Slik får du de beste bærene

Start nå, og nyt bærene til sommeren.

SUNT OG GODT: Rips, bringebær og solbær er noen av sortene du lett kan dyrke i din egen hage og som smaker nydelig om sommeren.  Foto: Gro Strømsheim og Tore Fjeld/Spirea.no
SUNT OG GODT: Rips, bringebær og solbær er noen av sortene du lett kan dyrke i din egen hage og som smaker nydelig om sommeren. Foto: Gro Strømsheim og Tore Fjeld/Spirea.noVis mer

Bær er kjent som naturens vitaminpiller og kan bidra til å holde barn og voksne friske.

Har du lyst til plukke sunn, fargerik og smakfull dessert rett fra din egen hage? Da bør du bruke høstmånedene til å plante bærbusker. Om høsten dumper hagesentrene prisene og du kan sikre deg flotte planter med 30-50 prosent rabatt.

Høsten er nemlig en ideell tid for å plante bærbusker, og de fleste bærsortene er hardføre, forteller gartner Christoffer på Plantasjen ved Kolbotn i Oppegård.

- Du kan i grunnen plante hele høsten, så lenge du klarer å få spaden i jorda. Det gjør ingenting om det har blitt kaldt og til og med har vært litt frost om nettene.

Husk god jord og gjødsel Han minner om at det er viktig å grave store nok hull og gjerne fylle på med ny jord og litt gjødsel når du planter.

- Både jordbær og bringebær har godt av å bli plantet oppe på en liten voll, slik at vannet ikke renner ned til plantene hele tida, sier gartneren til klikk.no.

Å plante buskene er ingen stor kunst, sett dem med 40-60 cm mellom plantene, inntil en meter for solbær og rips. Husk å bruke mye god jord og å gjødsle når du planter.

Bringebærplantene har godt av å bli støttet opp så de ikke brekker. En enkel variant er å sette et par påler eller stolper i enden av raden og så binde en hyssing eller snor mellom stolpene. Da lener alle plantene seg på tråden.

Når plantene er vel i jorda, er det bare å lene seg tilbake og la dem stå i hagen vinteren gjennom. Fra juni til begynnelsen av september kan du plukke sunne godsaker i hagen.

Ta vekk årets skudd Bærbusker trenger lite stell, men har alle godt av å bli klipt og tynnet ut. Bringebærplantene varer i mange år, men hvert skudd har bær bare én gang, så når alt har visnet om høsten, kan du klippe vekk de skuddene som hadde bær i år, slik at de nye får bedre vekstforhold neste sommer.

Rips- og solbærbusker bør ikke klippes mye før de er 3-4 år gamle. Men da har de godt av å bli tynnet ut, forteller gartneren.

MANGE SORTER: De fleste hagesentre har mange typer bærbusker til salgs og om høsten dumpes prisene.  Foto: Gro Strømsheim
MANGE SORTER: De fleste hagesentre har mange typer bærbusker til salgs og om høsten dumpes prisene. Foto: Gro Strømsheim Vis mer

- Fjern gjerne et par store greiner på hver busk hvert år, du trenger bare 5-8 greiner for å få en god avling. Klipp også vekk småkvister som vokser ut nederst, og skudd du ser ikke har anlegg til bær.

Lurt å tynne ut bærbusken Hagebokforfatter og blogger Bjørnhild Fjeld forklarer hvorfor man bør beskjære bærbusker, ved å ta vekk noen av de eldste greinene.

- En grein på en bærbusk gir mest avling de to-tre første årene, etter det blir det mindre og mindre bær. I tillegg vil det å tynne ut busken gjøre at det kommer mer lys inn i den, noe som også bidrar til bedre vekst og avling.

Hun legger til at greiner som vokser langs bakken, skal også fjernes, i likhet med skadde eller tørre greiner.

Fjeld anbefaler å beskjære solbær hvert år, mens rips og stikkelsbær bør beskjæres hvert andre eller tredje år.

Bær er populært Plantasjen forteller at salget av bærplanter har steget de siste årene. Nordmenn liker nyttevekster, og sunne bær fulle av antioksidanter er midt i blinken for de helsebevisste.

- Interessen for å sylte selv er økende. Det er mange som ikke synes solbær smaker så godt når man spiser dem rett fra busken, men som syltetøy er det kjempegodt, sier gartner Christoffer.

Han forteller også at mange etterspør mer eksotiske bær som tranebær og druer. En krysning av solbær og rips er også til salgs på hagesenteret, mens gamle klassikere som stikkelsbær og bjørnebær fortsatt er populære.

Gale etter bringebær Nordmenn er glade i bær. I 2012 solgte norske butikker mer enn 19 tusen tonn bær, ifølge tall fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. Vi spiser for eksempel 3-5 kilo jordbær hver, men de siste årene er det bringebær som har økt mest.

- Bringebær har vært en enorm suksess, og i løpet av det siste året så vi en vekst på hele 63 prosent, det er helt utrolig, sier informasjonssjef Brit Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hun forteller til klikk.no at de regner med en enda større økning i årene framover, og de oppfordrer norske bønder til stor produksjon av bringebær.

- Det har blitt utviklet en sort som er mer holdbar, slik at den tåler å fraktes til butikken og bli solgt, det har også bidratt til økningen.

HAGEBLÅBÆR: De såkalte amerikanske blåbærene har blitt populære i Norge de siste årene. De er større enn de man plukker i skogen, og det er også de vi får kjøpt i matbutikken.  Foto: Gro Strømsheim
HAGEBLÅBÆR: De såkalte amerikanske blåbærene har blitt populære i Norge de siste årene. De er større enn de man plukker i skogen, og det er også de vi får kjøpt i matbutikken. Foto: Gro Strømsheim Vis mer

Blåbær er også på vei opp i omsetning, det er nesten bare importerte hageblåbær som selges i butikken, og også her forventes det ytterligere vekst.

- Nordmenn blir mer og mer bærspisende, vi har god råd og kan kjøpe det vi har lyst til. Vi får ferske bær i butikken hele året, det smaker godt og er veldig sunt. I dag brukes det på nye måter, vi har det i frokostblandinger, i salater og lager smoothies. Og ikke minst er det mange som gir det til barna som snacks, det er en viktig årsak til veksten, forteller Kåsin.

Les også:
Bli kvitt ugresset uten gift
Slik blir du kvitt vond lukt på badet
- Flekkfjernere får flekken til å sitte hardere
Fjern vond lukt fra kjøkkenet med enkle midler

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.