Slik bor Norges rike

Markedet for luksusboliger har tatt seg opp igjen.

LUKSUS: Det er Villeroy & Boch-innredning i spa-avdelingen med diverse veggmalerier for å underbygge spa-følelsen.  FOTO: Z-Eiendom
LUKSUS: Det er Villeroy & Boch-innredning i spa-avdelingen med diverse veggmalerier for å underbygge spa-følelsen. FOTO: Z-EiendomVis mer

I fjor var en av de dyreste boligene til salgs en penthouseleilighet på Aker Brygge. Den dyreste så langt i år er en enebolig på Sandefjords tak.

Boligen har netto boareal på 575 kvadratmeter. Tomten er på 12,7 mål, med utsikt over byen og innseilingen. Huset er tegnet av arkitekt Espen Poulsson til skipsreder Jørgen Jahre.

"Sol fra de første solstråler titter over hvelvingen til den renner ned i horisonten i de sene kveldstimer", heter det blant annet i prospektet.

Til sammenligning koster Norges billigste enebolig på Finn.no i øyeblikket 60.000 kroner.

God vekst i 2010 Sett under ett endte boligprisene i 2010 i gjennomsnitt 8,3 prosent høyere enn i 2009, ifølge Statistisk sentralbyrås boligprisindeks for fjerde kvartal.

Erfaringen viser at prisforskjellen kan være enorme. Boligprisene i Stavanger økte mest, med 14,5 prosent, mens regionen Vestlandet utenom Bergen hadde laveste økning, med 5,2 prosent.

En rekke analytikere og sjeføkonomer har spådd videre vekst i det regulære boligmarkedet i år.

EGET TRENINGSROM: Skal du være på toppen, må du holde deg i form. Et velutstyrt treningsrom i boligen sørger for det.    FOTO: Z-Eiendom
EGET TRENINGSROM: Skal du være på toppen, må du holde deg i form. Et velutstyrt treningsrom i boligen sørger for det. FOTO: Z-Eiendom Vis mer

Nå kan det altså se ut til at luksussegmentet også for alvor har ristet av seg finanskrisen.

Flere luksusboliger Antall publiserte boligannonser på Finn.no med prisantydning på 10 millioner kroner eller mer har økt.

Eksempelvis fra 1. januar til og med 17. januar i år er det 19 boliger ute til salgs - mot 11 i tilsvarende periode i 2008.

- Det er tegn som tyder på at boligmarkedet fungerer godt igjen, konkluderer leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)

Han er ikke overrasket over at det selges mange luksusboliger - kun kort tid etter finanskrisen.

- Mye av stillstanden under krisen var frykten for at det skulle gå galt.

- Men resultatet har egentlig gitt selvtillit på norsk økonomis vegne. Vi kom oss mye bedre gjennom krisen enn mange andre land.

Går oppover - Når boligprisene generelt går oppover, er det naturlig at omsetningen i luksussegmentet også blir bedre, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Terra.

KOSTBAR LYKKE: Mokollveien 20 i Sandefjord tegnet av arkitekt Espen Poulsson til skipsreder Jørgen Jahre ligger nå ute til salgs for 38 millioner kroner.   FOTO: Z-Eiendom
KOSTBAR LYKKE: Mokollveien 20 i Sandefjord tegnet av arkitekt Espen Poulsson til skipsreder Jørgen Jahre ligger nå ute til salgs for 38 millioner kroner. FOTO: Z-Eiendom Vis mer

På Tjuvholmen i Oslo ble en leilighet solgt for 119 millioner kroner. Luksusboligen var opprinnelig fire leiligheter som har blitt slått sammen. Det samlede boarealet er på 700 kvadratmeter. For dette har den ukjente kjøperen betalt 170.000 kroner per kvadratmeter, ifølge DN.no.

Solgt ble også en luksusleilighet med fire stuer, fem bad, fem soverom og et bibliotek. På takterrassen har kjøperen søkt om å få bygge et badebasseng og et boblebad.

Fortsatt vekst Rapporten Økonomiske utsikter fra DNB NOR Markets fastslo nylig at forbrukernes kjøpelyst er tilbake:

"Tross en avdemping i veksttakten fremover, venter vi at årsveksten i boligprisene vil bli 8 prosent i år, om lag det samme som i fjor", heter det fra DnB NOR Markets tallknusere.

Les også:

Slik blir boligmarkedet i 2011

Slik får du system i rotet

GOD UTSIKT: Det er lite å utsette på utsikten fra Mokollveien 20 hvis du er glad i Sandefjord.  FOTO: Z-Eiendom
GOD UTSIKT: Det er lite å utsette på utsikten fra Mokollveien 20 hvis du er glad i Sandefjord. FOTO: Z-Eiendom Vis mer

Prisvekst i hyttemarkedet i 2011

Myter om ørebetennelse

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SILKESTOFF: Stuer, damegarderoben og enkelte soverom har vegger trukket med kvalitetsstoffer importert fra Belgia. I gjestesuiten er veggene trukket med silkestoff.  FOTO: Z-Eiendom
SILKESTOFF: Stuer, damegarderoben og enkelte soverom har vegger trukket med kvalitetsstoffer importert fra Belgia. I gjestesuiten er veggene trukket med silkestoff. FOTO: Z-Eiendom Vis mer