Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik er Norges nye hovedflyplass

Dette må du vite før du skal ut og fly neste gang.

Naviger deg gjennom den nye terminalen på Gardermoen ved å trykke på de forskjellige punktene i den interaktive grafikken i toppen av artikkelen.

(Dagbladet): Nå er den endelig klar, nydelen av Oslo Lufthavn Gardermoen. Torsdag 27. april åpnes den 300 meter lange Pir Nord offisielt.
Og dette er det som venter over 26 millioner passasjerer som reiser til og fra Gardermoen det neste året.

Utvidet og forbedret

- Vi har ikke bygget en ny terminal, men utvidet den eksisterende ankomst- og avgangshallen. Den vil fortsatt fremstå som ett bygg ved at den nye delen er integrert i den opprinnelige. I tillegg til store forbedringer for passasjerer som flyr i Norge og til Schengenområdet vil vi også utvide kapasiteten for dem som skal gjennom passkontrollen for flyreiser utenfor Schengen, sier Joachim Westher Andersen, kommunikasjonssjef Avinor Oslo lufthavn.

Dette er nytt på OSL. Video: Din sideVis mer Vis mer

Tidligere har Gardermoen har Pir Øst vært utlandsdelen, mens Pir Vest har vært delen for innenlandsreiser. Nå er Pir Nord klar, for både utland- og innland, med to etasjer, lyse områder og benker med et stort antall ladepunkter for PC/Mobil. Og det er åpnet en rekke spisesteder og butikker.

SIKKERHET: Nye og åpne sikkerhetssluser skal gjøre denne delen av flyreisen mye raskere. Foto: Odd Roar Lange/ The Travel Inspector
SIKKERHET: Nye og åpne sikkerhetssluser skal gjøre denne delen av flyreisen mye raskere. Foto: Odd Roar Lange/ The Travel Inspector Vis mer

Sikkerhetssluser

Flyplassen har fått 12 nye sikkerhetssluser. Dette øker kapasiteten betraktelig når alle sluser er åpne. Flyplassen har nå i alt 30 sikkerhetssluser.

To fly om gangen

Pir nord er 300 meter lang og har et areal på 63 000 m². Den har et moderne arkitektonisk uttrykk som skiller seg fra det opprinnelige terminalbygget. Piren har i alt 17 nye flyoppstillingsplasser, hvorav 11 er tilknyttet med bro. Utgangene i den nye piren har dobbelt så stor kapasitet som de opprinnelige, og kan håndtere to fly samtidig.

Norwegian

Kommer du med tog til Gardermoen og skal fly med Norwegian så skal du ta trappa rett fram. Først opp til ankomstetasjen, deretter en høyde til. Da ser du sikkerhetsslusene rett foran deg. Du finner både fast-track og familiesluse her. Innsjekkingsskranker, både betjente og ubetjente er til venstre. Bagasjen sjekkes inn her.

KLAR FOR ÅPNING: Kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen i Avinor på Gardermoen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
KLAR FOR ÅPNING: Kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen i Avinor på Gardermoen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

SAS

Passasjerer med SAS tar første trapp opp fra togstasjonen og går deretter til høyre og deretter trappa opp til det som tidligere var fellesområde for innsjekking og sikkerhetskontroll for alle flyselskap. Du finner både fast-track og familiesluse her.
Det er mulig å komme til SAS-området også om du tar begge trappene opp, og deretter går til høyre før innsjekking og sikkerhetssjekken for Norwegianpassasjerer.

Andre flyselskaper

Følg skiltingen for ditt flyselskaps innsjekking.

Kun håndbagasje

Da kan du selv velge hvor du ønsker å gå gjennom sikkerhetskontrollen, uavhengig av om det er "Norwegianområdet" eller "SAS-området".

MATGLEDE: 20 nye spisesteder er på plass på nye Gardermoen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
MATGLEDE: 20 nye spisesteder er på plass på nye Gardermoen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Spisesteder

Flyplassen har nå fått i alt 37 spisesteder. Og til høsten kommer også Burger King til Gardermoen. Noen av de eksisterende spisestedene skal også byttes ut med nye i løpet av de kommende månedene. Tidligere var alle spisestedene eid av samme firma og konkurransen var begrenset. Nå har Avinor sluppet til flere ulike eierselskap, og håpet er et konkurransen skal føre til lavere priser for kundene.