FØR OG ETTER: 1960-talls huset hadde en kronglete utvendig trapp og et trangt vindfang. Sivilarkitekt Kristian Vårvik tegnet et nytt inngangsparti slik at det ble trukket fremover og trappen forsvant. Det ombygde inngangspartiet fikk solid høyde og store glassflater. Før- og etterbildet er tatt fra litt ulike vinkler. FOTO: Privat/Espen Grønli
FØR OG ETTER: 1960-talls huset hadde en kronglete utvendig trapp og et trangt vindfang. Sivilarkitekt Kristian Vårvik tegnet et nytt inngangsparti slik at det ble trukket fremover og trappen forsvant. Det ombygde inngangspartiet fikk solid høyde og store glassflater. Før- og etterbildet er tatt fra litt ulike vinkler. FOTO: Privat/Espen GrønliVis mer

Slik bygde de om inngangspartiet

Huset ble helt nytt.

Det lå et brunt 60-tallshus i Oslo. En kronglete utvendig trapp førte frem til et trangt vindfang. Barnefamilien manglet armslag, og savnet sårt mer oppbevarings- og garderobeplass.

- Med entreen på 1,5 kvadratmeter var vi ikke så godt vant; gangen var utfordrende for en sosial og aktiv familie, sier Anne-Sophie Kvikstad.

Vågale strøk Det var slik sivilarkitekt MNAL Kristian Vårvik kom på banen. Han registrerte familiens behov for mer plass og deres ønske om et luftig inngangsparti som synes i terrenget.

Det skulle males i en kontrastfarge, men ikke være for rødt. Resultatet er kanskje vel synlig i forhold til planene. For da beboerne skulle kjøpe inn beisen, lot den opprinnelige fargen seg ikke kjøpe. Plan B ble iverksatt.

HØY INNGANG: Terrazzoflisene på gulvet er praktiske og vedlikeholdsfrie. De er benyttet både utvendig og innvendig for å oppheve overgangen mellom ute og inne. Vinduet med sprosser er inn til badet og hindrer innsyn. FOTO: Espen Grønli
HØY INNGANG: Terrazzoflisene på gulvet er praktiske og vedlikeholdsfrie. De er benyttet både utvendig og innvendig for å oppheve overgangen mellom ute og inne. Vinduet med sprosser er inn til badet og hindrer innsyn. FOTO: Espen Grønli Vis mer

Arkitekten kjøpte noen fargeprøver av en friskere variant. Etter noen prøvestrøk fikk han klar tilbakemelding fra beboerne om at dette var vågalt sammenlignet med de opprinnelige fargene, men de satte sin lit til arkitekten og gikk for et glødende inngangsparti.

- Selv om den er sterk, er den organisk, og den skaper et mer spennende uttrykk enn om vi hadde valgt en mer dempet tresort, sier Anne-Sophie.

Naturen inn Det nye inngangspartiet fikk adkomst på bakkeplan. Her ble det etablert en rommelig hall som dekker to etasjer med gedigne glassflater mot adkomsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det beste med tilbygget er romopplevelsen, lyset og kontakten med utemiljøet. Nå føler vi at naturen kommer inn i hallen. Vi har bevisst benyttet naturlige materialer som terrazzofliser samt detaljer i eik. Flisene er lagt i én stor flate for å understreke sammenhengen mellom ute- og innearealet.

LANG VEI NED: Beboerne har full oversikt fra galleriplass. Herfra ser du den elegante overgangen ute/inne. Vinduet med persienner (til venstre) er husets hjemmekontor. FOTO: Espen Grønli
LANG VEI NED: Beboerne har full oversikt fra galleriplass. Herfra ser du den elegante overgangen ute/inne. Vinduet med persienner (til venstre) er husets hjemmekontor. FOTO: Espen Grønli Vis mer

Vindusflatene i rommet dekker både første og andre etasje. Badet på den ene siden og hjemmekontoret på den andre har vinduer ut mot hallen, og nyter også godt av lyset.

- Fra galleriet i andre etasje kan vi se ut på gårdsplassen og følge med på barnas aktiviteter, eller se besøkende som ringer på og vinke dem inn. Tidligere så jeg rett inn i en mørk vegg da jeg kom ut fra soverommet mitt om morgenen - nå kommer jeg rett ut i galleriet og nyter panoramautsikten.

Åpen garderobe

GLANSPARTI: Det tok noen omganger før fargen var på plass. Denne er spesialblandet, men NCS 1080-Y70R er en lignende beis hvis du vil prøve. FOTO: Espen Grønli
GLANSPARTI: Det tok noen omganger før fargen var på plass. Denne er spesialblandet, men NCS 1080-Y70R er en lignende beis hvis du vil prøve. FOTO: Espen Grønli Vis mer

I hallen harmonerer en betongbenk med gulvet. En lang, åpen garderobe med hylleplass er tilpasset familiens behov.

- Jeg synes det er fantastisk deilig med en ordentlig garderobe. Den rommer våre behov med jakkeheng, skohyller og kurvhyller. Vi har valgt å droppe dører, noe jeg synes gjør inngangspartiet mer personlig. Dessuten flyttet vi vaskerommet ned til rett innenfor inngangsdøren, noe som er uhyre praktisk, sier Anne-Sophie Kvikstad.

Slik ble bygget til

Det tradisjonelle tømmermannspanelet som huset opprinnelig var kledd i, ble skiftet ut. Vegg, himling og vindusfelt i inngangspartiet ble beiset og markert med en varm oransjerød tone. Taket over inngangspartiet er kledd med soyler av sink. Inngangspartiet fikk glassfasade over to etasjer for a hente naturen inn. Velikeholdsfrie terrazzofliser er brukt pa gulvet i hallen og utenfor inngangsdøren for å understreke sammenhengen mellom ute og inne.

TAKHØYDE:Fra galleriet i annen etasje er utsikt ned til den nye hallen. Betongbenken og potteskjuleren fra Fine Design harmonerer med terrazzogulvet. FOTO: Espen grønli
TAKHØYDE:Fra galleriet i annen etasje er utsikt ned til den nye hallen. Betongbenken og potteskjuleren fra Fine Design harmonerer med terrazzogulvet. FOTO: Espen grønli Vis mer

Les også
Slik henger du opp bildene dine
Slik lysner du gulnet panel
Utnytt plassen under trappen
Tabbene du bør unngå i hagen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

BAD MED UTSIKT: Vinduet på veggen til høyre er inn til badet. Lampe Enigma fra danske Louis Poulsen. FOTO: Espen Grønli
BAD MED UTSIKT: Vinduet på veggen til høyre er inn til badet. Lampe Enigma fra danske Louis Poulsen. FOTO: Espen Grønli Vis mer