Slik disker du opp en lekker sommerlunsj

Tre deilige retter fra Charlotte Mohn.

• Flere oppskrifter fra Charlotte Mohn finner du her.

VANG på Hedemarken (Dagbladet): Tre enkle og gode retter basert på sesongens ferske råvarer står på menyen, og det meste kan lages i stand i god tid før gjestene kommer.

PINSELUNSJ: En raus tomatsalat full av smak og sunnhet er en glede å servere gjester. Foto: METTE MØLLER
GRILLET ØRRET: - Pepperrotrømme er så utrolig godt til all slags fisk! Med en slik dressing trenger ikke ørreten noe mer krydder, sier Charlotte Mohn. Foto: METTE MØLLER
GODT OG GAMMELDAGS: Rabarbrakompott med hjemmelaget is passer perfekt når du inviterer til pinsefest. Foto: METTE MØLLER

En fargerik og sunn tomatsalat, grillet ørret med nydelig pepperrotsaus og en klassisk rabarbrakompott er mat som Charlotte synes det er stas å servere i pinsehelga.

Tid for tomater - En lang og koselig lunsj er så hyggelig. Og en god matopplevelse setter folk i fin stemning, mener Charlotte. Hun har akkurat satt et brett med nystekte, sprø brødkrutonger på kjøkkenbenken, og er i full gang med å skjære opp store og små tomater.

- Nå er det tid for tomater! En raus tomatsalat full av smak og sunnhet er en glede å servere gjester.

FEST MED FISK: De fleste har fått tatt fram grillen til pinse, og Charlotte Mohn anbefaler å starte grillsesongen med sunn og god fersk fisk. Ørret med pepperrotrømme er også nydelig festmat. Foto: METTE MØLLER
FEST MED FISK: De fleste har fått tatt fram grillen til pinse, og Charlotte Mohn anbefaler å starte grillsesongen med sunn og god fersk fisk. Ørret med pepperrotrømme er også nydelig festmat. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Noen gode urter og en enkel dressing med sitron og olivenolje smaker nydelig, og jeg liker også kapers, oliven og litt ansjos i tomatsalaten, sier Charlotte.

De nystekte brødkrutongene vender hun inn rett før servering. De har smak av både hvitløk og olje, og gjør salaten litt ekstra mettende.

Utrolig godt På grillen legger Charlotte en hel ørretfilet med skinnsiden ned. Når skinnet er sprøtt og har fått god farge, snur hun fisken kjapt og steker et par minutter på kjøttsiden også. Ørreten serverer hun med nylaget pepperrotrømme.

FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: HÅKON EIKESDAL
FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

- Pepperrotrømme er så utrolig godt til all slags fisk! Med en slik dressing trenger ikke ørreten noe mer krydder, sier Charlotte, som serverer fisken bare med rømmen og noen sprø, grønne salatblader.

En god, gammeldags rabarbrakompott til dessert passer perfekt når du inviterer til pinsefest. Kompotten smaker friskt, søtt og syrlig.

Den er også svært lettlagd, og kan med stort hell lages ferdig en dag i forveien.

- Server rabarbrakompotten med litt is, det er ekstra godt. Jeg har funnet en enkel oppskrift på hjemmelaget is som virkelig er verdt å prøve, sier Charlotte Mohn.