tilfeldig hvem som lykkes med dette i jobbjakten. Datatilsynet advarer også mot at personlig informasjon og bilder kan skade deg i forhold til arbeidsgiver, sier Eirik Newth.

Om noen år blir derimot sosiale medier den vanligste måten å skaffe seg jobb på.

- Spørmålet blir hvordan du presenterer deg selv, og framtidas arbeidstakere kommer til å bli mer bevisst på hvordan de framstår i sosiale medier, sier forskeren.

Dagbladets papirutgave har et 16 siders temabilag om Jobb og utdanning i dag.