Slik bor du i framtidas hus

Ny teknologi, smarte hus og energiproduksjon som også gir strøm til bilen, spår ekspertene.

VEIEN VIDERE: Fra lavenergihus til passivhus til nullutslippshus. I 2020 vil de nye husene kunne produsere energi både til eget og kanskje også andres forbruk. Illustrasjon: SINTEF
VEIEN VIDERE: Fra lavenergihus til passivhus til nullutslippshus. I 2020 vil de nye husene kunne produsere energi både til eget og kanskje også andres forbruk. Illustrasjon: SINTEF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| —Det blir spennende å se hvordan mangfoldet av bygningsmassen blir i framtida. Vi vil trenge både småhus, blokkleiligheter, sykehus, omsorgsboliger og lagerbygg med ny standard. Jeg håper det vil blir minst like stor variasjon og valgmulighet innenfor energieffektive boliger, som vi har hatt til nå, sier Guro Hauge, daglig leder i Lavenergiprogrammet.

Trolig vil vi snart få helt nye standarder vi må forholde oss til når vi vil bygge en ny bolig. Fra 2015 bør alle nybygg bygges etter en såkalt passivhusstandard, der byggene bare har behov for en firedel av energien til vanlige bolighus.

Nye ferdighus Det foreslo en regjeringsoppnevnt arbeidsgruppe som har sett på tiltak for energieffektivisering i bygninger i august. De foreslår også at alle hus i 2020 skal bygges etter en såkalt nesten-nullenergistandard, der det settes enda strengere krav enn til passivhus.

—Vi vil oppleve høyere energipriser framover, og dette vil tvinge oss til å se etter andre løsninger. Samtidig vil utviklingen gi oss spennende muligheter innen arkitektur, komfort og miljøløsninger, tror Hauge, som mener det er viktig å lage hus som alle kan bo i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer