Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik får du halv pris på bilforsikringen

Du kan spare over 10 000 kroner.

EN STOR UTGIFT: - Sjekk forsikring før du kjøper bil, da slipper du å gå på en smell, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl hos DNB. Foto: DNB NORD
EN STOR UTGIFT: - Sjekk forsikring før du kjøper bil, da slipper du å gå på en smell, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl hos DNB. Foto: DNB NORD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere bilsaker på db.no/bil

Autofil/DinSide.no: Forsikringspriser på normale bruksbiler kan variere stort fra selskap til selskap.

I fjor kjøpte Rolf J. Enersen (29) en 2004-modell Nissan Patrol med treliters dieselmotor og firehjulstrekk.

Ringerunde - Jeg syntes forsikringen var dyr, og etter å ha snakket med andre som har samme biltype, bestemte jeg meg for å ta en ringerunde til andre selskaper, sier 29-åringen fra Eidsvoll.

- Det er en bil som holder seg godt i pris, har god framkommelighet og som er kjent for å tåle mye kjøring. Jeg er avhengig av bilen i jobben, så firehjulstrekk er et must, selv om en slik bil er dyrere å forsikre, sier Enersen.

I jobben hos Almenningsdrift Romerike SA tilbringer han mye tid bak rattet, og har ansvaret for veivedlikehold og skogsdrift.

Han har full kaskoforsikring, og 20 000 kilometer i årlig kjørelengde.

Sparte 10 800 kroner Før betalte Enersen 21 600 kroner i året hos IF, eller nærmere 1800 kroner i måneden.

Etter å ha snakket med Gjensidige på telefon, fikk han et tilbud om 10 800 kroner i året, som tilsvarer 900 kroner måneden. Med andre ord en halvering av summen.

Enersen forteller det er prisen som avgjør hvilket selskap han velger, og at det ikke trenger å være et stort kjent selskap.

- Det er pris og egenandel som avgjør. Tidligere hadde jeg If, men Gjensidige ga meg det beste tilbudet. DNB lå et sted midt imellom, sier Enersen.

Skal følge med - Nå er planen å følge med på prisene, og ta en sammenlikning en gang i året. Det er mye penger å spare, sier han.

HALVERTE FORSIKRINGSPRISEN: - Jeg mister litt tiltroen til selskapene når prisene varierer så mye, sier Rolf J. Enersen. Foto: TORBJØRN BERG
HALVERTE FORSIKRINGSPRISEN: - Jeg mister litt tiltroen til selskapene når prisene varierer så mye, sier Rolf J. Enersen. Foto: TORBJØRN BERG Vis mer

Etter å ha oppdaget de store prisforskjellene, syntes han det er vanskelig å ha tiltro til selskapene.

- Man blir litt rådvill. I realiteten kan man spare penger til et sett nye vinterdekk i året, sier Enersen.

Store forskjeller På en fire år gammel Ford Mondeo med 2-liters dieselmotor, skiller det over 7000 kroner fra Gjensidige til Tryg Vesta, noe som utgjør 51,9 prosent, i en undersøkelse Dagbladet/Autofil/DinSide.no har gjort. Da snakker vi full kasko og 16 000 kilometer i kjørelengde.

Det kan være mye å spare på å bruke formiddagen til en ringerunde.

Også på folkebilen Volkswagen Golf (2013-modell) er det store prisforskjeller fra selskap til selskap.

For en 50 år gammel mann fra Hamar er det hele 40 prosent å spare. IF er billigst med 10 730 kroner i året, mens Gjensidige forlanger 15 039 kroner til de samme vilkårene.

Tryg Vesta og Codan ligger et sted midt imellom, og gir begge et tilbud i overkant av 13 600 kroner.

- Velg fornuftig - Vil du bla opp færre tusenlapper fra egen lomme når uhellet inntreffer, må du betale høyere forsikringspremie. Det er derfor ikke gitt at det er best å velge den laveste egenandelen, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl hos DNB.

Sandmæl forteller at man bør tenke fornuftig, og velge en normal bil som er rimeligere å forsikre.

Dette bekrefter også prisundersøkelsen vi har gjort, hvor bare Gjensidige kunne gi forsikringstilbud på en 2011-modell Porsche 911.

For en ung Oslo-beboer med 20 % bonus, 16 000 kilometer kjørelengde og 4000 kroner i egenandel, vil en Porsche 911 koste i underkant av 70 000 kroner i året. Samtlige av de andre selskapene sier at prisen på en så spesiell bil må vurderes individuelt.

Vanskelig å forsikre For å kunne gi tilbud fra de andre aktørene på Porsche 911, må de ha personnummer og registreringsnummer. Likevel byr det på problemer når testpersonen er 22 år.

Hos IF må brukeren være over 35 år, Codan har 25 år som minstealder på full kasko, mens Tryg Vesta kan forsikre den tyske superbilen for 55 800 kroner i året, som etter fylte 23 år synker med ytterligere 25 prosent.

HELL I UHELL: Vraker du bilen din, kan det være godt å ha opparbeidet høy bonus, såfremt du har full kasko. Foto: AUTOFIL
HELL I UHELL: Vraker du bilen din, kan det være godt å ha opparbeidet høy bonus, såfremt du har full kasko. Foto: AUTOFIL Vis mer

For en 50-åring fra Hamar med 75 prosent bonus, vil samme bilen koste 23 372 kroner i året.

Forsikre på foreldre - Du kan også spørre pent om du kan registrere bilen på mor eller far. Eldre bileiere får rimeligere forsikring, og man får vanligvis 50 prosent bonus hvis man har en bil med 70 prosent eller mer fra før, sier Sandmæl.

Ulempen er da at man ikke opparbeider seg egen bonus, og man kan fort møte seg selv i døra den dagen man skal ha egen forsikring.

Selv om man oftest får mer bonus av å samle tre eller flere forsikringer i samme selskap, lønner det seg å høre med flere aktører.

- Du vil ofte få rabatter hvis du samler forsikringene eller for eksempel bestiller via en organisasjon eller fagforening du er medlem av. Du kan også få rabatt når du bestiller via nett, forteller Sandmæl.

- Det lønner seg likevel å «shoppe» rundt for å finne billigst forsikring, og du bør også sjekke prisene med jevne mellomrom, for markedet er hele tida i bevegelse, og prisene endrer seg, sier hun.

Sjekk før du kjøper Forsikringer er en utgift det er svært vanskelig å forutse før man handler bil.

- Det kommer helt an på hva du skal forsikre og hvor dyre tingene er. I tillegg spiller ting som bonus og rabattavtaler inn, forteller forbrukerøkonomen.

- Jeg anbefaler å sjekke forsikring før du kjøper en bil, for da slipper du å gå på en smell. Forsikring er en nødvendighet, men kan fort koste mer enn du har tenkt over, sier Sandmæl.

Det letteste er å ha et bestemt registreringsnummer å beregne ut ifra, for at prisen skal bli mest mulig troverdig.

Så bør man finne ut om man trenger kasko og leiebil, eller om det holder med den lovpålagte ansvarsforsikringen.

• Les også: Charlotte (20) kjøpte bil for 5500 kroner, gjett hva hun må betale i forsikring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!