GIGANTISK: LG er med på 4K-kjøret. Legg merke til forskjellen i størrelse på 65 tommers skjermen til høyre og den 84 tommer store 4K-skjermen helt til venstre. FOTO: Produsenter
GIGANTISK: LG er med på 4K-kjøret. Legg merke til forskjellen i størrelse på 65 tommers skjermen til høyre og den 84 tommer store 4K-skjermen helt til venstre. FOTO: ProdusenterVis mer

Slik blir TV-framtida

3D er glemt. Nå er det tynnere, større og superhøy oppløsning som er i fokus. Her er årets TV-nyheter fra elektronikkmessen CES i Las Vegas.

Den store forbrukerelektronikkmessen CES i Las Vegas er også ensbetydende med lansering av årets TV-mote. Samtidig peker noen av de råeste modellene på hvilken vei teknologien går.

Mens det i et par år har vært 3D som har vært i fokus, er dette nå noe som det ikke snakkes så veldig høyt om. Nå er det supertynne OLED-skjermer og enda høyere oppløsning som er fremtiden. Såkalt 4K eller ultra HD innebærer skjermer med en oppløsning som er fire ganger høyere enn dagens TV-er med full HD-oppløsning.

- Det er et svært stort fokus på 4K om dagen, sier nordisk produktsjef Torbjörn Sjöving i Sony. Selv tror han det blir W8 og W635-serier som blir Sonys volummodeller i år.

Prisene på OLED og de store 4K-skjermene gjør at disse skjermene ikke vil selges i store volum den første tiden.

Tall fra Elektronikkbransjen tilsier et forventet salg på 20.000 OLED-TV-er i 2013 av en totalprognose på 520.000 TV-er for 2013. Det er 130.000 TV-er mindre enn i toppåret 2007.

Under får du en gjennomgang av de største TV-nyhetene fra CES. Selv om 4K er på vei inn, så tar det nok ennå noen år før prisene faller til nivåer en gjennomsnittlig forbruker er komfortabel med.

Stort fra Samsung I løpet av noen få år har Samsung gått fra å være et merke få ville assosiere seg med til å bli ledende på flere områder - inkludert TV. På CES i år var det OLED, 4K og en ny gigantisk TV på 110 tommer som var høydepunktene hos Samsung.

Men det var en buet OLED-skjerm som kanskje var den største overraskelsen. Den buede skjermen skal i følge Samsung bidra til å gi en mer naturlig seeropplevelse.

Drømmen for mange av oss - og realiteten for noen - heter trolig F8000 og er Samsung nye toppmodell i år. Dette skal være verdens første smart-TV med en firekjernes prosessor. Økt prosessorkraft i TV-ene er spesielt viktig med tanke på nye smarte funksjoner som kommer på TV-ene. For eksempel apper som Netflix, Facebook og Twitter.

KURVER: En bøyd OLED-skjerm er kanskje årets største TV-nyhet fra Samsung. FOTO: Produsenter
KURVER: En bøyd OLED-skjerm er kanskje årets største TV-nyhet fra Samsung. FOTO: Produsenter Vis mer

Samsung lover at toppmodellen F8000 får tynnere ramme, dypere sortnivå og generelt et bedre bilde. TV-en kommer i størrelser fra 46 til 75 tommer.

Trolig hakket under prismessig kommer F7500. Denne får også en firekjernet prosessor, tynn ramme og kommer i tre størrelser på 46, 55 og 60 tommer.

OLED-skjermen «F9500 OLED TV» kommer kanskje også for salg i løpet av året. Når LG har offentliggjort pris og tilgjengelighet på sin OLED-skjerm, så tipper vi Samsung ikke vil være dårligere.

F9500 OLED TV har såkalte selvlysende sub-piksler (rød, grøn og blå), noe som gjør at man ikke trenger baklyset som LED-TV-ene trenger. Fordelen med dette er at når pikselen skal vise sort, så slås lyset helt av og dette skal gi et svært godt sortnivå.

F9005 OLED TV skal også være verdens første TV som tilbyr en flerskjermløsning som gjør at man kan se på to helt ulike sendinger i full HD. Vi har sett en tilsvarende løsning fra Philips og LG tidligere, men disse leverte ikke full HD-oppløsning.

For å få til dette må seerne bruke 3D-briller. Samsung har utviklet noen spesielle 3D-briller til formålet som kommer med innebyggede høyttalere der lyden korresponderer med kanalen eller kilden du ser på. På den måten kan far se på Hotell Cæsar mens mor ser på tippekampen - samtidig på samme skjerm.

Samsung Evolution Kit er også en spennende nyhet. Ved hjelp av en utskiftbar modul skal du kunne oppgradere enkelte Samsung TV-er, slik at du får tilgang til ny funksjonalitet. Samsung har opplyst at det foreligger planer for utvikling av denne teknologien helt frem til 2016. Det betyr at om du kjøper en TV i år, skal du i 2016 kunne kjøpe en modul som gir deg tilgang til alle nye funksjoner som har kommet til.

LG med Google-TV Fire millimeter til 90.000 kroner. Det er kanskje den TV-nyheten fra LG på CES som har fått mest oppmerksomhet i Norge. Vi sikter selvsagt til den 55 tommers tynne OLED-skjermen som LG varsler kommer til Norge i løpet av første halvår med en prislapp på 89.999 kroner.

Modellen heter 55EM970V og skal ifølge LG overgå alle dine forventninger til hva en TV kan være. LG har også inkludert en ekstra hvit piksel, noe som skal gi bedre lysstyrke og fargegjengivning.

RYDD PLASS: Har du en trang TV-benk kan du bare begynne å planlegge hvordan du skal å plass til en ny 84 tommers 4K-skjerm. Her er Sonys 4K-bidrag i 2013. FOTO: Produsenter
RYDD PLASS: Har du en trang TV-benk kan du bare begynne å planlegge hvordan du skal å plass til en ny 84 tommers 4K-skjerm. Her er Sonys 4K-bidrag i 2013. FOTO: Produsenter Vis mer

LGs Cinema Screen Design-serie, som ble lansert i fjor, videreføres i år med visse oppgraderinger. De blir tynnere og rammen blir enda smalere. På toppmodellen i denne serien blir kanten kun 2,9 millimeter tykk, mens den på de øvrige modellene ligger mellom 8,8 og 10,5 millimeter.

I år får også alle LGs Smart TV-modeller en tokjerneprosessor. Mer enn 75 prosent av LGs TV-er i 2013 vil være såkalte Smarte TV-er. Det betyr at de kan laste ned programmer og apper fra nettet og brukes til tjenester som Facebook, Twitter og Netflix.

En annen spennende nyhet er noe LG kaller for 2nd Display. Dette blir tilgjengelig på alle LGs Smart TV-er i 2013 og gjør at TV-en trådløst kan sende TV-bildene til iOS eller Android-baserte enheter, som en iPad eller en Android-mobil. Dette gjør at du kan ta TV-bildet med deg uansett hvor du befinner deg i ditt eget hjem. Hva den eksakte rekkevidden på denne funksjonen er vet vi ikke ennå.

Også LG har kastet seg på 4K eller ultra HD-kjøret og har sammen med Sony vært tidlige ute her. Nå kommer 84LM960V som er en 84 tommers stor ultra HD-TV. Dette er oppfølgeren til modellen som ble lansert i fjor høst og som vi så på IFA i Berlin i september. Denne serien kommer også i to mindre modeller på 55 og 65 tommer. Toppmodellen på 84 tommer har en antatt utsalgspris på 20.000 dollar.

Blant volummodellene finner vi LA960W toppmodellen som har en startpris på 24.999 kroner. Derifra beveger vi oss nedover i pris med modellene LG LA860W til 15.990 kroner.

En nyhet som vi kanskje ikke får se i Norge i år er GA7900. Dette er LGs 55 tommers store Google-TV som først blir tilgjengelig i USA, før den får en internasjonalt debut senere i år.

Prisen for Google-TV-en er oppgitt til et sted mellom 1499 og 1599 dollar. GA7900 er faktisk bare en av totalt syv Google-baserte TV-er LG viste frem på CES i år, men GA7900 er ifølge LG toppmodellen i denne serien.

Sony har innholdet Mens de andre lanserer 4K-TV-er med såkalt ultra HD-oppløsning, så har Sony faktisk også tilgang til innhold. Dette vil de bruke når de nå skal lage Blu-ray-filmer merket med «Mastered in 4K». Sammen med at PlayStation 3 skal kunne spille av 4K-materiale og at Sony nå lanserer 4K-TV-er, så har Sony en fot i hele 4K-verdikjeden.

Også Sony utvider sin 4K-serie til to nye modeller. I tillegg til 84 tommeren, som vi så første versjon av på IFA i fjor høst, kommer 4K TV-ene i X90-serien i størrelser på 55 og 65 tommer. Ikke helt ulikt LG her med andre ord. En ny 4K X-Reality Pro prosessor skal også bidra til at vanlig innhold blir skalert på en slik måte at innholdet kan vises på en stor og høyoppløst skjerm.

OLED: Slik ser LG OLED TV 55EM970 ut. Den er kun 4 millimeter tykk og har en syltynn ramme. FOTO: LG
OLED: Slik ser LG OLED TV 55EM970 ut. Den er kun 4 millimeter tykk og har en syltynn ramme. FOTO: LG Vis mer

Et nytt skjermpanel med navnet Triluminos som kommer på 4K-TV-ene og på W90-serien skal også gjøre TV-bildet bedre med blant annet bedre farger og dypere sortnivå.

LED og plasma fra Pansonic Fra og med i år er det kun LED-teknologien som gjelder for Panasonic. Ifølge en pressemelding har fokuset på årets modeller vært design, bildekvalitet og brukeropplevelse.

Spesielt på designfeltet har Panasonic hatt litt å gå på de senere årene, mens de har vært mestre på bildekvalitet på sine plasmaskjermer.

En ny hjem-skjerm fra Panasonic skal gi hver bruker en personlig TV-opplevelse. En videreutvikling av Swipe & Share skal også gjøre det enklere å dele innhold fra nettbrett og mobiler med TV-en.

Blant nyheten på CES er en ny toppserie, WT60-serien. Den kommer i to størrelser, 47 og 55 tommer. Et hakk ned finner vi DT60-serien som kommer i 55 og 60 tommers utførelse. Deretter følger seriene i rad og rekke som ED60, E60 og EM60.

På plasmasiden er ZT60-serien det nye flaggskipserien til Panasonic i år. Her snakker vi om 60 og 65 tommers modeller (TC-P60ZT60 og TC-P65ZT60). Disse er utstyrt med det meste av det Panasonic kan by på av utstyr og tjenester og inkluderer to sett 3D-briller. Bak toppserien følger VT60 med tre modeller på 55, 60 og 65 tommer.

Superprosessor fra Toshiba Også Toshiba har kastet seg på 4K-bølgen. Selskapet har tidligere hatt fokus på 3D og på IFA i fjor så vi blant annet en brilleløs 3D-TV. Toshiba har også lansert en PC med en brilleløs 3D-skjerm, som vi har testet.. Men på CES i år var det ultra HD for alle penga - også for Toshiba. Deres skjerm heter L9300 Series Ultra HD 4K LED TV. Også Toshiba har planer om flere skjermstørrelser og deres 4K-skjerm kommer i størrelser på 58, 65 og 84 tommer. Skjermene får en kraftig prosessor bestående av fire pluss to kjerner som både skal klare å oppskalere et vanlig 1080p-bilde til 4K-nivå.

Toshiba har ikke sagt noe om prisen på de nye 4K-TV-ene, men de kommer for salg til sommeren.

Les også:

Dette er den beste billigmobilen

LED: Mens vi venter på 4K og OLED er dette Samsungs toppmodell for folk flest. Ingen store nyheter, men den har fått tynnere ramme og en ny fot. FOTO: Samsung
LED: Mens vi venter på 4K og OLED er dette Samsungs toppmodell for folk flest. Ingen store nyheter, men den har fått tynnere ramme og en ny fot. FOTO: Samsung Vis mer

TEST: Canon EOS M

Test: Bang & Olufsen A9

Slik skrur du av Windows 8

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

NOEN STØRRE: Hva med en 110 tommers 4K-TV med eget gulvstativ. Dette var en av Samsungs store lanseringer på CES. FOTO: Produsenter
NOEN STØRRE: Hva med en 110 tommers 4K-TV med eget gulvstativ. Dette var en av Samsungs store lanseringer på CES. FOTO: Produsenter Vis mer