Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik endrer barna den du er

Mer enn du tror.

ENDRER DEG: Mange kvinner opplever en forandring i personligheten etter at de får barn. Foto: Thinkstock.com
ENDRER DEG: Mange kvinner opplever en forandring i personligheten etter at de får barn. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du plutselig blitt mer redd etter at du fikk barn? Engster du deg for ting du får ikke ofret en tanke? Noen synes vi er hysteriske førstegangsforeldre, men slapp av.

Det er helt normalt at kvinner endrer seg etter at de får barn. Det forteller Elisabeth L'orange Fürst, professor ved Sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

- Det er en sjelsettende endring. Før du får barn er du et enkelt individ, men resten av livet har du plutselig ansvar for noen andre enn bare deg selv. Det endrer deg, forteller Fürst.

Setter spor Også selve opplevelsen av å vokse et nytt liv setter spor, og det kan vekke helt nye og fremmede følelser.

- Selv var jeg lite interessert i barn, men da jeg selv ble mor merket jeg en helt ny interesse, også for andres barn, sier Fürst.

Samtidig som mange kvinner opplever en veldig sterk kjærlighet følges det også tett av angstfølelser. Og hun tror at kvinner merker det sterkere enn menn.

- Jeg tror den kroppslige erfaringen gjør endringene sterkere for kvinner, selv om det skal påpekes at dagens menn har en mye tettere tilknytning barna sine enn tidligere. De er mye mer involvert under hele barnas oppvekst, forklarer professoren.

Mødre er mer bekymret Allikevel er det kvinnen som har et nærblikk på barnet, mer enn mannen.

- Ikke sjelden er det hun som våkner på natten av den minste lyd fra barnet, mens mannen sover dypt ved siden av henne, sier Fürst.

Hun påpeker også at mødrene i dag virker mer bekymret for alt mulig enn fedrene.

- De har en engstelse for å bli sett og vurdert og for ikke å gjøre alt bra nok. Mange kvinner føler seg mer sårbare. Men det er alt for mye dårlig samvittighet blant norske mødre, understreker Fürst.

Handler om forventninger Å endre seg når du får barn er helt normalt, selv om det er mange variabler som spiller inn i forhold til hvor drastiske endringene er. Det forteller stipendiat ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, Gunvor Marie Dyrdal.

Hun har forsket på hvordan tilfredshet med livet endrer seg over tid, blant annet effekten av å få barn. Og det er sikkert mer enn et av over 100 tegn på at du har fått barn.

- Her handler det mye om forventninger. Hva du ser for deg som fremtidig mor, og hvordan realitetene faktisk blir, forklarer Dyrdal.

Mange opplever at det å leve fra hånd til munn som var helt greit da du var alene ikke lenger er akseptabelt. Mødre trenger en helt annen forutsigbarhet med strukturerte hverdager.

- Mange opplever sider ved seg selv de aldri før har sett. Barn har en tendens til å trigge nettopp disse, forteller Dyrdal.

Lov å være noe annet enn bare mor Hvorfor noen blir redde og engstelige mens andre blir trygge og sterke finnes det ingen fasitsvar på.

- Alle er forskjellige, og reagerer derfor ulikt. Men jeg tror nok at kvinner som alltid har drømt om å bli mor har en litt annen opplevelse av det, enn de som blir gravide litt mer tilfeldig, sier Dyrdal.

Hun påpeker likevel at selv om det er viktig å ta morsrollen med alt det innebærer er det essensielt ikke å miste identiteten sin.

- Selv om du er blitt mamma har du andre like viktige roller. Du er også kjæreste og venn. Det handler om balanse. En kvinne har lov til å være noe annet enn mor, forklarer Dyrdal.

Våre brukere på Barn i Magen-forumet forteller også om endringer de selv har opplevd etter at de ble mødre.

- Er fersk i gamet, men hittil har jeg i hvert fall blitt mye mindre kresen på ting som bæsj, tiss, sikkel og oppgulp, skriver en av brukerne våre.

- Blitt mer takknemlig, verdsetter livet, familien og venner mer enn før. Blitt mye mer avslappa med hensyn til rot og stress, koser oss først, tar det kjedelige i annen rekke. Blitt mer glad i barn, andres også. Setter pris på tidlige morgener med god kaffe på trappa mens junior leker i hagen, og tenker med gru tilbake til da vi alltid sov til i hvert fall 11. i helgene. Nå er jo det halve dagen, skriver en av mødrene.

Mindre stresset, mer redd - Jeg har lært at glede og sorg til tider er likestilt. Jeg setter mye større pris på livet. Jeg har stresset ned, og roet "rydde manien" min. Jeg har blitt redd for at noe skal hende med ungene og samboeren, og er redd for at familien skal gå i oppløsning. Samtidig har jeg lært meg å legge egen fortid og frykt bak meg, sier en annen kvinne.

- Jeg har blitt mer organisert, og blir sliten i hodet av rot. Jeg liker oppriktig å for eksempel rydde og sortere i en kommode. Tidligere var jeg et rotehode! Jeg har også blitt mer aktiv. Synes det er kjekkere å gå en tur, stikke på lekeplassen, blåse opp plaskebasseng og slikt enn å være inne og se på tv.

Mammaen forteller at hun har blitt veldig effektiv, og utrolig god på planlegging. Hun har blitt mer selvstendig og tryggere på seg selv. Samtidig har hun blitt mer engstelig, i den forstand at hun er redd for å dø fra barna, eller at det skal skje noe med dem.

Les også:
Hva gjør deg lykkelig? Barna eller egentid? Test deg selv.
Disse tabbene gjør førstegangsforeldre.
Jo, du har et favorittbarn
12 råd til positiv barneoppdragelse
La barna bestemme alt selv

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Hele Norges coronakart