Slik får barna dine den kuleste matpakken

Sjekk matbloggernes kreative tips.

MORO FOR UNGA: Det trenger ikke ta lang tid å gjøre litt ekstra ut av barnas matpakke. FOTO: Trine Sandberg/TRINEs MATblogg
MORO FOR UNGA: Det trenger ikke ta lang tid å gjøre litt ekstra ut av barnas matpakke. FOTO: Trine Sandberg/TRINEs MATbloggVis mer
FARGER I BOKS: Omelett, brød med makrell, gulrøtter, paprika, mandler og jordbær. FOTO: Marit Osima/Familiemat.no
FARGER I BOKS: Omelett, brød med makrell, gulrøtter, paprika, mandler og jordbær. FOTO: Marit Osima/Familiemat.no Vis mer
1. Marit Osima, driver bloggen Familiemat.no
Marit synes egg egner seg godt i matpakker.

- Jeg er tilhenger av at barna skal få i seg gode næringsstoffer. Du kan lett gjøre litt ekstra ut av matpakka, men det må være overkommelig for at du skal klare å gjøre det regelmessig.

- Jeg sender ofte med ungene omelett eller kokte egg. Egg er gode kilder til proteiner, gir god metthetsfølelse og stabilt blodsukker utover dagen.

MATPAKKA INNEHOLDER:

 • Omelett. Den på bildet er brettet slik at det er lett å spise den som fingermat. Slå 3 egg i en bolle. Tilsett salt, pepper og 2 ss vann. Visp sammen med gaffel, bare slik at eggene er akkurat blandet sammen. Varm smør i ei stekepanne, bruk gjerne teflonpanne. Hell eggeblandingen i panna. Vent til du ser det stivner litt i kantene. Omeletten skal fortsatt være bløt på toppen når du forsiktig begynner å rulle/brette den sammen. Når du har fått vippet kanten opp, bruker du videre to stekespader og fortsetterå brette sammen omeletten til du er helt i mål (se bilder på bloggen).
 • To grove brødskiver med makrell i tomat. Bruk gjerne den store boksen makrell i tomat. De små boksene inneholder mer sukker og mindre fisk.
 • Gulrøtter i staver og snackpaprika i ringer (søt og god) tar kort tid å kutte opp.
 • Mandler er en bra kilde til det gode fettet som barna trenger. De er dessuten gode å tygge på.
 • Tar ofte opp frosne jordbær og legger i en liten boks. De er halvtinte når ungene kommer i barnehagen, og de synes det er veldig godt.
GLAD LUNSJ: Brødskive med skinke, pølsespyd, hardkokt egg, jordbær, gulrotbokstaver, druespyd og wrap med kremost og laks. FOTO: Trine Sandberg/Trines Matblogg
GLAD LUNSJ: Brødskive med skinke, pølsespyd, hardkokt egg, jordbær, gulrotbokstaver, druespyd og wrap med kremost og laks. FOTO: Trine Sandberg/Trines Matblogg Vis mer

2. Trine Sandberg, driver bloggen Trines Matblogg


Har en sønn på snart 3 år og to voksne døtre.

Trine tror det er smart å gjøre litt ekstra ut av barnas matpakke, men hun innrømmer at sønnen ikke får slike matpakker hver dag.

- Lag et fjes, en bil eller et eller annet som gjør at maten blir morsommere å spise. Vi, spesielt barna, spiser også med øynene. To halve druer til øyne og litt paprika til munn gjør at ostebrødskiven går ned på høykant. Bruk pepperkakeformer og stikk ut skiver i morsomme fasonger. Rå gulrøtter smaker bedre når de er blitt tryllet om til bokstaver og tall.

- Tre middagsrester som pølse, kylling eller lignende på spyd, sammen med for eksempel tomater, ost og agurk. Eller lag en liten pastasalat med rester fra middagen. Dette kan du fint lage ferdig dagen før og oppbevare i kjøleskapet. Frukt er også egnet på spyd, men pass på at du benytter frukt som holder godt, slik som for eksempel druer, ananas og jordbær. Brekk av den skarpe spissen på spydet hvis det skal serveres til små barn.

MATPAKKA INNEHOLDER:

 • Brødskive med skinke, squash og oliven til øyne, blåbær til nese, paprikamunn og gressløklugg.
 • Spyd med pølsebiter (skjær et lite kryss i hver ende for å få en litt annerledes "look" på pølsebitene), ost, tomat, stekt squash og oliven.
 • Wrap med naturell kremost, røkt laks, agurkstaver og gressløk (godt med salat i, men det vil ikke 3-åringen ha for tiden, så da dropper jeg det).
 • Et halvt hardkokt egg.
 • Jordbær.
 • Druer på spyd.
 • Gulrotbokstaver.

MAT I STAVER: Brødpinner, kjøttboller, cherrytomater, agurk, ost og sukkererter. FOTO: Lars Fredriksen/Lars spiser, drikker & synser
MAT I STAVER: Brødpinner, kjøttboller, cherrytomater, agurk, ost og sukkererter. FOTO: Lars Fredriksen/Lars spiser, drikker & synser Vis mer

3. Lars Fredriksen, driver bloggen Lars spiser, drikker & synser

Har to døtre på 6 og 9 år.

Dette var Lars sine refleksjoner da han ble spurt om å komme med matpakketips:

- Har jeg noen matpakketips å gi, som er verdt å få?! Svaret jeg gav meg selv var et rungende "NEI"! Lamslått av denne sannhet, som virkelig truet min selvutnevnte hedersbetegnelse som superdad, dro jeg i butikken og handlet på måfå. Målet mitt var nå å få på plass en matpakke som skulle være sunn, variert og næringsrik.

- Det tok fem minutter å lage herligheten. Det er sunt, variert og næringsrikt. Og det beste av alt: Museflettene gleder seg som bare barn kan til morgendagens matpakke.

MATPAKKA INNEHOLDER:

 • Matpakken skulle inneholde brødstaver, altså brød med smør skåret i staver.
 • Neste ingrediens skulle være grønnsaker som jentene liker: Agurkpinner, sukkererter og cherrytomater.
 • Så var det godsakene: Ostesverd og kjøttballer - også kalt lammekjøttboller i sivilisasjonen.
FRISTENDE: Kyllingkjøttboller, fullkornspasta, tomatsalat, gulrot, salat og persille. FOTO: Tone Nebo/Hjertemat.com
FRISTENDE: Kyllingkjøttboller, fullkornspasta, tomatsalat, gulrot, salat og persille. FOTO: Tone Nebo/Hjertemat.com Vis mer

4. Tone Nebo, driver bloggen Hjertemat.com


Har en sønn på snart 3 år.

Tone mener det er en fordel å lage litt mer mat enn barnet spiser til lunsj.

- Denne matpakka kan fint lages kvelden i forveien. Her får barnet i seg masse grønnsaker, og måltidet gir god og langvarig energi. Send gjerne med litt ekstra mye mat, så har barnet noe å spise på på hjemveien, og mor og far slipper grinete barn med lavt blodsukker mens middagen lages.

MATPAKKA INNEHOLDER:

 • Kyllingkjøttboller som er stukket på små pinner. (400 gram kyllingkjøttdeig, 2 hvitløksfedd, 2 egg, paprika, vårløk, salt og pepper kjøres i foodprosessor til alt er blandet. Stek i stekepanne på medium varme.)
 • Fullkornspasta.
 • En tomatsalat (finhakket tomat, paprika, sukkererter, litt vårløk, solsikkekjerner, litt sitronsaft og olivenolje).
 • Har stukket ut små blomster av gulrot, som også fungerer som skille mellom pasta og salaten, og små sommerfugler av agurk.
 • Et salatblad i bunn, litt paprika og kruspersille sørger for at maten ser mer fristenede ut.
LUNSJRULL: Grove tortilla med ost, økologisk skinke, salat og paprika. Frukt ved siden av. FOTO: Ina Shelby/Kjøkkentjeneste
LUNSJRULL: Grove tortilla med ost, økologisk skinke, salat og paprika. Frukt ved siden av. FOTO: Ina Shelby/Kjøkkentjeneste Vis mer

5. Ina Shelby, driver bloggen Kjøkkentjeneste

Har tre sønner på 7, 9 og 11 år.

Som trebarnsmor tenker Ina først og fremst på at matpakkene skal være sunne og gode.

- Vi har alltid hjemmebakt brød, og gjerne grønnsaker som salat, paprika og agurk i tillegg til annet pålegg. I denne matpakka er det imidlertid grove tortilla i stedet for brød. Det er lett å lage, går like raskt som annen brødmat, men er litt mer spennende.

- Hos oss er det travelt om morgenen, så jeg har gitt opp å lage annet enn brødskiver, tortilla, rundstykker eller eventuelt rester av hjemmelaget pizza i den dagligdagse matpakka.

MATPAKKA INNEHOLDER:

 • Grove tortilla med ost og økologisk skinke med salat og paprika.
 • Guttene mine elsker frukt, så det får de også ofte med seg.
 • Lyst til å skeie ut litt, for eksempel på søndagstur? Hva med å overrraske barna med hjemmelaget sjokoladepålegg (oppskrift på bloggen).


Les mer:
Lunsjen barna vil elske
Morsomt i matboksen
Matpakka skaper forskjeller
Pålegg er mat - brød er tilbehør

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

Noen barnehager serverer to måltider om dagen, men de fleste av oss må sende med hvert barn minst én mer eller mindre kreativ matpakke hver dag.

Selv ender jeg stort sett opp med å slenge et par kjedelige brødskiver med leverpostei i boksen, men jeg har planer om å la meg inspirere av mer kreative mødre og fedre.

Matboks med flere rom Faktisk kom jeg et stykke på vei da jeg kjøpte en matboks med flere små rom, samt flere små bokser som kan puttes i den store.

Les denne artikkelen for å få tips til hva du kan putte i de små rommene.

Vi ba fem matbloggere om å komme med sine beste matpakketips. Her er resultatet: