SPAR TUSENER: Mai og juni er de rimeligste månedene for sommerens sydenferie. I juli koster charterreisen ofte mer enn dobbelt så mye. Når skolen begynner i august, blir prisene lavere igjen. Her er den populære Cala d'Or-stranda på sørøstsida av Mallorca, seks mil fra Palma by. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
SPAR TUSENER: Mai og juni er de rimeligste månedene for sommerens sydenferie. I juli koster charterreisen ofte mer enn dobbelt så mye. Når skolen begynner i august, blir prisene lavere igjen. Her er den populære Cala d'Or-stranda på sørøstsida av Mallorca, seks mil fra Palma by. Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

Slik får du den billigste sydenferien i sommer

Særlig én måned bør du holde deg unna.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Det er mye penger å spare om du kan flytte sommerens chartertur noen få uker.

De billigste ukene å reise sørover til garantert sol og varme, er i første halvdel av juni, de siste ukene i august og i mai.

I hele skoleferien er charterprisene årets dyreste. Da er etterspørselen på topp.

Reiser i skoleferien Alle skal til Syden i skoleferien, enten de har barn i skolealder eller ikke.

 SPARTE TUSENER:  Andrea Huth og Alexander Gjerstad betalte mindre enn 3000 kroner for en chartertur til Kreta midt i juni i fjor. I juli  måtte de ha betalt 12 000 kroner for samme reisen. Kjæresteparet var storfornøyde med både prisen, hotellet og hele sydenferien. Her nyter de utsikten fra havna i Chania by. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
SPARTE TUSENER: Andrea Huth og Alexander Gjerstad betalte mindre enn 3000 kroner for en chartertur til Kreta midt i juni i fjor. I juli måtte de ha betalt 12 000 kroner for samme reisen. Kjæresteparet var storfornøyde med både prisen, hotellet og hele sydenferien. Her nyter de utsikten fra havna i Chania by. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Framskynder du sydenferien med et par uker, får du sydenturen til halv pris.
 
Årets skoleferie starter mellom 19. og 21. juni.

Skolene begynner igjen i uke 34. De fleste starter 19. august.

Røde uker Det betyr at uke 26 til uke 33 er ukene du bør unngå om du vil sikre deg en rimelig sydenferie i sommer.

Vi har sammenliknet charterprisen uke for uke på tre forskjellige hoteller i samme priskategori på de populære feriestedene hos tre av de største charterarrangørene, Ving, Apollo og Star Tour.

Vi har valgt tre typer rimelige  hoteller, for par i Parga, for unge i partybyen Palma Nova/Magaluf og rein badeferie i Bulgarias Sunny Beach.
  Priseksempler 1. Ei uke i Villa Perivoli i det greske romantikkparadiset Parga koster 5590 kroner den 20. mai hos Ving. Hotellet er et tre stjerners leilighetshotell i en hage med olivenlund og sitrontrær. Det er uten basseng, men ligger nær stranda.

17. juni har prisen steget med over 3000 kroner til 8790 kroner. Aller dyrest er sydenturen hit i midten av juli. Da koster den 11 390 kroner.

 FOR UNGDOM:  Det kan være lurt å framskynde Sydenferie til juni. Jo tidligere du drar, desto billigere blir ferien. Her fra en liten badebukt, Cala Mitjana på Menorca. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
FOR UNGDOM: Det kan være lurt å framskynde Sydenferie til juni. Jo tidligere du drar, desto billigere blir ferien. Her fra en liten badebukt, Cala Mitjana på Menorca. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

• Det er 5800 kroner dyrere enn den billigste ferieuka i mai.

2. Ei uke på hotell Balear Beach på den populære Palma Nova-stranda koster 5796 kroner den 11. mai hos Star Tour. Dette er et sted som er populært blant ungdom.

13. juli er prisen oppe i 16 196 kroner for samme hotell, samme standard og samme rom, to stjerner pluss i charterarrangørens egen rangering.

• Det er 10 000 kroner i prisforskjell.

3. En ukes sydentur til hotellet Chaika Beach i Bulgarias populære Sunny Beach koster 5686 kroner for to personer i dobbeltrom hos Apollo den 20. mai, med hotell og flyreise. Hotellet er kategorisert som tre stjerner hos charterarrangøren, og frokosten er inkludert.

22. juni økte prisen med nesten 3000 kroner, til 8486 kroner. Reiser du 20. juli, er prisen kommet opp i 11 885 for ei uke.

• Det er mer enn dobbelt så dyrt. For samme hotell, samme standard og samme rom.

Dette betyr at det ofte er dobbelt så dyrt å legge ferien til juli som til juni.

Sammenlikningen I sammenlikningen har vi brukt enkleste boalternativ, to eller tre stjerner. Ofte kan du betale ekstra for goder som havutsikt eller terrasse.

Uansett hvilke reisemål du velger i Syden, vil du finne like store prisforskjeller mellom mai, juni, juli og august.

Og det gjelder om du velger et dyrt eller rimelig hotell.

Konklusjonen er den samme. Det er billigst å ta sydenturen i mai eller juni. 

Årets dyreste ferieuker Juli er alltid dyrest. Da er prisene på topp.

Ikke noen tid på året må du betale så mye for sydenturen som i juli.

Når skolene begynner igjen i august blir det også rimeligere å reise til Sydens sol og varme.

Ferie for resten av Europa Men ikke så rimelig som i mai og juni. August er nemlig feriemåneden for hele resten av Europa.

Det er bare vi skandinaver som reiser tidlig i sommersesongen.

Det er derfor vi får det så billig.

Ferieloven I ferieloven står det at arbeidstakere kan kreve å få ta ut tre uker sammenhengende i hovedferieperioden, fra 1. juni til 30. september.

Hvis du tror du er tidlig ute med bestillingen, tar du feil. Mye av sommeren er fullbooket hos charterselskapene allerede nå.

 FOR PENSJONISTER:  Alle som ikke har skolebarn, bør reise til Syden utenom skoleferien. Her er et par på sykkeltur langs Chaniakysten på Kreta. Foto. JOHN TERJE PEDERSEN
FOR PENSJONISTER: Alle som ikke har skolebarn, bør reise til Syden utenom skoleferien. Her er et par på sykkeltur langs Chaniakysten på Kreta. Foto. JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Med flere dårligere sommere på rad er det mange som vil sikre seg garantert sol og varme i Syden kommende sommer.

Vi kan derfor ikke garantere at du vil finne ledige plasser akkurat på disse hotellene som vi har brukt i priseksemplene ovenfor.

Men prisforskjellen vil være like stor mellom juni og juli, uansett hvilket hotell du finner.

Les også: På disse øyperlene virker resten av verden langt borte.