TRIKS DU SPARER PENGER PÅ:Bensin og diesel blir dyrere. Heldigvis finnes det triks for å få drivstoffet noe billigere. Geir Svardal
TRIKS DU SPARER PENGER PÅ:Bensin og diesel blir dyrere. Heldigvis finnes det triks for å få drivstoffet noe billigere. Geir SvardalVis mer

Slik får du billigere drivstoff

I morgen blir diesel og bensin enda dyrere. Enkle triks gjør at du slipper billigere unna.

Mandag formiddag skrur Norges største bensinstasjonkjede Statoil Fuel & Retail opp prisene på bensin og diesel igjen, skriver E24.no .

En liter blyfri 95 har nå en listepris på 14,43, 15 øre mer enn ved forrige justering. Listeprisen for blyfri 98 er 14,74 kroner, mens diesel koster 13,68 kroner.

- Den viktigste årsaken til oppgangen er økende priser i verdensmarkedet på ferdig raffinerte produkter, sier informasjonssjef Pål Heldaas i Statoil Fuel & Retail til E24.

Økende uro i flere oljeproduserende land bidrar også til at norske priser skyter i været.

For at du som forbruker skal slippe billigst mulig unna, er det lurt å følge tipsene under:

Faste lavprisdager På mange bensinstasjoner varierer prisene gjennom uken, og særlig i tettbefolkede strøk følger de et ukentlig mønster.

For den som knekker koden, kan det være penger å spare. Drivstoff er ikke den økonomisk viktigste faktoren i bilholdet, men det kan bli tusenlapper av dette. Prisene varierer nemlig ofte med rundt en krone literen.

Konkurransetilsynet har gjort en undersøkelse der de konkluderer med at stadig flere handler drivstoff på såkalte lavprisdager.

Tilsynet fant også at prisvariasjonene avhenger av den lokale konkurransen, og at den rimeligvis er størst der det er flest aktører og dermed hardest konkurranse.

Fyll mandag, før 12.00 I rapporten skriver Konkurransetilsynet at "en stadig større del av bensinhandelen skjer på søndager og mandager, før prisen går opp igjen".

For mange har det vært kjent at drivstoffprisene er lave søndag kveld. Men de er gjerne like lave mandag morgen og formiddag. Frem til i tolvtiden. Da vil du ofte se at de skrus kraftig opp igjen.

Vi fulgte med på prisene på Statoil Storo i Oslo og den ubetjente Uno X-stasjonen i samme område, i en ukes tid i vinter. Den lokale konkurransen er sterk, og det er helt tydelig at stasjonene følger med på hverandres prissettinger.

Prisene var søndag kveld og mandag morgen de samme, mens de ble skrudd relativt kraftig opp 2-3 timer senere.

Men hvorfor akkurat søndag og mandag morgen?

- Da har folk god tid til å sammenligne drivstoffpriser og handle andre ting på stasjonene. Derfor er konkurransen tøffest og prisene lavest i helgene, mener Knut Hilmar Hansen i Statoil.

- Og over helgen er det naturlig at det kommer en korreksjon. Ikke som følge av avtaler, men som følge av at kjedene følger nøye med på hverandres prismaster, svarer Hansen.

Også torsdag en bra dag Men det er åpenbart ikke bare søndag kveld og mandag formiddag som kan være gode dager å fylle tanken på. I Businessbloggen hevder konsulent Henning Aarsand:

"Slik situasjonen er idag går betjente stasjoner i Norge opp i pris mellom kl 10 og 14 på mandager og torsdager, og på de selvbetjente stasjonene går prisene opp mellom kl 12-16 mandager og torsdager. Prisene er derfor ikke lavest på søndager slik mange beskriver det. Tank før kl.12 på mandager og torsdager, så får du den beste «dealen»."

Også Aarsand forklarer fenomenet med "lokal konkurranse". Men han mener altså at også torsdag formiddag er en god dag å hamstre drivstoff på. Dette stemmer også med våre observasjoner på Storo, men prisvariasjonene er betydelig mindre enn på mandag.

Hvorfor torsdag? Statoil selv har ingen andre forklaringer enn at oppjusteringen av prisene mandag følges av en gradvis nedjustering, og så foretas det en ny oppjustering igjen, før prisene på ny synker gjennom helgen.

En slik syklus skal antakelig bidra til å opprettholde en levelig snittpris for forhandlerne, som i utgangspunktet tjener lite på salg av drivstoff (men desto mer på varene i butikkene).

På leserforum som omhandler dette temaet, hevder enkelte at det finnes interne rabattordninger som også bidrar til den velkjente ukentlige prisvariasjonen.

Dette vil en stasjonseier vi snakker med hverken bekrefte eller avkrefte. Men Pål Heldaas hos Statoil benekter at slike tidsavgrensede rabattordninger forekommer.

- Markedsprisen bestemmer, og den svinger vilkårlig. Rabattordningene er knyttet til kort og den typen kunderelaterte ordninger. Men forhandlerne følger nøye med hverandre, og justerer prisene etter hverandre - det er nok derfor oljeselskapene så ofte blir mistenkt for prissamarbeid.

Følg med Hvordan pumpeprisene varierer avhenger uansett av flere faktorer, hvorav konkurransen i det lokale mikromarkedet synes å være den viktigste.

Vår anbefaling er at du følger med i ditt mikromarked en periode. Sannsynligheten er stor for at du fort vil se hvordan prisene følger et mønster gjennom uka. Da vet du når det lønner seg å handle drivstoff.

Les også: Disse ti bilene er billigere i drift enn du tror
Så mye drivstoff bruker bilen din egentlig
Full nakenhet i årets Pirelli-kalender
Gratis iPhone-app finner billigste drivstoffpris

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.