Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik får du billigst ved

Du kommer langt ved å kjøpe stort.

KJØP STORT: Små sekker er lettere å bære, men det koster mye mer enn å kjøpe et større lass. Foto: KRISTIN SØRDAL
KJØP STORT: Små sekker er lettere å bære, men det koster mye mer enn å kjøpe et større lass. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Vinteren kommer, og for mange betyr det blant annet å få veden i hus. Men hvor mye betaler du for veden din? Man får kjøpt ved i små og store sekker, fra dagligvarebutikker og bensinstasjoner, fra byggevarehus eller egne vedutsalg. Noen selger i liter, andre i kilo, noen på pall og andre i den særnorske måleenheten en favn.

Det trenger likevel ikke være vanskelig å få den beste prisen.

- Det er klart at dersom man er ute etter rimelig ved, bør man kjøpe store enheter og direkte fra produsent, sier Øyvind Stranna Larsen, fagsjef i Norsk Ved, interesseorganisasjonen for norske vedprodusenter, til DinSide.

Stor, tung og tørr Det hjelper imidlertid ikke å kjøpe mye, billig ved om den ikke er effektiv. Ulike tresorter gir forskjellig effekt, men det aller viktigste er at veden er tørr nok.

- Du må be vedselgeren om å dokumentere fuktigheten. For at det skal være god ved, må fuktigheten være under 20 prosent, sier Stranna Larsen.

Når det kommer til hvilke tresorter som gir mest energi, er hovedregelen at jo tyngre treslag, dess mer varme får du. Eksempler på tunge tresorter er bjørk, eik og ask, mens gran, osp og or er lette tresorter som gir lite varme i forhold til volum.

Dette gjenspeiles gjerne i prisene, men ikke alltid.

FULL FYR: Koselig med peis, men hvilken ved og fyring skal du velge? Foto: SCANPIX
FULL FYR: Koselig med peis, men hvilken ved og fyring skal du velge? Foto: SCANPIX Vis mer

Mange tror at bjørk er den beste veden, mens andre fokuserer mest på at alt kan brennes ... Men begge deler er sannheter med modifikasjoner, og Stranna Larsen har et lite tips til våre økonomiske lesere.

- Man kan noen ganger få kjøpt ask, eik eller bøk til samme pris som bjørk, og da bør man slå til. Man får ut mye mer energi per volumenhet om man kjøper disse treslagene.

Lettere å sammenligne priser Ifølge Stranna Larsen jobber Norsk Ved med å få på plass en standardisert merkeordning for ved. Hvordan den vil bli seende ut, er ennå ikke på plass, men han kan røpe hva det vil si for deg som kjøper ved.

Så i stedet for å forholde deg til vedtyper og vekt, og ulike vekt, mål og stabletyper, trenger du bare å sjekke én ting: Pris per kWh.

- Vi ønsker at kunden lett skal få informasjon om fuktighetsprosent, energiinnhold totalt, og pris per kWh. Da kan kunden ringe til forskjellige leverandører og spørre dem om prisen per kWh, og det vil bli mye enklere å sammenligne priser.

Norsk Ved er i sluttfasen av prosjektet, og Stranna Larsen regner med det vil bli innført fra fyringssesongen 2014/2015.

Merk at det er et bransjeinitiativ, ikke en pålagt regel. Men man trenger ikke være medlem i Norsk Ved for å bruke den nye merkeordningen, den vil være frivillig for alle vedprodusenter, ikke bare Norsk Veds medlemmer.

Så mye kjøper du egentlig Når det kommer til størrelsen, eller volumet, på veden du kjøper, er det lett å bli forvirret. På bensinstasjoner og dagligvarehandler, samt enkelte byggevarehus, selges gjerne sekker à 40 liter. Dette tilsvarer rundt 15 kilo ved.

SJEKK FUKTIGHETEN: Det hjelper ikke om veden er billig, om den er våt. - Be vedselgeren om å dokumentere fuktigheten, er rådet fra Øyvind Stranna Larsen i Norsk Ved. Foto: NORSK VED
SJEKK FUKTIGHETEN: Det hjelper ikke om veden er billig, om den er våt. - Be vedselgeren om å dokumentere fuktigheten, er rådet fra Øyvind Stranna Larsen i Norsk Ved. Foto: NORSK VED Vis mer

Kjøper du flere sekker, kan du gjerne få kvantumsrabatt, men fordi det er mer arbeid å fylle opp i små enkeltsekker, lønner det seg stort sett å kjøpe paller eller storsekker.

1500 liter kommer på hydropall, tusenliterssekker kommer på en europall. Og en favn ved er definert i norsk standard som en vedstabel av 60 centimeter lange kubber som er én meter høy og fire meter lang. Dette gir 2,4 kubikk (ved pluss luft). Én favn med 60 centimeter ved kappet til 30 centimeter-kubber vil ta cirka ti prosent mindre plass, det vil si rundt 2,16 kubikkmeter, når du stabler det tett, ifølge Stranna Larsen.

Men det viktige, altså vekten av kubbene, skal være omtrent det samme som om du hadde 60 centimeter lange kubber.

Noe vekt vil imidlertid gå bort som flis i forbindelse med kappingen. Fastvolumet vil også være omtrent det samme, men løsvolumet er ti prosent mindre ved stabling.

Hvordan er veden pakket? Mens vi snakker om løsvolum: Dette beskriver hvordan veden er pakket. Det vil også være avgjørende for hvor mye ved du får, og dermed viktig om du skal sammenligne priser.

Nøkkelordet er løs eller stablet ved.

Står det ikke spesifisert noe om hvordan veden blir levert, er prisen stort sett oppgitt i løsvolum. Det er vanlig at forhandlere av fastvolum oppgir hvor mye det tilsvarer i løsvolum for at det skal være enklere for deg å sammenligne. I tabellen under har vi oppgitt fastvolum, altså volum når du stabler veden.

• Denne artikkelen er tidligere publisert på DinSide.no.

Slik får du billigst ved

Les mer:
Slik får du fyr på peisen, hver gang
Burde du bytte ut vedovnen din? Svevestøv fra gamle vedovner kan gjøre deg syk
Tenne opp med tennposer eller briketter?

Slik får du billigst ved
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling