Slik får du en barnevennlig hund

Ikke alle hunder liker barn, men atferden kan endres.

BESTEVENNER: Barn og hund går stort sett veldig godt sammen, men jobb med å skape en god kontakt så tidlig som mulig. Foto: Istockphoto.com
BESTEVENNER: Barn og hund går stort sett veldig godt sammen, men jobb med å skape en god kontakt så tidlig som mulig. Foto: Istockphoto.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Venter du barn og er redd for hvordan Fido kommer til å ta imot det nye familiemedlemmet? Eller har du en hund som knurrer så fort han ser barn nærme seg for å klappe den lille vofsen? Slapp av, det er mye du kan gjøre for å forsøke å endre hundens atferd.

Vi har tidligere skrevet om hvordan du kan unngå at barnet ditt blir bitt av hund. Hundeinstruktør og barnevernspedagog ved Oslo Hundeskole, Tanja Solstad Marring, har mange års erfaring med hund. Hun oppfordrer til å skape en best mulig kontakt mellom hund og barn så tidlig som mulig for å unngå farlige situasjoner.

- Det gjelder også om du ikke har barn, men sørg bare for at både barn og hund blir voksenstyrt. Valpen skal ikke få lov til å være for voldsom. Samtidig må barnet respektere hundens grenser, og ikke få lov til å bære og klemme på valpen til enhver tid, sier Marring.

Skap gode assosiasjoner Hun påpeker at en valp som får lov til å være voldsom og hoppe på barnet, vil gjøre det samme når den vokser opp. På samme tid vil en valp som har blitt herset med og mistet i gulvet av et barn, ta sterkt avstand når den bli større, noe som da kan være vanskeligere å reversere.

Når du først har en hund som ikke liker barn, kan det være flere årsaker til det, men uansett er det viktig å begynne med å gi hunden gode assosiasjoner.

- Har du en hund som er veldig matmotivert, kan du la barnet gi den mat, men igjen, dette må være styrt av voksne, påpeker Marring.

Hunden lar seg ikke lure Marring forklarer at en hund vil forsøke å klatre så høyt som mulig på rangstigen, så om den kan bli sjef over barnet, så gjør den det. Og har du først fått en hund som er blitt eiersyk på matfatet eller en leke, må du for all del ikke bruke barnet som et virkemiddel for å ordne opp i det.

- Et barn har ikke samme kontroll eller autoritet og vil naturlig trekke seg unna dersom hunden viser aggressiv atferd, og det kan i tillegg oppstå farlige situasjoner, forklarer Marring.

Å bli kvitt dårlig atferd kan være både en vanskelig og tidkrevende oppgave, og for mange kan det være lurt å skaffe eksperthjelp.

- Du kan ikke spille skuespill med en hund. Er du redd og nervøs vil hunden merke det umiddelbart, og da fungerer ikke treningen, understreker Marring.

Ta hensyn til rasen - Kan alle hunder bli barnevennlige?

- Nei, det kan de ikke. Noen raser er mer sky og innadvendte, noe som ikke går så godt sammen med barn, forklarer Marring.

Ifølge hundeinstruktøren er det vanskelig å peke ut spesifikke raser som ikke går bra sammen med barn, men hun forteller at det skjer flere mindre alvorlige hendelser med små hunder enn med store.

- Nå skal det sies at det også er menneskenes feil, ikke hundens. For en liten rase er til og med et lite barn en kjempe, og det kan være vanskeligere å komme seg unna all bæringen og klemmingen, sier Marring.

Nettopp derfor er små hunder mer disponert for motforestillinger mot barn enn de litt større rasene.

Marring er også daglig leder av den årlige hundeleiren ved Melnes gård. De har fem ulike leirer hvert eneste år, hvor familier kan komme med sin egen hund, eller låne hund på gården.

- De aller fleste familiene kommer hit med sin egen hund med et ønske om å skape enda bedre kontakt og disiplin, forteller Marring.

Tilrettelegg for et godt forhold Anne Mette Sletthaug er leder for Norsk Retrieverklubb og har mer enn tretti års erfaring med hund. I tillegg har hun drevet oppdrett siden 1990, og er veldig nøye med familiene hun velger å selge valper til.

- Det er viktig at familien har tatt et gjennomtenkt valg, og har søkt råd hos andre familier med barn og hund eller hundeeksperter, forteller Sletthaug.

Hun understreker at for å få et godt forhold mellom barn og hund blir man nødt til å tilrettelegge for det.

- Når du får en valp i hus, er det viktig å sette ned grunnregler både for hund og barn slik at de lærer seg grenser. For barnas del betyr dette blant annet at de må la valpen være i fred når den sover, og ikke løfte for mye på den, sier Sletthaug.

Dersom du allerede har en hund som er skeptisk til barn, oppfordrer oppdretteren til å starte i det små.

Gode hunderaser for familien:

• Cocker spaniel (spesielt jaktcocker)
 • • Cavalier king charles spaniel
 • • Border collie
 • • Springer spaniel
 • • Golden retriever
 • • Lapphund (lager mye lyd)
 • • Nova Scotia duck tolling retriever
 • • Newfoundlandshund (hvis du ønsker en stor hund)
 • • Alaska husky
Kilde: Tanja Solstad Marring

- La hunden din være blant litt eldre barn, og gjerne barn som ignorerer den. Etter hvert kan du la barna gi hunden kommando som sitt eller ligg, og gi godbiter når den lystrer, forklarer Sletthaug.

Ikke født barnevennlige Ifølge lederen er det er en myte at noen hunder er født barnevennlige. Barn har et annet kroppsspråk enn voksne, og hunder må lære seg å forstå dette språket.

- På samme måte er ikke søte hunder automatisk snille. De fleste foreldre er forsiktigere med å la barnet sitt hilse på en schæfer enn på en retriever. I alle tilfeller må foreldrene eller barnet først spørre hundeeieren om det er i orden å hilse på hunden. La aldri barn gå bort til hunder som står bundet alene, understreker Sletthaug.

Grunnen til at retrieveren som rase passer så godt som familiehund har bakgrunn i hva rasen opprinnelig er avlet for.

- Den er en jakthund som skal hente byttet etter at det er skutt. Hunden må ofte holde seg helt i ro ved siden av eieren i flere timer av gangen for så å jobbe intenst i korte intervaller. På samme måte er den rolig og stille hjemme, men på tur er den livlig og energisk, forteller Sletthaug.

Avliver vanskelige hunder Veterinær og medeier i Kongsvinger Veterinærklinikk, Ulrich Ohm, opplever stadig å avlive hunder som ikke lenger fungerer sammen med familien. Han synes det er trist, og mener at flere familier bør ta hensyn til rase når de skal kjøpe valp.

- Dessverre kunne folk vært mye flinkere. Altfor mange følger moten når de skaffer seg valp, forteller Ohm.

Første året er viktigst Veterinæren påpeker at det første året er det viktigste, for både hund og barn.

- Da må du ha fokus på opplæring. En hunds atferd skapes i løpet av dette året, og det er svært utfordrende å endre dette seinere, forteller Ohm.

Når en hund blir eldre, mister den ofte også tålmodigheten med barn mye raskere, noe som også er viktig å ta hensyn til.

- Selv om det aldri har oppstått problemer tidligere, endres ofte hundenes atferd etter 6-7-årsalderen, noe som er viktig å ta hensyn til. En eldre hund vil være mer i fred og takler støy mye dårligere, sier Ohm.

Les også:
Disse hunderasene passer sammen med barn
Barn+dyr= sant
Vil oppheve båndtvangen
Dyr har bedre vern enn barn

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Ekspertenes tips:

• Ta hensyn til rase når du velger hund, ikke gå for en som er naturlig sky og innadvendt.
 • • Lær barna at valper skal få være i fred når de sover, og at de ikke må bæres hele tida.
 • • Bruk god tid med å tilvenne barn og hund, ingen raser er født barnevennlige.
 • • Ikke la valpen herje for mye med barna, da vil den også gjøre det når den blir større og sterkere.
 • • Har du en eldre hund som ikke er glad i barn, må du starte i det små. La den omgås litt eldre barn som ignorerer hunden.
 • • Aggressive hunder bør håndteres av eksperter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer