NYE APPLE-SLIPP I KVELD: Tim Cook presenterte i kveld flere nye Apple-produkter, blant annet en lettere og tynnere Ipad. Foto: Reuters / NTB Scanpix
NYE APPLE-SLIPP I KVELD: Tim Cook presenterte i kveld flere nye Apple-produkter, blant annet en lettere og tynnere Ipad. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Slik er Ipad Air

Apple kom også med ny mini i kveld.

(DinSide.no): Iphone 5S og 5C var ikke de eneste nyhetene fra Apple i høst.

Under en pressekonferanse i kveld avduket selskapet flere nyheter. Slik var seansen, som startet klokka 19:

20.21: Virker som Apple er i ferd med å runde av. Ser ut til å ha vært en kveld uten særlige overraskelser for de som følger med på ryktene.

20.18: Nye Ipad mini vil koste fra 399 dollar. Blir tilgjengelig «senere i november». Forrige generasjon Ipad mini vil fremdeles være i salg, men prisen settes ned og vil koste fra 299 dollar. Apple vil også selge nye deksler til de nye Ipad-ene, og de vil koste fra 39 dollar.

20.16: Nå er det tid for Ipad mini. Som alle håpet på får den såkalt retina-skjerm. Samme oppløsning som Ipad Air, 2048x1536.

20.12: Nye Ipad Air vil ha samme pris som forgjengeren, fra 499 dollar. Den kommer i salg allerede den 1. november i en haug med land, Norge står nevnt på listen!

20.02: Phil Schiller skal endelig fortelle om nestegenerasjons Ipad, kalt Ipad Air. En ny 9,7-tommer med mye tynnere kant rundt skjermen, 43 prosent tynnere. Nettbrettet er 7,5 mm tynt, 20 prosent tynnere. Også lettere, fra rundt 630 gram til 450 gram. Den har en ny A7-prosessor, og skal være 8x raskere enn førstegenerasjons Ipad. Bedre grafikk, raskere WiFi, utvidet LTE-støtte, et 5MP-kamera som tar 1080p-video og to mikrofoner. 10 timer batteritid, tilgjengelig i sølv, hvit, grå og svart.

19.58: Endelig er Tim Cook tilbake, nå for å snakke om Ipad. Apple har nå solgt over 170 millioner Ipad-er, forteller Apple-sjefen. Det til tross for at den første utgaven lansert i 2010 fikk negativ omtale. Cook snakker videre om hvordan folk brukere Ipad-ene sine og så videre, selv om alle nå bare venter på at han skal vise frem årets modeller.

Ny Mac Pro 19:49: Iwork-programmene Pages, Numbers og Keynote slippes også i nye versjoner. Det er Apples svar på Office-pakken. Det er mange år siden forrige gang det ble gjort store endringer til Iwork. Nå introduseres et nytt brukergrensesnitt og masse nye funksjoner. Det blir også mulig å redigere dokumenter i samarbeid med andre over Icloud. Alle programmene blir tilgjengelig gratis i dag.

19.42: Så inntar Eddy Cue scenen for å snakke om apper. Apple lanserer nye versjoner av Ilife-programmene Iphoto, Imovie og GarageBand for både IOS 7 og Mavericks. I nye Iphoto på Ipad kan du nå lage fotobøker, som Apple skriver ut og sender deg i posten. iMovie får nye funksjoner, deriblant Imovie Theater, som lar deg se alle videoene dine ett sted på tvers av enheter i Icloud. GarageBand får blant annet nye tromme-profiler. Alle nye Mac-er og iOS-enheter vil nå komme med programmene gratis.

STOR OG LITEN: Apple kommer med Ipad Air og en ny mini. Foto: Reuters / NTB Scanpix
STOR OG LITEN: Apple kommer med Ipad Air og en ny mini. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

19.37: Nye Mac Pro vil koste fra 2999 dollar, cirka 17 600 kroner. I USA vel og merke, vi må nok legge på enda noen tusenlapper i Norge. Maskinen er riktignok myntet på profesjonelle brukere som er vant til å bruke så mye på maskinvare.

19.31: Så over til Mac Pro. Apple avduket den nye maskinen på utviklerkonferansen WWDC i juni. Maskinen har en helt ny sylinderformet design og masse ny innmat. Kommer med en Intel Xeon E5-prosessor med opptil 12 kjerner, AMD FirePro, opptil 12 GB GDDR5 VRAM, flashlagring på opptil 1TB, kan plugge i opptil tre 4K-skjermer. Dette blir neppe billig.

19.27: Som forventet slipper Apple ny MacBook Pro. 13-tommeren blir lettere og tynnere, kommer med Intels nye Haswell-prosessorer med Iris-grafikk. Opptil 90 prosent raskere enn forrige generasjon, hevder Apple. Flashlagringen er også 60 prosent raskere, og det er raskere 802.11ac-WiFi. Maskinene skal også være 200 dollar billigere med en pris på 1299 dollar, men vi får se hvordan de norske prisene blir. Kommer i salg i dag. 15-tommeren får lignende oppgraderinger.

Nytt operativsystem 19.23: Kveldens første overraskelse, for første gang vil Apple slippe en ny versjon av OS X gratis. Mavericks vil kunne lastes ned fra Mac App Store akkurat som en vanlig app-oppdatering. Du kan til og med oppdatere gratis hvis du har Snow Leopard. Og Mavericks blir tilgjengelig fra og med i dag.

19.15: Andre nyheter i Mavericks er bedre varsler som du kan svare på direkte, etiketter i Finder som skal gjøre det lettere å finne filer, fanevisning i Finder, bedre støtte for flere skjermer og nye programmer som Apple Maps og Ibooks. Vi kommer tilbake med en gjennomgang av de viktigste nyhetene på DinSide om ikke så altfor lenge.

19.12: Craig Federighi kommer på scenen for å snakke om det nye Mac-operativsystemet. De har fokusert på å «oppgradere maskinvaren fundamentalt», hva nå enn det betyr. Mavericks skal gi bedre batteritid på den bærbare, loves det. Masse andre forbedringer hva gjelder minnebruk, grafikk og så videre. Men det gjenstår å se hvor mye vi vanlige forbrukere vil legge merke til dette.

19.00: Showet har startet. Først skal Tim Cook på scenen for å snakke litt om hvor bra det går for Apple, vise frem litt skrytetall og kanskje vise en video. Iphone 5S og 5C er i fokus denne gangen. Telefonene kommer for øvrig i salg i Norge nå på fredag.

18.56: Som nevnt er det mest sannsynligvis ny Ipad og Ipad mini som blir lansert i kveld. En ny og slankere fullstørrelse-Ipad og en Ipad mini med såkalt retina-skjerm (også kjent som skikkelig høy oppløsning). Lanseringsdato for OS X Mavericks, neste versjon av operativsystemet til Mac, kommer trolig, lanseringsdato og pris for nye Mac Pro og kanskje noen flere nye Mac-er.

NY BÆRBAR: Philip W. Schiller presenterte en ny Mac Book. Foto: Reuters / NTB Reuters
NY BÆRBAR: Philip W. Schiller presenterte en ny Mac Book. Foto: Reuters / NTB Reuters Vis mer