Slik får du billigst ved

Du kommer langt ved å kjøpe stort.

KJØP STORT: Små sekker er lettere å bære, men det koster mye mer enn å kjøpe et større lass. Foto: KRISTIN SØRDAL
KJØP STORT: Små sekker er lettere å bære, men det koster mye mer enn å kjøpe et større lass. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vinteren kommer, og for mange betyr det blant annet å få veden i hus. Men hvor mye betaler du for veden din? Man får kjøpt ved i små og store sekker, fra dagligvarebutikker og bensinstasjoner, fra byggevarehus eller egne vedutsalg. Noen selger i liter, andre i kilo, noen på pall og andre i den særnorske måleenheten en favn.

Det trenger likevel ikke være vanskelig å få den beste prisen.

- Det er klart at dersom man er ute etter rimelig ved, bør man kjøpe store enheter og direkte fra produsent, sier Øyvind Stranna Larsen, fagsjef i Norsk Ved, interesseorganisasjonen for norske vedprodusenter, til DinSide.

Stor, tung og tørr Det hjelper imidlertid ikke å kjøpe mye, billig ved om den ikke er effektiv. Ulike tresorter gir forskjellig effekt, men det aller viktigste er at veden er tørr nok.

- Du må be vedselgeren om å dokumentere fuktigheten. For at det skal være god ved, må fuktigheten være under 20 prosent, sier Stranna Larsen.

Når det kommer til hvilke tresorter som gir mest energi, er hovedregelen at jo tyngre treslag, dess mer varme får du. Eksempler på tunge tresorter er bjørk, eik og ask, mens gran, osp og or er lette tresorter som gir lite varme i forhold til volum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer