MOTIVERT FOR MAT: Ronja Wengen Austroll (2) har valgt seg en gulrot og er i gang med knaskingen idet Maximo Castillo (2 1/2) tar over grønnsaksfatet. Kampen kunstbarnehage, Oslo. Foto: JOHN T. PEDERSEN
MOTIVERT FOR MAT: Ronja Wengen Austroll (2) har valgt seg en gulrot og er i gang med knaskingen idet Maximo Castillo (2 1/2) tar over grønnsaksfatet. Kampen kunstbarnehage, Oslo. Foto: JOHN T. PEDERSENVis mer

Slik får du barna til å spise sunt

Norske barn spiser mindre frukt og grønt enn anbefalt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det kan være vanskelig å få barna til å spise sunt. Frukt og spesielt grønnaker har en unik helseeffekt som er vanskelig å erstatte, selv om man spiser annen sunn mat, som fisk og nøtter. Derfor er det viktig at du ikke gir deg når du skal lære barna å like frukt og grønt, sier flere eksperter Dagbladet har snakket med.

- Barn er naturlig skeptiske til mat de ikke har smakt, og det tar tid å overvinne den fobien, sier Siril Alm, forsker i Nofima.

Alm holder på med en doktorgrad om hvordan man kan få barn til å spise sunt. 

Ekspertenes råd

• Gjør måltidet til noe positivt

Samtlige eksperter Dagbladet har snakket med er enig i at det alltid er en dårlig idé å straffe barn som har vanskelig for å spise sunt. Man bør i stedet gjøre måltidet til en positiv opplevelse. - Det er viktig at barn har gode rollemodeller i foreldre som spiser frukt og grønnsaker og viser at de liker disse matvarene, sier Ingrid B. Helland.Siril Alm anbefaler at man tar barna med i matlagingen.- Det kan gjøre barn mer motivert til å smake på ting.

• Gi valgmuligheter

- Ved å gi barn et valg, får de mulighet til å bestemme og blir mer motivert til å spise, sier Alm. - I stedet for å gi de et åpent valg om hva de vil ha til middag, kan du begrense det til om de vil ha torsk eller laks, for eksempel.Tine Sundfør anbefaler at man fortsetter å prøve ut nye ting.- Barn liker flere smaker enn foreldrene ofte tror.

• Kutt ut mellommåltidene

Sundfør mener at foreldre bør kutte ut småspising, inkludert saft og juice mellom måltidene.- Så lenge det er nok faste måltider i løper av en dag, er det en god idé å være ganske streng med å holde seg til dem. Hvis barna blir sultne, kan man tilby dem en grønnsak. Hvis de sier nei så er det kanskje heller det at de bare hadde lyst på noe.

• Belønn barna

- En studie fant at barn som får skryt for å smake på ting, eller får klistremerker som til slutt fører til en annen belønning, blir motiverte til å spise sunt, sier Marion Hetherington.Tine Sundfør er enig, men advarer samtidig om å belønne barna på feil måte.- En felle som mange går i, er at man belønner sunn spising med noe søtt. Hvis man gjør det, vil ikke barna spise grønnsaker av seg selv, når belønningen ikke er der, sier hun.

- Jo oftere et barn er eksponert for ulike mattyper, jo mer trygge blir de på at maten kan spises og vil vanligvis bli mer motivert for å smake, sier hun.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn