Slik er Apple Watch

Lansert i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke mange teknologiprodukter det har gått så mange og lange rykter om som Apples Iwatch, men tirsdag kveld norsk tid lanserte den amerikanske elektronikkgiganten endelig sin første smartmobil-klokke.

Det vil si, den fikk ikke navnet Iwatch, men heter simpelthen Apple Watch.

En åpenbart stolt Tim Cook brukte for første gang avdøde Steve Jobs' standardfrase «one more thing» da han lanserte klokka, et sikkert tegn på at dagens Apple-sjef ser på dagens lansering som et slags teknologisk vendepunkt.

Så hva kan du egentlig gjøre med Apple Watch?

Smart klokke I tillegg til at klokka kan leveres i et nesten utall ulike varianter utseendemessig, er den selvfølgelig også smart. For selv om Apple har forsøkt å lage en så attraktiv klokke som mulig, inneholder den fortsatt mye av teknologien du finner i en smartmobil - eller altså i en Iphone.

De tre modellene Watch, Watch Sport og Watch Edition har alle berøringsfølsom skjerm, og klokkene kan også gi såkalte haptiske tilbakemeldinger, for eksempel når du mottar tekstmeldinger. Klokkene er relativt solide i omfang, og varierer i tykkelse på mellom 38 og 42 millimeter.

Du kan tilpasse innholdet på skjermen gjennom en rekke ferdige hjemskjermer, eller du kan sette sammen egne.

Det er selvfølgelig mulig å imitere en vanlig, analog klokke, med skive og visere, men du kan også få opp været, kalendere, skrittellere eller andre ting du ønsker å ha umiddelbar tilgang til.

Vi vet at klokka kan spille musikk, men vi har så langt ikke funnet ut om den støtter vanlige hodetelefoner. Mer sannsynlig er det at Apple Watch bruker trådløsteknologi (bluetooth?) til å sende lyd til øretelefoner eller liknende.

Viktig kronhjul En viktig del av Apple Watch er «opptrekkeren», det vil si kronhjulet på siden. Den styrer mye av navigasjonen rundt på skjermen, som for eksempel å zoome inn og ut av kartet (ja, klokka har GPS og navigering), eller scrolle nedover spillelister eller meldinger.

Apple Watch er nært knyttet til Iphone, så nært at du ikke kan bruke klokka uten en Iphone. Det er naturligvis et smart markedsføringstriks, men det skyldes også at Iphone og Watch er tett integrert, blant annet når en skal sende og motta meldinger, eller rett og slett bare holde orden på tida.

Apple lover for øvrig at klokka ikke viker mer enn 50 millisekunder fra den globale tidsstandarden, noe som også skyldes tilknytningen til Iphone.

Android-produsenter som Samsung og LG har forlengst lansert sine egne smartklokker, men den eneste som så langt har gjort det akseptabelt kommersielt er Motorolas Moto 360 - den ble utsolgt etter lansering. Spørsmålet er fortsatt om den brede massen har lyst på smartklokker.

Kommer i 2015 For å utnytte den lille skjermen på klokka har også Apple utviklet en ny meldingstjeneste. Du kan for eksempel svare på vanlige tekstmeldinger ved hjelp av standardiserte, ferdige fraser, eller du kan tegne symboler eller sende såkalte emotikons.

Apple sa ikke et ord om batterikapasiteten, og hvor vidt det er et godt eller dårlig tegn skal ikke vi ta stilling til her. Men det er åpenbart at en slik klokke er avhengig av en viss batteritid, ettersom ikke så veldig mange vil ønske å lade noe en bærer på hånda så veldig ofte.

STOR: Slik så det ut da Apple-sjef Tim Cook viste fram Apple Watch i dag. Foto: Scanpix
STOR: Slik så det ut da Apple-sjef Tim Cook viste fram Apple Watch i dag. Foto: Scanpix Vis mer

Noen hevder at klokka lades trådløst, og mens det kanskje er riktig sett fra et teknisk perspektiv, må du fortsatt holde klokka inntil et såkalt magsafe-adapter for å lade.

Klokka lanseres i begynnelsen av 2015 til 349 dollar, som vil si rundt 2300 norske kroner.

Norsk lanseringsdato er foreløpig ikke kjent, men Apple har tidligere prioritert større land som USA, Tyskland, Frankrike og Storbritannia ved lansering av det de selv anser som banebrytende produkter.

CUSTOMIZE: Det var ikke tilfeldig at Apple hadde invitert motebransjen til dagens presentasjon. Apple Watch kan spesialtilpasses både på innsiden og utsiden i veldig stor grad. Foto: Apple
CUSTOMIZE: Det var ikke tilfeldig at Apple hadde invitert motebransjen til dagens presentasjon. Apple Watch kan spesialtilpasses både på innsiden og utsiden i veldig stor grad. Foto: Apple Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer