Slik er promillegrensene i utlandet

Flere land er strengere enn Norge.

PROMILLEGRENSER: Skal du kjøre er det best å droppe alkoholen helt på utenlandsferien. Har du drukket bør du eventuelt bruke en pålitelig promillemåler for å sjekke promillenivået før du setter deg bak rattet. Foto: Peter Langdown/Newspress
PROMILLEGRENSER: Skal du kjøre er det best å droppe alkoholen helt på utenlandsferien. Har du drukket bør du eventuelt bruke en pålitelig promillemåler for å sjekke promillenivået før du setter deg bak rattet. Foto: Peter Langdown/Newspress Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På bilferie kan det være fristende med en kald øl på varme dager. Men skal du kjøre videre etterpå er det ikke å anbefale.

I flere land - som man kanskje ville tro var mindre strikse - er promillelovene strengere enn i Norge. Få andre europeiske land konsumerer mer øl enn Tsjekkia. Byen Plzen (tysk: Pilsen) er opphavet til pilsner og landet har flere svært kjente bryggerier. Men promillegrensen er null. Så etter en Urquell bør du la alkoholen forbrenne før du kjører videre.

- Hvert år har vi en rekke saker der nordmenn på bilferie har havnet i trøbbel, sier Jens Gravdal, utenlandssjef hos If Skadeforsikring.

"Promillegrensen varierer i ulike land fra 0,0 til 0,8, og den vanligste grensen er 0,5 promille. Det betyr at du kan ta et glass vin, og fortsatt være på riktig side av loven. Men det er lett å drikke mer enn du hadde tenkt, og risikoen i trafikken øker dramatisk allerede mellom 0,5 og 0,8 i promille. Det aller beste er å holde fast ved at alkohol og kjøring ikke hører sammen", skriver Europeiske Reiseforsikring som en anbefaling på sin nettside.

Forbrenner 0,15 promille per time På feriereisen kan det være fristende med øl eller vin til maten, men vær klar over at det kan ta noe tid før du er promillefri igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer