INTUITIVT: mediebrett har kommet for å bli. Aksel har lært seg å bruke iPoden. Men den er ikke bare for små barn. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
INTUITIVT: mediebrett har kommet for å bli. Aksel har lært seg å bruke iPoden. Men den er ikke bare for små barn. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Slik bruker du nettbrettet

Teknologien er intuitiv, bruksområdene mange. Nettbrettet har blitt et varig supplement til PC.

Stadig flere kjøper mediebrett. TNS Gallups InterBuss-undersøkelse for tredje kvartal i 2011 viser at over en halv million nordmenn over 15 år nå har tilgang til nettbrett.

- Nettbrettene er ikke bare en midlertidig «trend», ifølge forsker ved institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo, Jo Herstad.

Dekker et behov Redaktør i Nrkbeta, og teknologisk rådgiver i Nrk, Eirik Solheim, sier at produktet fyller behovet for små lette datamaskiner.

- På en måte er iPad det første av sin type. Vi hadde jo disse små datamaskinene i en periode, og så har Apple sett de og tenkt at det var for vanskelig å navigere, sier Solheim.

Mange med nettbrett opplever at bruken dør litt ut når man ikke helt vet hva det skal brukes til.

- Dette går i bølger. Du bruker den mye i en periode, også legger du den kanskje fra deg. Men dette ser ikke ut til å være et produkt folk finner ut at de ikke trenger. Det er i bruk, sier Solheim.

Han mener iPaden har vært banebrytende.

- Fordelen med iPad er at navigeringen er tilpasset skjermen. På den måten virker skjermen større enn den er, sier han.

Mer intuitiv Solheim sier iPad på mange måter er lettere enn den tradisjonelle dataen, med mus og tastatur.

FAGMAN: Eirik Solheim er teknologisk rådgiver i Nrk og kan sin iPad.
FAGMAN: Eirik Solheim er teknologisk rådgiver i Nrk og kan sin iPad. Vis mer

- Operativsystemet i nettbrettet er bygget for å være intuitivt. Mus og tastatur er ikke så intuitivt, og blir fort kronglete. Nettbrettet har også bedre batterikapasitet, sier han.

Ifølge Herstad har Nettbrettene flere fordeler.

- Jeg tror veldig på dette med lyd og bilde i grensesnittet. Det er mer fleksibelt enn PC. Men på andre områder er PC fortsatt mer anvendelig. Det er fortsatt bedre å skrive lengre tekster med penn og papir eller tastatur, sier han.

Herstad mener det har skjedd mye spennende på nettbrettfronten, og mer vil skje:

- Vi ser blant annet i pilotstudier at det finnes masse spennende bruksområder for denne teknologien innen læringsomgivelser.

Kommet for å bli Én prosent av verdens nettrafikk kommer fra iPaden, ifølge Solheim.

- Alle i elektronikkbransjen satser på dette nå, og Android satser tungt. Foreløpig har iPad et forsprang, men det varer ikke lenge, sier han.

Herstad mener mediebrettet representerer nye måter å være kreativ og lærende på:

FORSKER: Jo Herstad jobber i instituttet for informatikk ved Universitetet i Oslo.
FORSKER: Jo Herstad jobber i instituttet for informatikk ved Universitetet i Oslo. Vis mer

- Nettbrett er bra til å studere med og til underholdning. Det å lese bøker er helt åpenbart, og det kan spare miljøet ved at man kan legge bøker inn på den, sier Herstad.

Det er mange trær som vil ønske nettbrettene velkommen. Til tross for at iPaden har en dominerende markedsandel er det viktig å påpeke at det finnes flere ulike typer nettbrett. Foreløpig er Samsung Galaxy Tab den tydeligste konkurrenten til Apple.

Årets julegave Kommunikasjonssjef i Elkjøp, Åshild Indresøvde, sier at elektronikkbransjen har stor tro på nettbrett.

- Vi har hatt en eksplosiv vekst i salget. Folk ser nok på nettbrettene som et supplement til dataene sine. Det har foreløpig ikke kannibalisert nevneverdig på salget av dataen, sier hun.

Indresøvde sier òg at sjansen er stor for at mange nordmenn vil finne en iPad under juletreet i år.

- Elektronikkbransjen hadde nylig en kåring av årets julegave, og der gikk iPaden til topps. Folk flest har ikke nettbrett enda, og det er nok mange som ønsker seg dette til jul. Det er definitivt årets julegave, sier hun.

Slik brukes det Svend Andreas Horgen er høyskolelektor og studieleder for nettbaserte datafag ved Høgskolen i Sør-Trøndelag. Du kan lese flere erfaringer, tips og triks, videodemonstrasjoner og liknende på bloggen: http://blogg.itfag.hist.no/tag/ipad.

- iPad og nettbrett basert på Android kan brukes til mye, både på fritiden og i jobbsammenheng, sier Horgen.

De fleste appene finnes til iPad og Android, men Horgens liste tar foreløpig for seg iPad i størst grad.

TEKNOLOGISKRIBENT: Snorre Bryne gir deg åtte gode bruksområder for nettbrett.
TEKNOLOGISKRIBENT: Snorre Bryne gir deg åtte gode bruksområder for nettbrett. Vis mer

- Det er superenkelt å installere apper for å øke funksjonaliteten og bruksverdien til nettbrettet ditt. Mange apper er gratis, en del koster noen få kroner. De som koster 50-100 kroner har ofte svært høy kvalitet, sier han og eksemplifiserer med noen tips til god bruk for iPad spesielt og nettbrett generelt.

Fritid • Les avisa:
Du kan lese avisa på nettbrettet ditt ved frokostbordet.

Hvordan: Bruk egne apper eller les direkte i nettleseren. Du kan også lage en personlig preget nyhetsstrøm ved hjelp av for eksempel «Flipboard» eller «Pulse News Reader».

 Les et ukeblad:
Du får ikke bare tekst og bilder, men også lyd, video og mulighet for å interagere med innholdet.

Hvordan: iPad har en innebyggd app kalt «Aviskiosk» som lar deg abonnere eller kjøpe enkeltutgaver på en enkel måte.

Les ei bok:
Hva med å lese for barn eller barnebarn? Digitale barnebøker er ofte interaktive og lar barnet trykke og flytte på ting.

Hvordan: Noen bøker kommer som egne apper, mens bok-appene «Stanza», «Kindle» og «iBooks» gir deg tilgang til å laste ned en rekke bøker (gratis eller kjøp).

Se en film:
Skal du på ferie, eller bare kose deg med en film i sofaen? Nettbrettene passer perfekt til film.

Hvordan: Det er fortsatt litt knotete å få lagt inn DVD-filmene du har i hylla på nettbrettet, men det kommer stadig flere tjenester som tilbyr film. iTunes har nylig åpnet for filmer her i Norge.

Musikk:
Nettbrettene har høyttalere og hodetelefoner og kan spille musikk i bakgrunnen mens du surfer på Internett, leser e-post eller gjør noe helt annet.

Hvordan: Hør på din egen musikk eller bruk tjenester som Wimp og Spotify for å hente musikk fra nettet der og da.

 Hjernetrim:
Bruk iPad til å trimme hjernen.

Hvordan: Det fins mange apper for sudoku, IQ-tester og gåter. Spill som «FlightControl», «Cut the rope» og liknende er både morsomme (for alle aldrer) og tilbyr varierte former for hjernetrim..

Skole/jobb • Research:
Skal du lære eller finne og bearbeide informasjon er det flere apper som hjelper deg.

Hvordan: Bruk apper som «Google Earth», «The Elements», «Quick graph», «Wolfram alpha» og «Wikipanion».

Se foredrag:
Er du interessert i å se faglig gode foredrag?

LÆRER BORT BRUKEN: Svend Andreas Horgen gir deg lista over hvordan du kan gjøre hverdagen enklere med nettbrett.
LÆRER BORT BRUKEN: Svend Andreas Horgen gir deg lista over hvordan du kan gjøre hverdagen enklere med nettbrett. Vis mer

Hvordan: Appen «TED» gir deg tilgang til hundrevis av foredrag på 5—20 minutter i verdensklassen.

Organisering:
Har du mye å gjøre, og du glemmer ting på veien? Flytt avtalene fra avtaleboka til nettbrettet.

Hvordan: Apper som «OmniFocus», «Todo» eller «Things» gjør at du kan holde orden på hundrevis av gjøremål som tilhører ulike prosjekter.

Effektiv lesing:
Om du sitter på toget eller flyet. Bruk tiden til å lese over det du ikke har rukket å lese på jobb.

Hvordan: Et godt tips er å lagre websidene du skal lese med tjenesten «Instapaper», for å så bruke appen til å lese det når du har tid. Leser du mye RSS så er «Reeder» en god app å ha. Mange leser PDF-filer i «Notetaker HD» eller «GoodReader», men også den innebygde «iBooks» kan brukes.

Rediger bilder:
Bildene du tar kan ha mangler. Men du trenger ikke sende de til profesjonell behandling.

Hvordan: Det finnes flere bildebehandlingsapper som er veldig gode og enkle i bruk. Beskjær bildet selg, endre farger, eller sladd over sensitiv informasjon.

DEN STØRSTE: Her annonserer den avdøde Apple-gründeren Steve Jobs den nye iPaden i januar 2010 Foto: RYAN ANSON
DEN STØRSTE: Her annonserer den avdøde Apple-gründeren Steve Jobs den nye iPaden i januar 2010 Foto: RYAN ANSON Vis mer

Presentasjon:
Mange bruker projektor på møter når de skal presentere noe. Du kan gjøre det mer personlig i små møter og legge mediebrettet på bordet, og vise på den.

Hvordan: Det kan være en god idé å skissere diagrammer i «OmniGraffle» eller «WhiteBoard HD». Lag tankekart med «iThoughts HD» eller bruk «iMockups» om du er webdesigner.

Tankekart:
Tankekart er nyttige i mange sammenhenger: idémyldring, oppsummeringer, planlegging, skrive referater, ta notater, strukturere innhold i lange tekster, få oversikt over komplekse sammenhenger.

Hvordan: Apper som «iThoughts HD» og «MindNode» har veldig mange funksjoner, men er likevel enkle i bruk. Hva med å bruke tankekart-apper til å ta notater på møter i form av tankebobler, og omstrukturere disse i underpunkter seinere?