FARGERIK OG FRISTENDE: Prøv Karla Siverts delikate aspargessalat i helga. Enkel å lage, og knasende god. Foto: METTE MØLLER
FARGERIK OG FRISTENDE: Prøv Karla Siverts delikate aspargessalat i helga. Enkel å lage, og knasende god. Foto: METTE MØLLERVis mer

Slik får du det beste resultatet med asparges

To herlige salater med asparges.

Dagbladets kreative kokk, Karla Siverts, gleder seg alltid til aspargessesongen.

Ekstra stas er det når de små, grønne og norske aspargesene kommer.

Asparges er det første tegn på sommer, her er mer deilig sommermat.

De skal bare kuttes bitte litt nederst på stilken, og trenger nesten ingen koketid. Et lite minutt i lettsaltet vann er nok, og så rett over i isvann.
 
Norsk asparges - Vi dyrker verdens beste asparges i Norge, mener Karla Siverts.

Norsk asparges er ikke så lett å få tak i, men i sesongen er det mye god europeisk asparges på markedet.

KOKT GRØNN ASPARGES: Er aspargesen veldig tynn, som den norske ofte er, skal den ikke skrelles. Foto: METTE MØLLER
KOKT GRØNN ASPARGES: Er aspargesen veldig tynn, som den norske ofte er, skal den ikke skrelles. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Tyskerne feirer og nyter sin asparges fra tidlig i april til 24.juni, og der er det særlig den tykke, hvite aspargesen som gjelder.

Alt du trenger er egentlig å kle av dem og nyte dem.

Grønn og hvit asparges er i utgangspunktet samme plante, men den grønne gror over bakken og den hvite gror under.  

- Grønn asparges trenger mindre koketid enn hvit, og det er også forskjell på hvor mye de skal skrelles. Kutt av den trevlete delen nederst på begge, og den hvite skal skrelles fra toppen og ned, sier Karla Siverts.

Hun foretrekker den delikate hvite aspargesen servert med enkelt tilbehør.

En god hollandaise eller brunet smør med sjalottløk og mandler er gode alternativer.
 
Mør og fin Karla smaker til vannet når hun skal koke hvit asparges.

- Ha salt, litt sukker og sitron i vannet. Hvit asparges har i utgangspunktet en litt bitrere smak enn den grønne, og må kokes litt ekstra for å bli mør. Men pass på å ikke koke for lenge. Aspargesen skal være mør og fin, men ikke slapp. Test gjerne underveis i kokingen, sier Karla Siverts.

Tre-seks minutter bør være passe koketid, litt lenger dersom du har fått tak i de tykkeste aspargesene.

Les også om metaforpolitiets travle dager: Mat, reis deg!

Grønn asparges kan stekes, grilles, dampes eller kokes - og den kan også nytes rå i tynne skiver.

Karla har komponert en spennende aspargessalat med semitørkede tomater, sprøstekt bacon og en deilig avokadodressing.
 
- En supergod og fargerik salat som passer godt til lunsj, på koldtbordet eller som en smakfull forrett. Asparges er svært sunt også, så det er bare å nyte den i mengder nå i sesongen, sier hun.