Slik er det å spise middag på nakenrestaurant

Det aller mest spennende skjedde før vi kom på restauranten.

Dagbladet (LONDON): - When in Rome, sier spisefølget og lar badekåpen falle til gulvet. Under er hun naken.

Og siden jeg først har reist hele veien til London for å spise på nakenrestauranten Bunyadi, følger jeg eksempelet.

Det er veldig mye mindre merkelig enn jeg hadde trodd.

Mer enn naturisme Konseptet på Bunyadi er enkelt: Nakenhet. På alle plan.

Innredningen er sparsommelig, rensket for nesten alt som er unødvendig. Vi sitter på ikke akkurat blankpolerte trestubber. Bordet er laget av skiver av litt større, like røffe trestubber.

Alle vinduene er dekket av svart stoff, den eneste belysningen er et par levende lys på bordet.

Gjestene får sitte i små alkover, delvis skjult av hvite lingardiner og lettvegger av bambus. Mat og drikke serveres fra rustikke krus og tallerkner i uglasert keramikk, og menyen er nesten utelukkende raw-food.

Og så det, som har ført til overskrifter og ventelister som ifølge restauranteier Seb Lyall er lange som et vondt år - gjestene kan være nakne.

Vi får ikke ta med oss annet inn i restauranten enn oss selv, en badekåpe, og et par slippers vi får utlevert i garderoben.

NYSGJERRIGPER: Adressen til Bunyadi er hemmelig - helt til du får bekreftet bordreservasjonen. Men lokalbefolkningen i Sør-London har nok fått med seg at det skjer noe bak blendingsgardinene. Foto: ELISABETH DALSEG
NYSGJERRIGPER: Adressen til Bunyadi er hemmelig - helt til du får bekreftet bordreservasjonen. Men lokalbefolkningen i Sør-London har nok fått med seg at det skjer noe bak blendingsgardinene. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

(Ja, jeg prøvde å snike inn en mobiltelefon, men fikk vennlig, men bestemt, beskjed om at den måtte legges igjen i garderoben for å ikke ødelegge for opplevelsen.)

Ingen ting skal distrahere for opplevelsen. Akkurat, ja.

The Well - Hagens nye spa har også en clothing optional-policy

Naken på restaurant? Da det britiske konseptbyrået Lollipopup annonserte nakenpopupen i vår, fikk de, naturlig nok, mye oppmerksomhet. Interessenter kunne sette seg på en mailingliste, for å få varsel når de åpnet for booking. Det gjorde mer enn 45.000.

Da vi fikk gladmailen om at vi var valgt ut til å få booke bord, var veien kort til bordet var reservert.

Fem minutter senere kom reservasjonene. For naken på restaurant? Spise? Naken?

Her var det mye å ta tak i for en som liker å kle seg om til middag.

Kan noen gi meg en pute? - Men du har vel spist uten klær. Frokost på sengen?

Sjefen ler retorisk, jeg gjemmer meg bak en imaginær pute. Han har forsåvidt et poeng, men nakenfrokost på sengen er ikke noe jeg bedriver med hvem som helst.

I tillegg til at jeg måtte forholde meg til at jeg skulle spise en femretters middag helt uten en tråd, var det også et spørsmål om hvem jeg skulle ta med meg.

UTEN EN TRÅD: Restauranten er kun opplyst av levende lys, og med halve kroppen skjult under bordet og en strategisk plassert serviett, tar det ikke mange sekundene før det føles ganske greit og naturlig. Og etter et par minutter har vi nesten glemt at vi ikke har på oss klær.  Foto: BUNYADI
UTEN EN TRÅD: Restauranten er kun opplyst av levende lys, og med halve kroppen skjult under bordet og en strategisk plassert serviett, tar det ikke mange sekundene før det føles ganske greit og naturlig. Og etter et par minutter har vi nesten glemt at vi ikke har på oss klær. Foto: BUNYADI Vis mer

Utvalget begrenser seg noe når man må reise til et annet land for å spise middag. Heldigvis var en London-venninne med femten år som restaurantanmelder bak seg sporty nok til å takke ja. 

Resten av gjestene har nok hatt det litt enklere med akkurat det valget. Det er mange par i restauranten, men det er også et bord med en lett assortert vennegjeng. De ler mye, og befriende høyt, når vi kommer inn i restauranten.

Det letter stemningen litt.

Restauranten er kun opplyst av levende lys, og med halve kroppen skjult under bordet og en strategisk plassert serviett, tar det ikke mange sekundene før det føles ganske greit og naturlig. Og et par minutter etter at vi lar badekåpen falle til gulvet, har jeg nesten glemt at vi ikke har på oss klær.

Hvem skulle trodd det?

Halvnakne naturbarn Det blir litt verre når servitøren kommer. Et naturbarn av en tynn og blek engelskmann, iført en hvit, meget anstendig truse, pent dandert med eføyranker, og - selvfølgelig - halvferdige dreadlocks i håret.

- Hjelpe meg, han ser ut som han fra Fuck for forest.

Når jeg klarer å skyve de lett skitne assosiasjonene bort, er han bare ren og pen og britisk høflig. Og litt sjenert.

Ville det vært annerledes om han var latterlig tiltrekkende?

HALVÅPENT: Vi sitter i små alkover, bak skilleveggger av bambus. Restaurantinteriørets svar på Kari Trestakk. Foto: BUNYADI
HALVÅPENT: Vi sitter i små alkover, bak skilleveggger av bambus. Restaurantinteriørets svar på Kari Trestakk. Foto: BUNYADI Vis mer

Han får senere litt hjelp av en kvinnelig servitør, iført matchende eføyprydet truse. Også hun er tynn og blek med lett flokete hår, men blid og hakket mer avslappet og stuevarm enn kollegaen sin.

At det føles ganske så naturlig og greit skyldes nok mer settingen og stemningen enn hvor attraktive vi måtte finne servitørene. Det er ikke lagt opp til at det skal være frekt. Det er lagt opp til at vi skal føle oss frie.

Hundre ganger heller halvnakent naturbarn enn en overseksualisert silikonoppblåst, oppløftet og ihjelpushet Hooters-servitør eller Chippendales-lookalikes.

Litt for primitivt På bordet står fire krus i uglasert keramikk - to av dem med stett - og vi skjenker et glass vann. Vinen kommer på bordet, og vi skjenker opp i keramikkrusene.

Det gjør ikke akkurat underverker for hvitvinen. Duft og smak henger ikke helt på greip. Det passer hakket bedre til et glass chianti senere på kvelden, men får bartenderen viljen sin, blir både rød- og hvit vin servert i glass-glass om litt.

- Du ødelegger jo den gode vinen i de grusomme glassene!

Et argument som teller enda sterkere for å bytte ut utstyret, er at glassene lekker. Kanskje ikke som en sil, men etter hvert drypper det godt nedover brystet hver gang jeg tar en slurk.

Ikke helt heldig, når man sitter der og drikker vin i nettoen.

En naken rumpe På vei inn i restauranten må vi innom en garderobe og skifte. Her skal alt av - og vi får utdelt en morgenkåpe og et par slippers. Dette har vi på oss når vi sitter i baren før vi går inn i selve restaurantrommet, og de som vil kan ha det på seg inne i selve restauranten også.

Ett av parene beholder morgenkåpen på, men resten av oss lar det stå til. Er man på nakenrestaurant, så er man på nakenrestaurant.

Noen er litt friere enn andre. Et par, hvis avlukke jeg har en slags innsyn til i øyekroken, spaserer begge to trygge og rolige til toalettet og tilbake - uten klær.

Det er tilløp til lett hysteri når den ene tar feil av toalettdør og nødutgangen - som går rett ut på gaten. Men at de ikke har på seg noe når de reiser seg fra bordet, får jeg ikke med meg før jeg legger merke til en og annen naken rumpe som går forbi på vei tilbake.

Ikke en invitasjon Nei, vi kommer ikke til å invitere venner og kjente på nakenmiddag med det aller første. Men det er ikke fordi vi synes det var en fryktelig pinlig eller frekk opplevelse. Når klærene først er av forsvinner spenningen.

Det pinligste, det mest vovede, det pikante - er de samtalene og situasjonene vi havner i før vi drar på restauranten.

Reaksjonene, spørsmålene, de røde kinnene og fnisingen oppstår når folk lurer på hvordan det vil være - eller hvordan det har vært.

For eksempel når j forklarte for venner, familie - eller kollegaer - at jeg skal spise på nakenrestaurant.

Jeg tror jeg sier: «Jeg skal til London for å spise på nakenrestaurant.» Det folk hører? «Nå kan du stille meg de aller mest intime spørsmålene du lurer på, eller dele noe litt frekt.»

Så rødmer du litt, så rødmer jeg litt, så ler vi, og jeg er lett irritert på meg selv for at jeg ikke går rundt med en pute i vesken som jeg kan gjemme meg bak.

Likeledes når borddamen annonserer på Facebook hvor vi skal innta kveldens middag. Med noen unntak som bekrefter regelen: Damer kommenterer offentlig. Menn sender private meldinger. Forøvrig en overvekt av menn som har, eller har prøvd å, se meg uten klær.

#bunyadi #naked #vegan #raw Et bilde publisert av Jono (@cheflintstone) lørdag 04. Juni. 2016 PDT

Og for ordens skyld: Det at jeg skal ta av meg klærene når jeg skal spise middag, betyr ikke at jeg har lyst til å se bilder av din (halv)nakne kropp.

Slik får du bord Bunyadi har, ikke uventet fått mye oppmerksomhet i forbindelse med åpningen. 46.000 sto angivelig på venteliste for å få bestille bord, men ikke la det stoppe deg. Kun en brøkdel av dem har faktisk gjort det.

Går du inn og sjekker, er det mulig å bestille bord denne uken. Det er flere ledige bord hver dag.

Skal du til London i sommer er det bare å kaste seg rundt og bestille, om det frister med et restaurantbesøk i nettoen. Men merk at det aller mest spennende er det som skjer i tiden mellom du bestiller bord - og sitter der og tar av deg morgenkåpen.
En femrettersmiddag på Bunyadi koster 69 pund. Dette inkluderer ikke det du drikker, men du får med deg en morgenkåpe i frotté og et par hotellslippers hjem om du ønsker.

Les også:
Londons mest fasjonable Afternoon Tea
Fjorten tips til London-turen

Streetfoodmarked på Londons South Bank

NAKENT INTERIØR: Det er ikke mye komfort på Bunyadi. Heldigvis ble vi utstyrt med en morgenkåpe vi kan sitte på. Illustrasjon: BUNYADI
NAKENT INTERIØR: Det er ikke mye komfort på Bunyadi. Heldigvis ble vi utstyrt med en morgenkåpe vi kan sitte på. Illustrasjon: BUNYADI Vis mer