MANGE NORDMENN PLAGET: Nå er allergisesongen her for fullt. Pollenpartiklene har lang holdbarhet og kan gi plager hjemme hvis du først har fått de innendørs.  FOTO: Colourbox.no
MANGE NORDMENN PLAGET: Nå er allergisesongen her for fullt. Pollenpartiklene har lang holdbarhet og kan gi plager hjemme hvis du først har fått de innendørs. FOTO: Colourbox.noVis mer

Slik får du et pollenfritt hjem

Skift putetrekk ofte! Her er tipsene for å holde pollenstøvet ute.

Pollen er bittesmå partikler i ulike størrelser og vekt som frigis til luften og spres med vind eller insekter for å bestøve planter.

Nå er allergisesongen her for fullt. Pollenpartiklene har lang holdbarhet og er plagsomme hvis du først har fått de innendørs.

Derfor bør du trappe opp renholdet i hjemmet nå, lyder rådet fra Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

- Vask putevar For har partiklene først kommet inn i boligen, blir plagene større.

- Du bør vaske putevar langt hyppigere enn du pleier. Det er her hodet er hele natta. Er det pollen her, kan det gi ekstra plager, sier seniorrådgiver Grethe Amdal i NAAF til klikk.no

- Du bør dessuten ikke lufte ut om morgenen. Må du lufte, så gjør det om kvelden fordi da er pollenaktiviteten langt mindre, legger hun til.

På Helsenett.no skriver de også at det kan være fornuftig å holde vinduer lukket spesielt på tørre, varme dager.

Mikrofiberkluter De pollentypene som har størst betydning ved pollenallergi i Norge kommer fra tresortene or, hassel og bjørk og fra samtlige gressarter, særlig timotei og hundegress.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amdal anbefaler allergikere å følge med på pollenvarslingen.no.

I boligen rådes det til å bruke mikrofiberkluter på benkeplater, skap og hyller. En slik klut er spesielt godt egnet til å ta opp de små partiklene.

Et annet råd går på at klesvasken ikke bør henge ute. Bruk heller tørketrommel hvis du har.

Det hjelper også å vaske eller skylle håret hyppigere enn normalt.

- Vask pus Er du kraftig plaget, kan du oppbevarer uteklær på et avstengt sted. Du kan også fjerne tepper, eventuelt ta vekk teppene til pollensesongen er over. Fjern pledd og duker.

POLLEN I PUTA: Skift putetrekk oftere for et pollenfritt innemiljø. FOTO: Colourbox.no
POLLEN I PUTA: Skift putetrekk oftere for et pollenfritt innemiljø. FOTO: Colourbox.no Vis mer

- Jeg vil også minne om at hunder og katter drar inn mye pollenstøv. Det å vaske kjæledyret kan være smart, forklarer Amdal.

Mange plaget Allergiforbundet antar for øvrig at cirka 20 prosent av befolkningen lider av mer eller mindre alvorlig pollenallergi, altså cirka 900 000 nordmenn.

Allergien forekommer oftest i aldersgruppen 5 - 40 år, og det ser ut til at flere og flere får sykdommen.

Mange får også god effekt av å sette opp et pollenfilter i vindusåpningen. Disse fungerer som myggnetting, men har mindre masker slik at pollenstøvet ikke skal komme inn.

Enkelte allergikere går for øvrig til innkjøp av luftrensere i huset.

Les også:
- Folk flest velger feil tujasort
Her finner du de kuleste interiørbildene
Denne stolen fester du til et tre
Rester fra en gammel arbeiderbolig ble drømmehytte

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

VASK OFTE: Vask putevar langt hyppigere enn du pleier, ta ut teppene og luft ut bare på kveldstid, lyder noen av rådene fra seniorrådgiver Grethe Amdali Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) FOTO: NAAF
VASK OFTE: Vask putevar langt hyppigere enn du pleier, ta ut teppene og luft ut bare på kveldstid, lyder noen av rådene fra seniorrådgiver Grethe Amdali Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) FOTO: NAAF Vis mer