Slik er Nokias nye proffmobil

Nokia E7 har en fantastisk byggekvalitet, men er langt fra perfekt.

FANTASTISK BYGGEKVALITET: Nokias nyeste profftelefon har en fantastisk byggekvalitet. Foto: Nokia
FANTASTISK BYGGEKVALITET: Nokias nyeste profftelefon har en fantastisk byggekvalitet. Foto: NokiaVis mer

Nokia E7 er den første Symbian^3-telefonen som er rettet mot proffbrukere. Vi lyver ikke når vi sier at dette er en av de deiligste businesstelefonene i salg i dag.

Om du synes Symbian^3 ser fristende ut kan du også ta en titt på Nokia N8. Denne har et fantastisk kamera, men mangler fulltastatur og en del av business-funksjonene i E7.

Med fire tommers skjerm, metalldeksel på baksiden og en generelt kompakt design er det nesten overraskende at de finske ingeniørene har klart kunststykket å få plass til et fulltastatur under skjermen.

Super design Vi kan nesten ikke lovprise designen nok. Dette er en telefon som oser av kvalitet.

Men man skal ikke skue hunden på hårene. Når vi går E7 nærmere etter i sømmene begynner et mer nyansert bilde å tegne seg.

FLOTT TASTATUR: Nokia har gjort en strålende jobb med tastaturet. Foto:  Marius Valle, Mobili.no
FLOTT TASTATUR: Nokia har gjort en strålende jobb med tastaturet. Foto: Marius Valle, Mobili.no Vis mer

For å ta det positive først: Skjermen er fire tommer stor, lyssterk og har god kontrast. Den fungerer veldig bra i sollys.

Tastaturet er så godt som perfekt. Nokia har ikke gått i fella og plassert mellomrom-tasten feil sted eller droppet æ, ø eller å. Det eneste vi savner her er en egen rad for nummertaster.

HDMI og USB «on the go» Telefonen har støtte for teknologier som fortsatt er ganske unike, som HDMI-utgang og tilkobling for eksterne USB-disker.

Du får også støtte for Wi-fi, super-3G og den nyeste Bluetooth 3.0-standarden.

GPS er på plass, og som vanlig er navigasjon fullstendig gratis gjennom Nokias Ovi Maps.

Bra for jobb og moro E7 er en god jobbtelefon som duger bra til e-post. Vi liker også batterilevetiden og talekvaliteten.
I tillegg til å være et godt arbeidsredskap fungerer E7 bra som morosentral, med musikkspiller, videospiller og tilgang til apps som Angry Birds og Spotify.

SOLID: Mekanismen som holder skjerm og tastatur sammen er stram og fin.  Foto: Marius Valle, Mobili.no
SOLID: Mekanismen som holder skjerm og tastatur sammen er stram og fin. Foto: Marius Valle, Mobili.no Vis mer

Det er rett og slett mye som er bra.
Men de negative sidene trekker en del ned.

Lav oppløsning, treg nettleser Selv om skjermen er stor, er oppløsningen lav. Den er ikke dårlig i seg selv, men sammenlignet med konkurrentenes beste skjermer er det klart at dette kunne vært ganske mye bedre.

Nokias nettleser henger kraftig bak konkurrentenes. Å laste inn en nettside som for eksempel Dagbladet.no blir en såpass stor oppgave for telefonen at den henger seg opp, og det hakker mye når den først reagerer igjen. Dette er enkelt og greit for dårlig i dag.

Et problem som angår noen er at du ikke kan ha mer enn én Exchange-konto i e-postklienten. Du kan ikke sende ut møteinnkallelser andre steder enn fra kalenderen.

Siden dette er en Symbian-telefon er det også et ganske så lite app-utvalg sammenlignet med Android og iOS.

OK KAMERA: Om du skal ha det beste kameraet på markedet bør du heller velge lillebror Nokia N8. Foto: Marius Valle, Mobili.no
OK KAMERA: Om du skal ha det beste kameraet på markedet bør du heller velge lillebror Nokia N8. Foto: Marius Valle, Mobili.no Vis mer

Det er ikke et problem med telefonen i seg selv, men det er et moment. I dag kjøper man seg inn i et økosystem, og ikke bare en telefon.

Ganske stiv pris Til slutt må vi nevne prisen, som i skrivende stund er 4800 kroner i de billigste nettbutikkene. Det er tusen kroner mer enn for HTC Desire Z, som også har fulltastatur og trykkskjerm. Det er vanskelig å finne noen veldig tunge grunner for å anbefale E7 fremfor denne.

Vi liker for all del Nokia E7 veldig godt. Vi syns dette er en knalltelefon på veldig mange måter.

Dersom du liker Symbian og Nokia kommer du å elske E7.
Men om du vil ha noe med et større økosystem som ikke har en uviss skjebne bør du velge en Android-telefon eller iPhone.

Les hele testen og se flere bilder hos Mobili.no

SYMBIAN^3: E7 er betydelig større enn Nokias første Symbian^3-telefon, N8. Foto: Marius Valle, Mobili.no
SYMBIAN^3: E7 er betydelig større enn Nokias første Symbian^3-telefon, N8. Foto: Marius Valle, Mobili.no Vis mer

Les også:
Slik er 3D på mobilen
Appene som får deg i form
Her er fremtidens mobiltelefoner

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.