Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik damper du blåskjell

Burde få fast plass på hverdagsmiddagsrepertoiret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes nok hederlige unntak, men de aller fleste av oss har en håndfull middagsretter vi stadig vender tilbake til.

Hva vi lager varierer nok litt fra kjøkken til kjøkken, men de aller fleste har nok et par spaghettiretter, kyllingretter, fiskeretter og kjøttretter på repertoiret. I tillegg til boller og kaker, som i kjøttboller og fiskekaker.

Det skal være kjapt, det skal være rimelig, og det skal helst være sobert. Det er jo hverdag!

MATTIPS: Kokk Bård Greni dirver cateringfirmaet Urban Food som har spesialisert seg på økolgisk og kortreist mat. I en serie videoer på Dagbladet deler han små tips, triks og teknikker som skal gjøre det lettere for deg å lage god mat. Foto: ANDERS FOUGNER
MATTIPS: Kokk Bård Greni dirver cateringfirmaet Urban Food som har spesialisert seg på økolgisk og kortreist mat. I en serie videoer på Dagbladet deler han små tips, triks og teknikker som skal gjøre det lettere for deg å lage god mat. Foto: ANDERS FOUGNER Vis mer

Prøv også denne: Kyllinggryta Andreas Viestad har laget minst 500 ganger.

Det er imidlertid én råvare vi glemmer. Ikke fordi den ikke er god. Ikke fordi den er kjempedyr. Og ikke fordi den tar lang tid å lage.

Blåskjell.

Kanskje fordi det føles litt for flott med sjømat, sånn på en helt vanlig onsdag?

Det har vi tenkt å slutte med. For blåskjell er ikke bare noe av det beste vi vet, det er superenkelt og ikke minst raskt, når vi er skrikende sultne og helst skulle spist for et par timer siden.

Det er rett og slett den beste fast-fooden vi vet om. Ja fast food.

Det er raskere å lage blåskjell enn pasta!

I videoen over viser kokk Bård Greni hvordan du damper blåskjell.

Hvordan du ser om blåskjellene er trygge å spise. Hvordan du renser dem.

Greni viser en helt enkel variant av moules marinères, hvitvinsdampete blåskjell, men du trenger ikke bruke hvitvin om du ikke vil eller har tilgjengelig.

Vi bruker gjerne saltvann, om vi er ved sjøen. Vann med litt sitron i er også et friskt alternativ. Eller hva med en liten slump øl?

Det viktigste er at det er væske.

Bruk fremgangsmåten over som en base, og ha i smaker du liker. Under har vi lagt inn et par forslag.

TIPS: Skal du bruke blåskjellene for seg, ikke kast dampvannet! Frys det ned, så har du super kraft neste gang du skal lage fiskesuppe. Eller kok inn og frys ned i isbiter, som du kan ha på lur til superrask pastasaus, iblandet et par spiseskjeer fløte eller crème fraîche.

Rømme, crème fraîche, kesam eller kvarg? Se hva du bør bruke når.

Hele Norges coronakart