SAFTIG: Man skulle tro det var lett å grille en hamburger. Har du smakt en knusktørr burger, vet du bedre. Foto: STIAN  BROCH/GLØD/GYLDENDAL
SAFTIG: Man skulle tro det var lett å grille en hamburger. Har du smakt en knusktørr burger, vet du bedre. Foto: STIAN BROCH/GLØD/GYLDENDALVis mer

Slik får du hamburgeren saftig på grillen

Proffene deler sine tips.

Hamburgeren er i vinden.

Det åpnes nye burgerrestauranter, kokebøkene er fulle av sunne, saftige burgere med godt kjøtt og lekkert stæsj.

Hamburger er ikke lenger billig fastfood. Tvertimot, tilberedt på den rette måten er burgeren gourmet-mat, selv i en food truck.

Burger-teknikk

Men så var det grillingen, da.

Har du smakt en tørr skosåle av en hamburger etter at den var på grillen, vet du at hamburgergrilling ikke nødvendigvis er superenkelt.

Spørsmålet er altså: Hvordan grille en hamburger?

Tykkelsen bestemmer - Når jeg griller hamburger velger jeg metode etter hvor tjukk burgeren er, sier norskamerikaneren Craig Whitson, verdensmester i grilling, kjent som «grillkongen».

Han kaller hamburgeren «én av grillverdenens mirakler» og kan altså trygt kalles fan.

Whitson foretrekker hamburgeren rundt 2 ½ cm tjukk, men lar seg friste av tynne burgere så lenge de er grillet eller stekt riktig.

Tynne burgere

Craig Whitson griller tynne burgere på direkte varme og gir dem eventuelt litt tid på indirekte varme til slutt.

-Aller viktigst er det å gi burgeren lang nok tid på grillen før du snur den, sier han.

- Burgerrester som henger igjen på risten er jo ikke noe gøy.

Hvor høy varme du vil bruke er opp til deg. Det går greit å bruke sterk varme så lenger du passer på, men burgeren blir god på medium varme også.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans råd er å alltid ha en sone på grillen hvor man kan legge fra seg ting.

Der plasserer han mat som skal grilles indirekte eller hvile før servering.

Kaldt og varmt

Tjukke burgere svir han raskt av på direkte varme før han han flytter dem over til «den kalde sonen».

Unntaket er hvis han griller mange burgere. Da anbefaler han å gjøre omvendt.

GODSAKER: En saftig burger grillet riktig. Foto:TORBJØRN BERG
GODSAKER: En saftig burger grillet riktig. Foto:TORBJØRN BERG Vis mer

- Legg burgerne på indirekte varme med lokket på. Etter en stund flytter du dem over på direkte varme for å få mer farge.

Burgerne ligger da bare noen sekunder.

- Med denne metoden får burgerne nok tid med indirekte varme til at de aldri henger fast på grillristen, sier han.

Ikke henge fast

Skal du grille tjukke hamburgere, anbefaler Craig å lage en «grop» på toppen av burgeren.

- Da blir den fin og saftig. Hvis ikke kan den ende opp med å likne mer på en ball enn en burger, sier han.

Han anbefaler å snu burgerne én gang for å redusere risikoen for at de sprekker eller brekker i biter.

Kjøttets konsistens er viktig. For å beholde saftigheten er det viktig å jobbe minst mulig med kjøttdeigen.

- Om du overarbeider deigen, får du en kompakt burger, sier Whitson.

Krydre eller ikke?

Den ultimate burgeren er riktig krydret, mener Whitson.

- Kjøttdeig smaker jo ikke så mye, sier han.

Selv foretrekker han salt og pepper eller en god krydderblanding.

Er du typen som elsker hvitløk - eller chili - blander du selvfølgelig det inn.

Jan Ivar Nykvist, Norgesmester i grilling og aktuell med grillboka «Glød», maner til forsiktighet.

- En hamburger skal smake kjøtt. Sats heller på mye smak i tilbehøret, sier han.

CRAIGS METODER:  Grillkongen Craig Whitson bruker ulike metoder når han griller burgere. Tykkelsen på burgeren bestemmer. Foto: ALF OVE HANSEN
CRAIGS METODER: Grillkongen Craig Whitson bruker ulike metoder når han griller burgere. Tykkelsen på burgeren bestemmer. Foto: ALF OVE HANSEN Vis mer

Du kan krydre en hamburger på to måter. Enten på hver side før du griller, eller blande krydder i deigen.

Whitson krydrer deigen.

- Men prøv deg fram, sier han.

- Hver burger er «eid» av den som skal spise den.

PÅ RIST: Det viktigste når du griller er å vente til burgeren er nok stekt til at den ikke setter seg fast på risten når du snur den. Foto: NINA  HANSEN
PÅ RIST: Det viktigste når du griller er å vente til burgeren er nok stekt til at den ikke setter seg fast på risten når du snur den. Foto: NINA HANSEN Vis mer