DISKRÉ SAMTIDSARKITEKTUR: Inne fra land virker hytta nesten som en diger kampestein.  Foto: S H Arkitekter
DISKRÉ SAMTIDSARKITEKTUR: Inne fra land virker hytta nesten som en diger kampestein. Foto: S H ArkitekterVis mer

Slik bor topparkitekten på sin egen Hvaler-hytte

Du kommer ikke tettere på terrenget enn dette.

Arkitekt Stein Halvorsen, mannen bak blant annet det oppsiktsvekkende Sametinget, er blitt omtalt som landets mestvinnende arkitekt av arkitektkonkurranser.

Her ser du hva som skjer når han tegner en sommerhytte til sin egen familie på en av Hvaler-øyene. Dette er arkitektur som både er tett på terrenget og som har satt kreativiteten i høysetet.

På parti med naturen Denne arkitekten er ikke tilhenger av hyttepalassene som pranger i naturen. Snarere tvert imot.

I dette sommerhuset på 70 kvadratmeter har poenget hans vært å la bygningen nærmest forsvinne i landskapet. Her er det utsikten, elementene, vær og vind som får dominere designet.

Skyvedører, terrasser og sommerliv ved sjøen Det ser man på måten Halvorsen åpner stua på med rause glassflater og skyvedører rett ut mot svaberget. I tillegg går terrasser i flere nivåer nesten rundt hele hytta.

ET UPRETENSIØST FRISTED: Områdene foran hytta er egnet både for å innta frokosten i det fri, og til å nyte sommerkvelden.  Foto: S H Arkitekter
ET UPRETENSIØST FRISTED: Områdene foran hytta er egnet både for å innta frokosten i det fri, og til å nyte sommerkvelden. Foto: S H Arkitekter Vis mer

Og når det ikke er sprengt i fjellet eller bygget hytte på toppen av høye fyllinger eller ditto fundamenter, er det svært fristende å sette seg rett ned og nyte livet og ferien på det solvarme, glattskurte berget.

Atrium mot havet At anlegget i tillegg er formet som en hestesko med åpningen mot sjøen, gjør sitt til at kontakten med naturen forsterkes ytterligere.

Dette skjermede partiet uten innsyn utenfra er med sine gedigne treplattinger et yndet oppholdssted. Dette er det opplagte stedet for morgenkaffen, og fra denne sosiale sonen kan du nyte synet av at kveldssola går ned i horisonten.

Bakgrunnen for hytteprosjektet var for øvrig at i 2006 kjøpte Stein Halvorsen denne fem mål store tomta med en gammel, nedslitt hytte på.

VIDSYNT: Stua åpner seg med store vinduer og skyvedører mot utsikten og atriet. Legg merke til den skulpturelle, prismeformete peisen.  Foto: S H Arkitekter
VIDSYNT: Stua åpner seg med store vinduer og skyvedører mot utsikten og atriet. Legg merke til den skulpturelle, prismeformete peisen. Foto: S H Arkitekter Vis mer

Han så øyeblikkelig potensialet i tomta, og fikk etter en faglig dialog med Hvaler kommune lov til å rive den gamle hyttebygningen og bygge en ny med et utpreget samtidsuttrykk.

Innenfor hundremetersbeltet Hytta ligger 40 meter fra strandkanten og 15 meter over havet, og siden hytta ligger innenfor det såkalte hundremetersbeltet var det ikke lov til å bygge større hytte enn sytti kvadratmeter her på Hvaler.

Dette passet Halvorsen utmerket. Han synes dette volumet er stort nok - særlig når det er snakk om en sommerhytte, og man har blikk for å utnytte uteområdene.

Proffens effektive arealbruk For øvrig er effektiv plassutnyttelse av boligarealer en av Halvorsens lidenskaper. Det ikke alle vet er at i tillegg til å være utdannet arkitekt er denne fagmannen også bygningsingeniør.

Den holdbare ospekledningen utvendig på hytta er behandlet med jernvitrol, en rimelig mikstur som er populær å bruke ikke minst blant arkitekter som vil at bygningene de lager ikke skal skrike for mye i terrenget.

PEN PROFIL: Også fra siden er hytta fra SH arkitekter et harmonisk syn.  Foto: S H Arkitekter
PEN PROFIL: Også fra siden er hytta fra SH arkitekter et harmonisk syn. Foto: S H Arkitekter Vis mer

- Denne oljen medfører at treverket gråner fort og jevnt, opplyser byggherren til bonytt.no.

Et indre med furu og silkeglatt betong Innvendig er hytta kledd med ubehandlet furutre. Betonggulvet er glattslipt og polert slik at det blir nesten som silke å gå på.

- Jeg ville få fram fornemmelsen av at dette gulvet er som solvarme svaberg å gå på, sier Halvorsen.

Ellers er hytta bygget opp av enkle, ganske like rom. Dette og den diskré materialbruken gjør at bygningen virker upretensiøs; kontakten med naturen får lov til å spille hovedrollen.

Hva er ute og inne? Hytta inneholder blant annet en stue og fasader der to tredjedeler av glassveggene kan skyves fra. Dette gedigne grepet opphever langt på vei skillet mellom hva som er ute og hva som er innvendig i hytta.

KREATIV KONSTRUKSJON: Her ser du litt av hvordan byggherren, arkitekt MNAL og bygningsingeniør Stein Halvorsen har bygget opp anlegget utvendig. © Foto: S H Arkitekter
KREATIV KONSTRUKSJON: Her ser du litt av hvordan byggherren, arkitekt MNAL og bygningsingeniør Stein Halvorsen har bygget opp anlegget utvendig. © Foto: S H Arkitekter Vis mer

Ellers preges bygget av en fløy med fire soverom på rad og rekke. Alle har sjøutsikt og direkte utgang til atriet. Dette ute/inne-atrierommet er for øvrig det selvfølgelige samlingssted for familien, perfekt for å oppleve de lange, stemningsmettete sommerkveldene ved sjøen.

Les også:
Denne Stavanger-villaen er et signalbygg
Se superleiligheten på Grünerløkka
Se over 1000 inspirerende interiørbilder
Her vil folk flest ha hytte
Hytta som gjemmer seg i naturen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

UNIK ATMOSFÆRE: Om kvelden lyser Halvorsen-hytta som en lampe eller lykt ut mot sjøen. © Foto: S H Arkitekter
UNIK ATMOSFÆRE: Om kvelden lyser Halvorsen-hytta som en lampe eller lykt ut mot sjøen. © Foto: S H Arkitekter Vis mer
MAGISK: Det er vel ingen ting som kan måle seg med lyset seint en sommerkveld?  Foto: S H Arkitekter
MAGISK: Det er vel ingen ting som kan måle seg med lyset seint en sommerkveld? Foto: S H Arkitekter Vis mer
EN LANDLIG IDYLL: Se hvordan atriet åpner seg mot svaberget, himmelen og sjøen.  Foto: S H Arkitekter
EN LANDLIG IDYLL: Se hvordan atriet åpner seg mot svaberget, himmelen og sjøen. Foto: S H Arkitekter Vis mer