Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik er det bak gardinene på første klasse

Skåler i champagne og ser lattermildt på «stakkarene» i økonomiklassen.

(Dagbladet): Flyturen er ofte ikke den delen av en reise man gleder seg mest til. Faktisk er det få ting vi tilsynelatende er så glade i å klage på som nettopp tiden på flyplassen og i kabinen.

Lengelsfullt har mange av oss kastet et blikk på de heldige utvalgte, de med et boardingkort som gir dem innpass til første klasse.

Livet bak gardinene som skiller overklassen fra resten av oss er nærmest sangomsust jo lenger bakover i økonomiklassen du kommer. Men likevel velger langt de fleste av oss å fly med de nettopp billigste billettene.

Dyre timer Prisen for det søte liv på første klasse er nemlig stiv. Men i videoen øverst i denne saken kan du se en som iallfall sørget for å få mest mulig valuta for pengene sine da han først punget ut for tre timer i himmelriket.

YouTube-brukeren Volterrific har fått mye omtale i internasjonale medier etter at han la ut videoen som dokumenterer hans tur på første klasse fra Bangkok til Hongkong.

Turen med Emirates Airlines - i underkant av tre timer - kostet ham ifølge Business Insider 550 dollar, like over 3000 kroner.

For den prisen fikk han iallfall drømmen om første klasse oppfylt. Videoen viser hvordan han nyter livet oppe i lufta, med et måltid som ser rimelig fortreffelig ut, en dusj, flere glass champagne og også et lite opphold bak bardisken der han fikk mikse seg sin egen drink.

- Tilbake til gourmetfesten Videoen viser også den heldige passasjeren i det han går ut i økonomiklassen for å se på «stakkarene» som klemmer seg sammen i trange seter.

- Så er det tilbake til gourmetfesten, servert på porselen med ekte sølvtøy og store glass rødvin, skriver Daily Mail om luksusvideoen.

Men overdåden til tross, mannen var ikke på tur med verdens beste første klasse-selskap. Det er nemlig Ethiad Airways, ifølge World Airline Awards. Emirates fikk en femteplass på denne lista.

Best av samtlige flyselskap er imidlertid Qatar Airways for andre år på rad.

Lite klassedelt i Norge Her i Norge er vi kanskje ikke så godt vant til klassedelingen i flytrafikken. Verken SAS eller Norwegian har egne klasser på innelandsflygingene.

SAS har imidlertid Business Class - ikke første klasse - på sine utenlandsflyginger. Pressekontakt Tormod Sandstø i SAS forteller at det først og fremst er på langdistanseturene at vi nordmenn har lyst til å betale for å få sitte i Business Class.

- Vi ser at det er en veldig vekst på Business Class på langdistanserutene, først og fremst Nord-Amerika og Asia. Ut fra Norge klarer vi nesten ikke å møte etterspørselen etter Business Class-billetter på langdistanseruter som til New York, sier Sandstø.

Men på korte turer - som tretimersturen i videoen over - er vi mer skeptiske til å punge ut for en bedre reise. Mellomløsninga Economy Extra er imidlertid populær hos SAS.

Flere andre selskaper har også liknende løsninger der man betaler litt ekstra for å få for eksempel et litt bedre sete, egen innsjekking på flyplassen og litt bedre service.

- Man får ta del i litt av Business-produktet og der ser vi en økende etterspørsel på rutene i Europa, sier Sandstø.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media