Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik får du forholdet til å fungere

Vennskap viktigere enn sex, mener norske par. Sjekk rådene.

VENNSKAP VIKTIGST:  I en stor undersøkelse utført av Synovate for Dagbladet kommer det frem at vi synes vennskap og kommunikasjon er viktigere for å få forholdet til å fungere enn sex, fordeling av husarbeid og felles interesser. - Kommunikasjon og konflikthåndtering er viktig for at forholdet skal være stabilt over tid, ifølge seksjonsleder for Modum Bads Senter for familie og samliv, Egil Halleland. Foto: Colourbox
VENNSKAP VIKTIGST: I en stor undersøkelse utført av Synovate for Dagbladet kommer det frem at vi synes vennskap og kommunikasjon er viktigere for å få forholdet til å fungere enn sex, fordeling av husarbeid og felles interesser. - Kommunikasjon og konflikthåndtering er viktig for at forholdet skal være stabilt over tid, ifølge seksjonsleder for Modum Bads Senter for familie og samliv, Egil Halleland. Foto: Colourbox Vis mer

Mens nesten åtte av ti synes det er aller viktigst å være gode venner og kunne prate sammen, svarer bare en tredjedel -35 prosent - at et godt sexliv er vesentlig for å bevare forholdet.

- Fra media kan man av og til få inntrykk av at det meste handler om sex. Men når folk får anledning til å vurdere ulike typer kvaliteter i parforholdet, havner sex langt ned på lista, sier Frode Thuen, samlivsterapeut og professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen.

-Snakk sammen om stort og smått: Per Olav Bjørnsletten (52) og Nina Vestli (51):
- Å snakke sammen er utvilsomt det aller viktigste man kan gjøre for å få forholdet til å fungere, sier Per Olav.
- Vi er nok ganske flinke til å snakke sammen på godt og vondt, ikke bare ta opp triste ting, legger han til. Samboeren Nina tror tid til å være kjærester er vesentlig.
- Vi tøyser ganske mye sammen og er litt fjortiser innimellom. Det gjør at vi har det gøy sammen, sier Nina.  Og humor er viktig i hevrdagen.
Hun setter ærlighet og troskap høyt — og det samme gjør Per Olav.
- Vi er opptatt av å ta vare på alle småtingene i hverdagen og ikke bare la forholdet gå av seg selv, sier han.
-Snakk sammen om stort og smått: Per Olav Bjørnsletten (52) og Nina Vestli (51): - Å snakke sammen er utvilsomt det aller viktigste man kan gjøre for å få forholdet til å fungere, sier Per Olav. - Vi er nok ganske flinke til å snakke sammen på godt og vondt, ikke bare ta opp triste ting, legger han til. Samboeren Nina tror tid til å være kjærester er vesentlig. - Vi tøyser ganske mye sammen og er litt fjortiser innimellom. Det gjør at vi har det gøy sammen, sier Nina. Og humor er viktig i hevrdagen. Hun setter ærlighet og troskap høyt — og det samme gjør Per Olav. - Vi er opptatt av å ta vare på alle småtingene i hverdagen og ikke bare la forholdet gå av seg selv, sier han. Vis mer

- Sex er noe avgrenset, noe man har i perioder, kanskje en eller to ganger i uka - eller i mange tilfeller sjeldnere. Troskap, vennskap og kommunikasjon er noe som er der og man må forholde seg til hele tida. Det er ikke så lett å si at «vi er dårlige venner, men har det ellers bra», men sexlivet kan gjerne være noe man legger litt på hold og likevel har det bra på andre områder, sier han.  

Fortrolige venner Det er stor forskjell på hva folk legger i et «godt» og «lykkelig» forhold, mener samlivsterapeut Mette Haulund i parforholdsraad.dk. ­

- For noen er det viktig å være sammen hver dag, mens andre har bruk for kjærtegn og sex. Andre legger mer vekt på god kommunikasjon, sier hun.

- JOBB FOR Å BEHOLDE SPENNINGEN: Caroline Beckmann (22) og Nicklas Helgesen (22): - Det er viktig å kjenne hverandre så godt at man kan være seg selv, mener Nicklas.
- I tillegg må man jobbe for å beholde spenningen og gjøre morsomme ting sammen, slik at forholdet ikke havner i et mønster, sier Caroline. 
Paret har holdt sammen i seks år. Tillit er helt avgjørende, mener begge.
- Det handler ikke bare om utroskap, men også at han kan stole på at jeg vet hva som er best for meg selv hvis jeg har lyst til å gjøre noe i hverdagen helt på egen hånd, sier Caroline. 
- Selvsagt er vi ikke alltid enige om alt, men da gjelder det å bli enige om at vi er uenige, sier Nicklas.
- JOBB FOR Å BEHOLDE SPENNINGEN: Caroline Beckmann (22) og Nicklas Helgesen (22): - Det er viktig å kjenne hverandre så godt at man kan være seg selv, mener Nicklas. - I tillegg må man jobbe for å beholde spenningen og gjøre morsomme ting sammen, slik at forholdet ikke havner i et mønster, sier Caroline. Paret har holdt sammen i seks år. Tillit er helt avgjørende, mener begge. - Det handler ikke bare om utroskap, men også at han kan stole på at jeg vet hva som er best for meg selv hvis jeg har lyst til å gjøre noe i hverdagen helt på egen hånd, sier Caroline. - Selvsagt er vi ikke alltid enige om alt, men da gjelder det å bli enige om at vi er uenige, sier Nicklas. Vis mer

Mens flere menn enn kvinner mener et godt sexliv er viktig, er det motsatt når det gjelder kommunikasjon.

- Det er et godt bilde på hvordan menn og kvinner er ulike. Kvinner har gjerne bruk for kommunikasjon før sex, mens det er omvendt hos menn, sier Haulund.

Seksjonsleder for Modum Bads Senter for familie og samliv, Egil Halleland, er ikke overrasket over at kommunikasjon og vennskap anses som noe av det viktigste i forholdet.

- Dette bekreftes også i tidligere undersøkelser. Det å ha en nær venn og fortrolig - enten i ekteskap eller i en samboer, anses ofte som å være viktigere enn lidenskap.  Både kommunikasjon og konflikthåndtering er viktig for at forholdet skal være stabilt over tid, sier han.

Menn oftere utro Troskap står sterkere i kurs hos kvinner enn hos menn, viser undersøkelsen. Mens hele åtte av ti kvinner mener det er viktig å være tro mot partneren, svarer bare sju av ti menn det samme.

- Her gir menn uttrykk for at de er opptatt av troskap, men faktum er at flere menn enn kvinner er utro, sier Frode Thuen.

- Menn strekker nok sannheten litt. Det føles kanskje galt å si at man ikke ønsker å være trofast eller kommunisere godt med partneren, sier professoren.

- Å føle seg trygg, ivaretatt og likestilt er viktige kvaliteter for at parforholdet skal være bærekraftig. Selv om kvinner i enda større grad enn menn verdsetter disse kvalitetene, er de også viktige for menn, sier Thuen.

Klarer du å ivareta partneren og få til en god kommunikasjon, være en god venn, være tilstede for og tro mot partneren — og ikke bare opptatt av å mele din egen kake, er mye gjort, mener han.

Pass bagasjen Finn ut hva som binder dere sammen, råder Egil Halleland.

- Snakk om det som er vanskelig og det som er utfordrende. Husk at dere kommer fra ulike familiehistorier og skal skape et nytt unikt parforhold og en ny familie sammen. Da må dere kunne snakke om det dere har med seg i bagasjen fra før av.

- Og så er det selvfølgelig også veldig viktig å dele alt som er bra, fortelle hverandre hva som gleder og gir styrke til forholdet, sier han.

-Viktig at vi spiller på lag: Petter Holmern Halvorsen (35) og Mari Gaasemyr (30), med datteren Eva (3 mnd):- Vennskap er helt grunnleggende i et forhold, mener Mari.
- Og man må kunne prate sammen på en ordentlig måte, særlig ute blant folk. Det du ikke kan si til partneren på tomannshånd, skal du heller ikke si når andre er tilstede. Det er ikke lov å ydmyke hverandre, sier Petter. 
Begge understreker viktigheten av å spille på lag, ikke minst nå som de har fått barn, sier Petter. 
Paret prøver å unngå at temperaturen blir for høy i diskusjoner.
- Folk krangler ofte om de små tingene, det man i ettertid skjønner bare var bagateller. Da må det kunne gå an å innrømme at man har tatt feil og si unnskyld, sier Mari.
-Viktig at vi spiller på lag: Petter Holmern Halvorsen (35) og Mari Gaasemyr (30), med datteren Eva (3 mnd):- Vennskap er helt grunnleggende i et forhold, mener Mari. - Og man må kunne prate sammen på en ordentlig måte, særlig ute blant folk. Det du ikke kan si til partneren på tomannshånd, skal du heller ikke si når andre er tilstede. Det er ikke lov å ydmyke hverandre, sier Petter. Begge understreker viktigheten av å spille på lag, ikke minst nå som de har fått barn, sier Petter. Paret prøver å unngå at temperaturen blir for høy i diskusjoner. - Folk krangler ofte om de små tingene, det man i ettertid skjønner bare var bagateller. Da må det kunne gå an å innrømme at man har tatt feil og si unnskyld, sier Mari. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media