Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik får du bukt med tannlegeskrekken

En av fem har tannlegeskrekk.

PASIENTEN ER SJEFEN: Mange har blitt overkjørt av skoletannlegen i sin tid, og det kan ha utløst tannlegeskrekken. Det er viktig at pasienten får bestemme over prosessen. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
PASIENTEN ER SJEFEN: Mange har blitt overkjørt av skoletannlegen i sin tid, og det kan ha utløst tannlegeskrekken. Det er viktig at pasienten får bestemme over prosessen. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knyter det seg i magen hver gang du hører lyden av et tannlegebor? Du er ikke alene.

Undersøkelser viser at en femtedel av befolkningen kvier seg for å gå til tannlegen.

Heldigvis finnes det ting både du og tannlegen kan gjøre for å få bukt med problemet.

- Vi anslår at tyve prosent av befolkningen har en viss grav av moderat skrekk for å gå til tannlegen. Fem prosent av oss har så sterk angst at det tipper over i fobi, såkalt odontofobi, sier tannlege og professor Tiril Willumsen.

Hvor kommer frykten fra? Willumsen jobber på avdeling for pedodonti og atferdsfag ved Odontologisk fakultet, Universitetet i Oslo.

Hun sier at tannlegeskrekken starter som oftest i barneårene.

- Det er vanskelig å si eksakt hvorfor noen blir redde og andre ikke. Det avhenger blant annet av hvor robust du er fra naturens side, og hvordan dine første opplevelser hos tannlegen er, sier Willumsen.

Professoren mener også det er biologiske årsaker til at et besøk hos tannlegen kan utløse frykt.

- Vi ligger bakover i en stol, gjerne i et lukket rom, og med munnen på vid gap. Ofte får vi mange ting i munnen på en gang, og dette kan true de frie luftveiene. I tillegg opplever vi smerte. Da er det ikke rart kroppen reagerer med frykt og unngåelse, det er et urinstinkt, sier Willumsen.

Dårligere tannhelse - Forskningsresultater viser at de som har tannlegeskrekk ofte har dårligere tannhelse enn andre, sier Willumsen.

Ettersom tannlegebesøket er vanskelig å gjennomføre, velger de å unngå det.

- Det er ikke særlig lurt, sier Siri Klokk ved Løkketangen Tannlegesenter i Sandvika, og legger til:

- Da blir behandlingen mer omfattende, og selvsagt dyrere. I stedet bør man ta kontakt med et sted som har spesialisert seg på tannlegeskrekk, og lage en plan sammen med dem.

Si fra om frykten - Si fra om tannlegeskrekken, så skaper dere en dialog, sier Klokk.

Og husk: Det er du som er sjefen. Pasienten skal alltid være i førersetet.

BILLIGERE: Hvis man blir vant til å være hos tannlegen, blir man tryggere og det blir mindre å ta tak i for hver gang. Dermed blir det ikke så dyrt heller.  ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
BILLIGERE: Hvis man blir vant til å være hos tannlegen, blir man tryggere og det blir mindre å ta tak i for hver gang. Dermed blir det ikke så dyrt heller. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Vis mer

- Mange har blitt overkjørt av skoletannlegen i sin tid, og det kan ha utløst tannlegeskrekken. Det er viktig at pasienten får bestemme. Hos oss prøver vi oss frem, tar et steg om gangen, og vil ikke pasienten mer så stopper vi med en gang, sier Klokk.

Informasjon gjør trygg For de fleste er det også viktig med informasjon. På mange måter kan tannlegeskrekken sammenlignes med flyskrekk.

På flyskrekkurs lærer man om flymaskinen og hva som skjer når man flyr, slik at man føle seg tryggere.

På samme måte kan informasjon om hva som skjer når man behandler tennene, være med på å skape trygghet og dempe angsten.

Klokk sier det er viktig at pasienten tar styring over prosessen, og at alt skjer steg for steg.

- Noen har problemer med å komme over dørstokken. Andre kvier seg for å sette seg i stolen. Enkelte har en sperre på å åpne munnen. Da er det viktig å kartlegge hvor "sperren" sitter hen, og bruke tid på å komme over denne terskelen. Nøkkelen er en god og åpen dialog, sier Klokk.

Ta kontroll Willumsen sier det ofte er mangel på kontroll som utløser frykt.

Det er derfor viktig å øve seg på å ta kontroll over tannlegebesøket, både alene og sammen med tannlegen.

- Tenk gjennom og fortell tannlegen hvordan du har det. Hva er det du synes er vanskelig? Hva kan dere gjøre med det? Mange kjemper seg bare gjennom tannlegetimen, men dette er ikke så lurt på sikt. Da forteller du kroppen at det er fare på ferde. Stå heller i det, kjenn hva som skjer i kroppen og vær i dialog med tannlegen. Det gir deg mer kontroll over situasjonen, og du blir mindre redd, sier Willumsen.

Bedøvelse er din avgjørelse Professor Willumsen sier det er pasienten selv som må bestemme om hun skal ha bedøvelse.

- Tannlegen skal ikke fortelle pasienten hva hun synes er vondt og ikke vondt. Det vet hun best selv. Og pasienten bør forberedes på eventuell smerte. Det er lettere å takle smerten hvis man vet at den kommer, og kanskje litt om hvorfor det gjør vondt. Det er uforutsigbarheten som skaper angst, sier Willumsen.

Gå ofte til tannlegen Mange blir ekstra engstelige for å gå til tannlegen fordi de er der så sjelden.

Et godt tips er derfor å gå oftere.

- Vi forsøker å hjelpe våre pasienter inn i en rutine, der de går oftere enn en gang i året, sier Siri Klokk.

Hvis man blir vant til å være hos tannlegen, blir man tryggere og det blir mindre å ta tak i for hver gang. Dermed blir det ikke så dyrt heller.

- Det er rimelig og nesten smertefritt å ta et hull som er lite, fremfor å rotfylle når det har gått for langt.

Professorens 5 beste tips Professor Tiril Willumsen deler sine beste tips for å komme over tannlegeskrekken:

• Snakk med noen om tannlegeskrekken. • Ta kontakt med en tannlege. Fortell om frykten din, og be om time til en samtale. Dere kan dere sammen kartlegge hva som skal til for å skape en trygg og god behandling. • Hvis du føler du mister kontroll når stolen senkes bakover, kan du spørre om å få sitte mer oppreist. • Ta med deg en person du stoler på til tannlegen, en som støtter deg igjennom prosessen og ikke er engstelig. • Ikke vær redd for å be om bedøvelse!

LES MER: Dette gir deg hvite tenner
6 årsaker til at det gjør vondt i tennene
- Bruk så mye tannkrem børsten har plass til
Så ofte bør du bytte tannbørste

KONTROLL:  Det er ofte mangel på kontroll som utløser frykt. Øv deg på å ta kontroll over tannlegebesøket, og det blir lettere. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
KONTROLL: Det er ofte mangel på kontroll som utløser frykt. Øv deg på å ta kontroll over tannlegebesøket, og det blir lettere. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!