Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik får du 160 000 mer i pensjon

Skal du ha maks ut av pensjonen din, er god planlegging stikkordet.

HA EN PLAN: Planlegger du pensjonstilværelsen godt, kan det bli mer penger i lommeboka når du slutter i jobben. Foto: Tor Richardsen / Scanpix
HA EN PLAN: Planlegger du pensjonstilværelsen godt, kan det bli mer penger i lommeboka når du slutter i jobben. Foto: Tor Richardsen / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): -Pensjonsreformen fører til lavere alderspensjon for alle. Din pensjon blir veldig påvirket av egne valg gjennom livet, og de valg du gjør i overgangen mellom jobb og pensjon, sier Knut Dyre Haug, pensjonsrådgiver i Storebrand.

Du kan minske reduksjonen gjennom å tilpasse deg reglene — og for eksempel unngå deltid, starte å jobbe tidlig og jobbe lenger enn du kanskje har tenkt i dag.

Skift jobb - Jobber du i det private, er pensjonsordningen som arbeidsgiveren din har helt avgjørende for hvor mye pensjon du har i vente. Derfor lønner det seg å velge arbeidsgiver med omhu, påpeker Dyre Haug.

Han har laget et regnestykke som viser hvor mye forskjellen på en maksimums- og en minimumsordning innenfor innskuddsbasert tjenestepensjon (ITP) gjennom et yrkesliv - gitt at lønna er lik — utgjør i kroner og øre når du går av med pensjon.

Spare ved siden av Du kan få 160 000 kroner mer utbetalt i året dersom arbeidsgiver har en maksimumsordning for ITP. I tillegg kommer rundt 180 000 kroner fra folketrygden.

- Arbeidsgiver inngår avtale med hvem han vil og bestemmer også omfanget. I privat sektor må arbeidsgiver minst spare 2 prosent av lønna mellom 1 og 12G, men kan gå helt opp til 8 prosent av lønna for inntekter mellom 6 og 12G, sier Dyre Haug.

Hvor mye du sparer på egen hånd, har også stor betydning. Legger du av 500 kroner i måneden til pensjonssparing, kan du øke pensjonen din med 55 000 kroner i året. Sparer du 1000 kroner i måneden, kan du se frem til over 110 000 kroner i ekstra årlig pensjon.

Maks med AFP Du kan øke pensjonsbeholdningen din svært mye ved å sørge for å jobbe i en AFP-bedrift fra du fyller 53 år, mener daglig leder Birger Myhr i Pensjonseksperten.

image: Slik får du 160 000 mer i pensjon

Ny AFP opptjenes gjennom hele karrieren og vil for dem som har en normal årsinntekt ha en verdi på én til halvannen million kroner.

Den ekstra potten du tjener i løpet av ni år fram til du fyller 62 år, kan dermed redde hele pensjonsøkonomien.

- Det beste rådet er derfor å skifte til en arbeidsgiver som tilbyr AFP før du fyller 53 år. Gjør du opp status når du er 50 år, har du fremdeles tre år på å posisjonere deg, sier Myhr.

Forsørgeransvar Når du nærmer deg pensjonsalder, bør du også sørge for å være gjeldfri — og for at du ikke lenger har forsørgeransvar, påpeker han.

- I dag får mange barn sent, og særlig menn får ofte barnekull nummer to når de er godt voksne. Det betyr at ganske mange har barn som ennå ikke er økonomisk selvstendige når de selv går av med pensjon. Ser du for deg å skulle forsørge barn når du skal leve bare av pensjon, vil det gå kraftig utover økonomien, sier Myhr.

Dagens 50-åringer har økt gjeldsbelastningen sin enormt de siste åra, mener Knut Dyre Haug.

- Stor gjeld er en kjempefelle for dem som snart skal ut i pensjonistenes rekker. I dag skaffer 50+-generasjonen seg stadig høyere gjeld — for å kjøpe hytter, båter og kule biler, men de tenker ikke på at lønna plutselig halverer seg. God planlegging må til for å få bedre økonomi som pensjonist, sier han.

Taper på å jobbe Jobber du i offentlig sektor — og har tenkt å fortsette der - haster det imidlertid ikke med å planlegge pensjonstilværelsen.

- Pensjonsordningen som gjelder i offentlig sektor i dag er veldig god for dem som har tenkt å jobbe til de er 62-64 år. Derfor er det ikke noe poeng i å tenke på pensjon før du nærmer deg 60, sier Birger Myhr.

Én ting du bør ha i mente, er at du taper pensjon på å jobbe lenge i offentlig sektor.

- En av hensiktene med å innføre et nytt pensjonssystem var å gjøre det mer gunstig å stå i jobben lenger enn til 62 år. Det systemet fikk man gjennomført i privat sektor, men ikke i det offentlige. Dermed mister du ett års pensjon for hvert år du har lønnsinntekt utover 62 år. Jo lenger du jobber, desto lavere blir verdien på pensjonsopptjeningen din, sier Myhr.

Bedre pensjonsøkonomi Skal du får en best mulig økonomi når du går av med pensjon, må tre kriterier være oppfylt, mener Birger Myhr i Pensjonseksperten:
• Forsikre deg om at det er samsvar mellom pensjonssparing, hvilken pensjonsøkonomi du ønsker å ha og hvor lenge du står i jobb. Du kan ikke forvente å gå av ved 62 uten å spare ekstra til pensjon. • Sørg for at du er gjeldfri når du slutter å jobbe. Du kan gjerne «time» nedbetalingen av lånet slik at det innfris det året du går av med pensjon. • Ikke ha forsørgeransvar når du blir pensjonist. Får du barn sent i livet — og kanskje skal hjelpe dem gjennom etableringsfasen når du har gått av med pensjon — så husk på at dette er uforenlig med å ha en god pensjonsøkonomi.
Unngå uførefella Husk å sjekke at du er tilstrekkelig sikret om du skulle være uheldig og bli langtidssyk/ufør i morgen.

Nesten ingen av bedriftene som har valgt pensjonsordning på laveste nivå gir deg dekning hvis du blir ufør i morgen.

GIR RÅD: Pensjonsrådgiver Knut Dyre Haug i Storbrand
GIR RÅD: Pensjonsrådgiver Knut Dyre Haug i Storbrand Vis mer

—Mange misforstår dette fordi bedriftene ved lov må ha det som heter innskudds-/premiefritak ved uførhet. Det gir deg ikke én krone mens du er ufør, men sikrer at du fortsatt opparbeider deg alderspensjon, sier Alexandra Plahte i Steenberg & Plahte.

Er du omfattet av ny AFP i privat sektor må du velge mellom fortsatt delvis uførepensjon eller AFP før du fyller 62 år.

Har du mottatt én krone i uførepensjon fra folketrygden etter fylte 62 år, har du mistet retten til AFP som er en livsvarig ytelse.

UFØREFELLA: Pensjonsekspert Alexandra PLahte advarer mot å ta det som en selvfølge at arbeidsgiver har en pensjonsordning som gir dekning hvis du blir ufør.
UFØREFELLA: Pensjonsekspert Alexandra PLahte advarer mot å ta det som en selvfølge at arbeidsgiver har en pensjonsordning som gir dekning hvis du blir ufør. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media