Slik får du forholdet til å fungere

Vennskap viktigere enn sex, mener norske par. Sjekk rådene.

VENNSKAP VIKTIGST:  I en stor undersøkelse utført av Synovate for Dagbladet kommer det frem at vi synes vennskap og kommunikasjon er viktigere for å få forholdet til å fungere enn sex, fordeling av husarbeid og felles interesser. - Kommunikasjon og konflikthåndtering er viktig for at forholdet skal være stabilt over tid, ifølge seksjonsleder for Modum Bads Senter for familie og samliv, Egil Halleland. Foto: Colourbox
VENNSKAP VIKTIGST: I en stor undersøkelse utført av Synovate for Dagbladet kommer det frem at vi synes vennskap og kommunikasjon er viktigere for å få forholdet til å fungere enn sex, fordeling av husarbeid og felles interesser. - Kommunikasjon og konflikthåndtering er viktig for at forholdet skal være stabilt over tid, ifølge seksjonsleder for Modum Bads Senter for familie og samliv, Egil Halleland. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens nesten åtte av ti synes det er aller viktigst å være gode venner og kunne prate sammen, svarer bare en tredjedel -35 prosent - at et godt sexliv er vesentlig for å bevare forholdet.

- Fra media kan man av og til få inntrykk av at det meste handler om sex. Men når folk får anledning til å vurdere ulike typer kvaliteter i parforholdet, havner sex langt ned på lista, sier Frode Thuen, samlivsterapeut og professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen.

-Snakk sammen om stort og smått: Per Olav Bjørnsletten (52) og Nina Vestli (51):
- Å snakke sammen er utvilsomt det aller viktigste man kan gjøre for å få forholdet til å fungere, sier Per Olav.
- Vi er nok ganske flinke til å snakke sammen på godt og vondt, ikke bare ta opp triste ting, legger han til. Samboeren Nina tror tid til å være kjærester er vesentlig.
- Vi tøyser ganske mye sammen og er litt fjortiser innimellom. Det gjør at vi har det gøy sammen, sier Nina.  Og humor er viktig i hevrdagen.
Hun setter ærlighet og troskap høyt — og det samme gjør Per Olav.
- Vi er opptatt av å ta vare på alle småtingene i hverdagen og ikke bare la forholdet gå av seg selv, sier han.
-Snakk sammen om stort og smått: Per Olav Bjørnsletten (52) og Nina Vestli (51): - Å snakke sammen er utvilsomt det aller viktigste man kan gjøre for å få forholdet til å fungere, sier Per Olav. - Vi er nok ganske flinke til å snakke sammen på godt og vondt, ikke bare ta opp triste ting, legger han til. Samboeren Nina tror tid til å være kjærester er vesentlig. - Vi tøyser ganske mye sammen og er litt fjortiser innimellom. Det gjør at vi har det gøy sammen, sier Nina. Og humor er viktig i hevrdagen. Hun setter ærlighet og troskap høyt — og det samme gjør Per Olav. - Vi er opptatt av å ta vare på alle småtingene i hverdagen og ikke bare la forholdet gå av seg selv, sier han. Vis mer

- Sex er noe avgrenset, noe man har i perioder, kanskje en eller to ganger i uka - eller i mange tilfeller sjeldnere. Troskap, vennskap og kommunikasjon er noe som er der og man må forholde seg til hele tida. Det er ikke så lett å si at «vi er dårlige venner, men har det ellers bra», men sexlivet kan gjerne være noe man legger litt på hold og likevel har det bra på andre områder, sier han.  

Fortrolige venner Det er stor forskjell på hva folk legger i et «godt» og «lykkelig» forhold, mener samlivsterapeut Mette Haulund i parforholdsraad.dk. ­

- For noen er det viktig å være sammen hver dag, mens andre har bruk for kjærtegn og sex. Andre legger mer vekt på god kommunikasjon, sier hun.

- JOBB FOR Å BEHOLDE SPENNINGEN: Caroline Beckmann (22) og Nicklas Helgesen (22): - Det er viktig å kjenne hverandre så godt at man kan være seg selv, mener Nicklas.
- I tillegg må man jobbe for å beholde spenningen og gjøre morsomme ting sammen, slik at forholdet ikke havner i et mønster, sier Caroline. 
Paret har holdt sammen i seks år. Tillit er helt avgjørende, mener begge.
- Det handler ikke bare om utroskap, men også at han kan stole på at jeg vet hva som er best for meg selv hvis jeg har lyst til å gjøre noe i hverdagen helt på egen hånd, sier Caroline. 
- Selvsagt er vi ikke alltid enige om alt, men da gjelder det å bli enige om at vi er uenige, sier Nicklas.
- JOBB FOR Å BEHOLDE SPENNINGEN: Caroline Beckmann (22) og Nicklas Helgesen (22): - Det er viktig å kjenne hverandre så godt at man kan være seg selv, mener Nicklas. - I tillegg må man jobbe for å beholde spenningen og gjøre morsomme ting sammen, slik at forholdet ikke havner i et mønster, sier Caroline. Paret har holdt sammen i seks år. Tillit er helt avgjørende, mener begge. - Det handler ikke bare om utroskap, men også at han kan stole på at jeg vet hva som er best for meg selv hvis jeg har lyst til å gjøre noe i hverdagen helt på egen hånd, sier Caroline. - Selvsagt er vi ikke alltid enige om alt, men da gjelder det å bli enige om at vi er uenige, sier Nicklas. Vis mer

Mens flere menn enn kvinner mener et godt sexliv er viktig, er det motsatt når det gjelder kommunikasjon.

- Det er et godt bilde på hvordan menn og kvinner er ulike. Kvinner har gjerne bruk for kommunikasjon før sex, mens det er omvendt hos menn, sier Haulund.

Vil dele på husarbeidet

Nesten én av fire menn og kvinner - 23 prosent — synes det er viktig å fordele husarbeidet likt seg i mellom. Og kanskje overraskende for mange: Like mange menn anser lik fordeling av oppgavene i heimen som avgjørende for å ha det harmonisk i parforholdet.

- Også menn lider under manglende likestilling på hjemmebane. Selv om menn som regel har et mer avslappet forhold til hvordan ting blir gjort hjemme, blir uenighet om arbeidsoppgavene et problem også for dem hvis de kritisert eller mast på for ikke å stille nok opp, mener professor Frode Thuen.

Seksjonsleder for Modum Bads Senter for familie og samliv, Egil Halleland, er ikke overrasket over at kommunikasjon og vennskap anses som noe av det viktigste i forholdet.

- Dette bekreftes også i tidligere undersøkelser. Det å ha en nær venn og fortrolig - enten i ekteskap eller i en samboer, anses ofte som å være viktigere enn lidenskap.  Både kommunikasjon og konflikthåndtering er viktig for at forholdet skal være stabilt over tid, sier han.

Menn oftere utro Troskap står sterkere i kurs hos kvinner enn hos menn, viser undersøkelsen. Mens hele åtte av ti kvinner mener det er viktig å være tro mot partneren, svarer bare sju av ti menn det samme.

Kontroll på barna

Kvinner har ofte sterkest meninger om hvordan barneoppdragelsen skal foregå, mens menn er mer bakkemannskap. De føler i mindre grad enn kvinner at de har ansvar for barna. Dette sier Frode Thuen.

Kvinner (57 prosent) er i større grad enn menn (43 prosent) opptatt av at partene må ha samme syn på hvordan de små skal oppdras.

- Jeg møter nesten aldri fedre som klager på at mor er unnvikende når det gjelder barneoppdragelsen, mens mange mødre er misfornøyde med at mennene deres er ettergivende og for lite engasjert, sier han

- Her gir menn uttrykk for at de er opptatt av troskap, men faktum er at flere menn enn kvinner er utro, sier Frode Thuen.

- Menn strekker nok sannheten litt. Det føles kanskje galt å si at man ikke ønsker å være trofast eller kommunisere godt med partneren, sier professoren.

Verdiene teller

Færre en én av fem synes det er viktig å ha felles interesser med partneren.

- Her må man skille mellom verdier og interesser. Dere må være bevisst på hvilke verdier livet deres er basert på, og det er viktig at man er enig i disse. Man kan gjerne ha ulike interesser — det kan til og med bidra til å styrke forholdet- så lenge de er innenfor rammene av det som er akseptert innenfor et godt forhold, mener Egil Halleland ved Modum Bads Senter

- Å føle seg trygg, ivaretatt og likestilt er viktige kvaliteter for at parforholdet skal være bærekraftig. Selv om kvinner i enda større grad enn menn verdsetter disse kvalitetene, er de også viktige for menn, sier Thuen.

Klarer du å ivareta partneren og få til en god kommunikasjon, være en god venn, være tilstede for og tro mot partneren — og ikke bare opptatt av å mele din egen kake, er mye gjort, mener han.

Pass bagasjen Finn ut hva som binder dere sammen, råder Egil Halleland.

Undersøkelsen: Dette er viktigst i samlivet

Dette er viktigst for et godt samliv
  Menn Kvinner
God kommunikasjon 76 % 87 %
At vi er gode venner 72 % 83 %
Troskap 70 % 80 %
Stabil økonomi 51 % 52 %
Enighet om barneoppdragelse 43 % 57 %
Bra sexliv 40 % 31 %
Lik fordeling av husarbeid 23 % 23 %
Mange felles interesser 17 % 19 %
Godt forhold til svigerfamilie 11 % 13 %
Kilde: Synovate for Dagbladet, desember 2011

- Snakk om det som er vanskelig og det som er utfordrende. Husk at dere kommer fra ulike familiehistorier og skal skape et nytt unikt parforhold og en ny familie sammen. Da må dere kunne snakke om det dere har med seg i bagasjen fra før av.

- Og så er det selvfølgelig også veldig viktig å dele alt som er bra, fortelle hverandre hva som gleder og gir styrke til forholdet, sier han.

-Viktig at vi spiller på lag: Petter Holmern Halvorsen (35) og Mari Gaasemyr (30), med datteren Eva (3 mnd):- Vennskap er helt grunnleggende i et forhold, mener Mari.
- Og man må kunne prate sammen på en ordentlig måte, særlig ute blant folk. Det du ikke kan si til partneren på tomannshånd, skal du heller ikke si når andre er tilstede. Det er ikke lov å ydmyke hverandre, sier Petter. 
Begge understreker viktigheten av å spille på lag, ikke minst nå som de har fått barn, sier Petter. 
Paret prøver å unngå at temperaturen blir for høy i diskusjoner.
- Folk krangler ofte om de små tingene, det man i ettertid skjønner bare var bagateller. Da må det kunne gå an å innrømme at man har tatt feil og si unnskyld, sier Mari.
-Viktig at vi spiller på lag: Petter Holmern Halvorsen (35) og Mari Gaasemyr (30), med datteren Eva (3 mnd):- Vennskap er helt grunnleggende i et forhold, mener Mari. - Og man må kunne prate sammen på en ordentlig måte, særlig ute blant folk. Det du ikke kan si til partneren på tomannshånd, skal du heller ikke si når andre er tilstede. Det er ikke lov å ydmyke hverandre, sier Petter. Begge understreker viktigheten av å spille på lag, ikke minst nå som de har fått barn, sier Petter. Paret prøver å unngå at temperaturen blir for høy i diskusjoner. - Folk krangler ofte om de små tingene, det man i ettertid skjønner bare var bagateller. Da må det kunne gå an å innrømme at man har tatt feil og si unnskyld, sier Mari. Vis mer

SJU GODE SAMLIVSRÅD

1.  Vis nærvær, respekt og kjærlighet: I begynnelsen av forholdet gjør man alt man kan for å være den beste utgave av seg selv for å imponere partneren. Ta ansvar for at dere bevarer den følelsen hver dag, og at dere viser hverandre nærvær, respekt og kjærlighet.

2. Vær der for hverandre: Husk å være der for hverandre i hverdagen. Vær oppmerksom, og gjør at partneren din føler seg sett og hørt. Spør om han/hun har sovet godt, spis middag sammen og dra på turer sammen i helgene.

3. Vær romslig: Et parforhold består av to individuelle personer. Vær romslig og imøtekommende overfor hverandres ulikheter, og aksepter at dere er forskjellige. Finn heller kompromisser dere begge kan leve med.

4. Vær engasjert i hverandres liv: Vær oppriktig og interessert i hverandres liv. Vær nysgjerrig på partnerens følelser og holdninger til ulike ting, slik blir dere kjent med hverandre på et dypere nivå. Vær åpen om dine egne tanker og følelser.

5. Lytt til partneren din: Selv om dere har vært sammen i mange år, kan du ikke gjette hva partneren din vil si eller hva du har behov for.

6. Skap fellesskap: Jo mer dere føler dere har sammen, jo sterkere forhold har dere. Jo flere opplevelser dere deler, jo bedre. Det kan være eksotiske reiser eller rutiner i hverdagen.

7. Vær imøtekommende: Hvis kommunikasjonen er aggressiv, går man i forsvarsposisjon — noe som igjen kan føre til konflikt. Unngå konflikter ved å være åpen og imøtekommende i måten dere snakker med hverandre på.

Kilde: Mette Haulund, www.parforholdsraad.dk

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer